fredag 23 oktober 2009

Vittneslitteratur leder till Nobelpris

DN:s Håkan Lindgren har hittat en kod till de senaste årens Nobelpris. Denna kod består av en liten anspråkslös bok utgiven av Svenska Akademien år 2002. Med hjälp av den vet vi också vilka som får Nobelpriset i litteratur inom de närmaste åren.

Den lilla boken heter Witness literature (för övrigt felstavad både i DN:s puff på nätupplagans förstasida och i ingressen till Lindgrens artikel). Boken handlar om den sorts litteratur som vittnar om förtryck. Alla utom tre medverkande textförfattare har antingen fått Nobelpriset eller kommit in i Akademien (Peter Englund).

De återstående tre författarna, som enligt denna lilla kod bör få priset inom de närmaste åren, är den brittiska historikern Timothy Garton Ash, den somaliska författaren Nuruddin Farah och den kinesiska författaren Li Rui.

Problemet med att koden nu har knäckts är att Akademien hädanefter knappast kommer att tillämpa den. Men Håkan Lindgren är uppenbart en god Robert Langdon, så han hittar säkert nästa lathund Akademien tar till. Och lita på att verkligheten överträffar dikten, även i litteratörernas värld.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

1 kommentar:

  1. Det är vissa människors preferenser som styr.

    Inget överraskande med det.

    SvaraRadera