fredag 2 oktober 2009

Det får inte vara olagligt att sörja


En vägg i Norsborg har fått ett högstämt klotter: ett kors till minne av en uppskattad man i området, som dog i en trafikolycka. SL, som äger väggen, vill ta bort klottret, men polisen tycker det är klokast att låta det vara. Rätt tänkt av polisen.

Vi har ett fullständigt omänskligt samhälle om det inte tolererar innerligt sorgearbete. När kända svenskar dör förväntas hela landet gå i sorg, men en okänd kompis i Norsborg ska inte ens få ett kors på en betongvägg – då är det klotter och därmed olagligt. Man får vara glad för att polisen visar behärskning.

Det är en vacker gest till minne av en avliden kamrat. Se på bilden ovan. Bildspråket är serietidningsmässigt, ganska svulstigt, men känslan är tydlig.

Och ärligt talat – hur vacker var egentligen den vägg som lagen ska skydda mot åverkan? En rå betongyta, bara för att en sådan är underhållsfri. Den spottar i ansiktet på alla som bor och passerar där. Ska en sådan kallhamrad, ful och människofientlig yta skyddas av lagen?

Det vore rimligare att SL, som sparat pengar genom att inte ge Norsborgsborna mer till ögonfägnad, åtalades. Det är SL som begår ett brott – mot medmänskligheten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , . Intressant?

20 kommentarer:

 1. Ja det var ett rätt Ok kors, men det allvarliga var att hela samhället backade för hot, DET är egentligen mycket allvarligt.

  Gänget som utförde målningen och hotet lärde sig att med hot om våld backar hela samhället, de andra gängen lärda sig samma sak i grannskapet. Om vi nu skulle tala om pedagogik, en lärare som gör sig skyldig till ett sådant misstag i en ligistklass är körd.

  SvaraRadera
 2. Robsten, det var ju inte precis ett oprovocerat hot när SL ville radera deras mycket ömsinta hedrande av en död kamrat. Dessutom är jag inte säker på att det var ett uttalat hot - kanske snarare att polisen trodde att radering av korset skulle väcka indignation och vrede på orten.

  Hur som helst, om samhällets makthavare brister så fullständigt i respekt för medborgarna, då är det denna respektlöshet som är det initiala hotet.

  SvaraRadera
 3. Självklart ska det inte vara olagligt ATT sörja, men detta handla om HUR man sörjer. Vem var Simon Savci, vad är det som gör att just han ska ha ett monument vid en tunnelbanestation? Har en dömd rånare större rättigheter än andra, för att han har hotfulla vänner? Det dör väl folk i Norsborg varje dag, ska de också ha kors målade på väggar vid tunnelbanan? Jag har också vänner och nära som har dött, ger dig mig rätten att måla meterhöga kors runt om på platser där de bodde? Att hota om att stationer ska sprängas, att hota personal? Jag tycker att det ser väldigt obehagligt ut, kors kan man väl sätta på kyrkogården, men inte på offentliga byggnader i samhället. De måste väl ha förstått att det skulle raderas om de målade det på nån ANNANS egendom? Varför skaffar de inte ett eget hus och målar kors på det om de nu vill hedra sin kompis.

  SvaraRadera
 4. Sofi, med tanke på hur den där betongväggen ser ut tycker jag det är helt Ok om den fylls med kors för avlidna ortsbor. Varför inte?

  SvaraRadera
 5. Men vilka medborgare Stefan? Många som bor där känner sig hotade av korset och känner stark olust. De vet nämligen något som inte du eller jag vet, att målningen inte bara symboliserar sorg. Vi är så aningslösa och naiva vi svenskar, ett karaktärsdrag vi förmodligen aldrig blir av med.

  SvaraRadera
 6. Robsten, korset är förstås en symbol som har använts hur mycket som helst de senaste 2000 åren, men just här förstår jag inte vad mer det kan betyda än en markering av högtidlig saknad.

  SvaraRadera
 7. Hoppas du tycker likadant om alla andra målningar som pryder viadukter tunnlar och annat. Det är ett himla liv i jakten på graffitimålare som sprayar sina målningar överallt. Men detta var tydligen ok i ditt tycke. Har SL en 24 timmars regel skall den följas av samtliga och inte bara sörjande. Nästa gån kanske det är en uräkt för alla graffiti målare ute i detta land." Vi sörjer för vi har ingen laglig vägg att måla på". Tack för mig

  SvaraRadera
 8. Anonym, jag tycker att graffiti allra oftast förhöjer miljön genom att dekorera hopplöst fula betongytor.

  Provokationen började inte hos graffitimålarna, utan hos de samhällsplanerare som av ren skär snålhet gjorde väggar underhållsfria genom att bygga dem med blott naken betong.

  SvaraRadera
 9. Men det är fortfarande en brottslig handling. Du sitter ju och uppmunter brott just nu.

  SvaraRadera
 10. Micke, jag sitter och ifrågasätter att det ska vara brottsligt. Det är inte samma sak.

  SvaraRadera
 11. haha vi invandrare e tuffa vi få va vi vill altid, ni svennar ska passa er

  SvaraRadera
 12. jag gillade detta , jag bor i området och vill att den ska vara kvar
  Vila i frid Simon savci du är bland oss alla i norsborg,!

  SvaraRadera
 13. och ingen känner sig hotad av denna kors i denna område ,, om muslimerna inte gillar detta får dom ta sin pick o pack o flytta till ,men d tror ja inte dom gör

  SvaraRadera
 14. Anonym, varmt tack för dina kommentarer. Jag håller helt med dig. Jag växte upp i så kallade betongförorter och kände från den erfarenheten omedelbart igen korset på betongväggen som en innerlig hyllning till en uppskattad kamrat i området.

  Det är en välsignelse att folk som bor i dessa områden tar över och ser till att de blir mänskliga, oavsett hur kargt de är konstruerade.

  SvaraRadera
 15. Stefan du som tydligen gillar banditer kan väl skriva några vackra krönikor över döda banditer. Bosse "dynamit" dog väl för ett par år sedan och Fleming Bromans död är det ingen som uppmärksammt.Den som körde ihjäl sig i Norsborg har jag personligen sett flera gånger när han brassat på som en dåre på vägarna i och omkring Norsborg. Bara ett under att han och hans kompisar inte körde ihjäl någon oskyldig. Det är typiskt att det är en gangster som begråts när man uppmärksammar en invandrarsvensk, aldrig någon av de otaliga hederliga!

  SvaraRadera
 16. Underbart med en journalist med ett
  stort hjärta, Tack Stefan!Fortsätt göra ett bra jobb!
  Simon var en helt underbar människa , En vacker begravning med flera tusen gäster. Ni som skriver om att han var en rånare, ganster?Fråga poliserna som arbetade i närområdet vad dom tyckte om Simon?! Svaret: En rolig kille med glimten i ögat. En stor sorg för södertörs poliskår.
  Vem är ni som dömer Simon, ni bör skämmas! Simon blev påkört av en busschafför som gjorde en vänstersväng,Busschafören gjorde en felbedömning om hur hög
  hastigheten var. Busschafören
  är polisanmäld.Detta är ett stort problem i Europa, när
  många MC förare går bort på detta sätt.
  Simon valde inte att bli påkörd. Det har skett en hel del bussolyckor i Norsborg. Målningen är borttagen idag,vad hände med hotelserna??
  Varför kan ni inte
  respektera Simon,hans
  familj och vänner?
  Simon du kommer alltid att finnas i vårt hjärta och många många människor har fått sina drömmar krossade för att du inte finns hos oss längre.
  //Maria

  SvaraRadera
 17. Tack så mycket Stefan,jag tycker det är fint det du skrivit om Simon.Dom veckorna målingen va uppe o jag gjorde min dagliga svänf för att minnas min pojkvän.Tända ljus o lägga mina blommor,så kännde jag en sån frid i mitt hjärta när jag såg korset,idag är det en grå betongvägg,vill inte ens veta hur mycket pengar som las på att ta bort det.Men men som sagt det är inte olagligt att sörja...Tack Stefan...Mvh Meral

  SvaraRadera
 18. Jag håller med dig Stefan Stenudd.
  Mycket vackert, genomtänkt, mänskligt och respektfullt skrivet artikel tyckte jag. Jag förstår inte varför man vill komplicera allt och låta som att det är livshotande att bo i Norsborg. SÅ ÄR DET ABSOLUT INTE.
  Jag har bott i Norsborg 13 år och trivs här så bra.
  Har aldrig i någonsin känt mig otrygg. Jag har inga vänner, nära och kära som är med i några gäng, kriminella eller stökiga.
  Jag är Muslim och blev inte ALLS störd av korset i väggen. En riktig muslim
  stör sig inte på sådant.För att en riktig muslim vet innebörden av RESPEKT.
  Jag är turk, jag är svensk, jag är syrian, jag är arab, jag är libanes, jag är kurd, o.s.v jag är en vanlig människa. Och jag vet att det finns många här ute som tänker så. Låt oss visa öppet och leva öppet vår tro och våra olika kulturer. Ingen förlorar något pä det. Jag lovar.
  Vi är bröder och systrar allihopa här i Norsborg.
  Det är därför det är så bra att leva här.
  Hela Norsborg är en gott och blandat godis påse i mina ögon och i min värd.
  Bli inte rädd för det, utan våga komma in i det istället för att dömma folks sätt att reagera sin sorg utan att visa förståelse och tyckte och tro att det är farligt. Allting blir vad vi gör det till.
  Jag markerar åter igen att allting börjar med att man lär sig innebörden av RESPEKT.
  Jag respekterar Att man har valt att visa sin sorg på det sättet. Helt okej.
  Jag respekterar att vissa svenskar känner sig otrygga för olika kulturskillnader och blir rädda för skillnader.
  Jag respekterar dig som tror att muslimer ogillar kors eller Jesus eller kristendomen.
  Men du ska veta att det finns muslimer som mig som kände sorgen rakt in i hjärtat och bad för Simon varje gång vi passerade olycksplatsen.

  SvaraRadera
 19. Vem var jag som var turk, svensk, arab, syrian, libanes.????
  Så klart så tar jag ansvar över mina tankar och känner mig trygg med att identifera mig. ( råkade välja anonym)

  Leyla Özturk
  Student_stockholm@hotmail.com

  SvaraRadera
 20. Leyla, tack för dina vackra ord. Respekt - och får jag lägga till: medkänsla. Då blir världen bättre av sig själv.

  Svartmålandet av förorten har jag själv varit med om, t.ex. när jag bodde i Brandbergen, som på den tiden ansågs vara bland de värsta. Vi var oförskämda nog att trivas där ändå :)

  SvaraRadera