måndag 5 oktober 2009

Föräldrar måste ta ansvar för sina barn


Regeringen föreslår att föräldrarna ska betala skadestånd när deras barn begår brott. Dock max 8.000 kronor. En bra idé med undantag för det låga taket på beloppet. Föräldrar måste förstå att de inte kan frånhända sig ansvaret för sina barn.

Vårt samhälle har tyvärr en långt gången tendens att frånta människor såväl deras rättigheter som deras ansvar. Föräldrar uppuntras att sätta i system att skylla på systemet – framför allt skolan – när deras barn inte gör eller blir precis vad de önskar.
Det går inte.

Det största ansvaret över barnen har föräldrarna, ingen annan. Det är också därför de har den mesta bestämmanderätten över dem, något som i alltför många fall missbrukas eller försummas av en hel del föräldrar.

Om deras barn är kriminella, rentav metodiskt i skydd av att vara för unga för straffpåföljd, då ska inte föräldrarna kunna svära sig fria från ansvar. Det är självklart framför allt deras sak att se till att barnen inte begår brott.

Jag har för mig att det förr var så att föräldrarna självklart fick betala räkningen för barns skadegörelse och brottslighet. Kanske minns jag fel. För mig är det i alla fall självklart.
Det måste så att säga kosta att vara med.

Rättvisan ska förstås ändå visa stor hänsyn mot att det är barn det handlar om. Små barn kan vara omedvetna om att det ens är brott de begår, skadegörelse kan vara rena olyckor för att barn har mindre förmåga att se konsekvenserna av sina handlingar, och så vidare.
Men också sådant är det framför allt föräldrarnas ansvar att lära dem, vartefter barnen är mottagliga för det.

Här skriver DN, Svenskan, Expressen och Aftonbladet om regeringens förslag, som i och för sig kommer misstänkt nära valrörelsens start. Lag och ordning verkar vara den borgerliga regeringens plattform.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Intressant?

33 kommentarer:

 1. Stefan!

  Det är positivt att Beatrice Ask vill att föräldrar ska vara ersättningsskyldig för de skador som deras barn gör sig skyldiga till. Men att begränsa det till 8000 kr är patetiskt, speciellt när vi som nu ser att ungdomar bränner upp bilar och annan egendom för hundratusentals kronor. Vårdnadshavarna måste vara fullt ut ersättningsskyldiga!

  Begår barnen dessutom brott som skulle ha renderat i fängelsestraff om de vore vuxna, som misshandel, våldtäkt eller mord, så borde vårdnadshavarna få skaka galler istället för dem! Samhället borde vara mycket tydliga med att som vårdnadshavare har man inte bara en massa rättigheter som barnbidrag, VAB, föräldraledighet, fri skola, utan att man även är fullt ut skyldig för det ens barn tar sig för!

  SvaraRadera
 2. Det är synd, att något som i grunden är en god tanke, bara nu tillkommer för att det är ytterligare ett exempel i raden på framgångsrik skivlobbyverksamhet. Nu när det är fritt fram att jaga ungdomsgenerationen, måste man ju också ha ett sätt att det garanterar pengar...

  SvaraRadera
 3. Anonym, det slog mig inte att detta kan bli ett verktyg för skivbolag med flera att jaga fildelare med saftiga räkningar. Otäckt i så fall.
  Måtte skivbolagen och deras likar snart vara historia!

  SvaraRadera
 4. Medborgare X, jag vet inte om jag tycker att föräldrar ska skaka galler om de inte själva har begått brott - däremot ska de betala eventuella skadestånd.
  Jag håller även med dig - som synes i mitt inlägg ovan - om att 8.000 är en för låg gräns.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med, men jag tror också att det är vettigt men en ansvarsbegränsning, alltså ett tak. Ett barn kan inte som en vuxen mäta konsekvenserna av sina handlingar. Och en förälder kan inte, och bör inte, ha koll på precis vartenda steg ens barn tar. På vägen mot personligt ansvar måste handlar det om att slaka på linan och dra in den igen - upprepade gånger, och för varje gång med allt längre och självständigare utflykter. På de utflykterna kan det gå snett... Och måste så få göra.

  SvaraRadera
 6. En baksida med förslaget är att det ger barn utpressningsmöjligheter gentemot sina föräldrar.

  SvaraRadera
 7. I princip håller jag med. På samma sätt som man går över till grannen för ersättning om grannens grabb kastat sönder ett fönster så ska SL kunna gå till föräldrarna när någon liten gullegris vandaliserat en tunnelbanevagn.

  Summan 8000kr är väl något symbolisk. Det handlar inte så mycket om ersättning som att ge föräldrarna en knuff så de skärper sig. Helst utan att ödelägga någons ekonomi på grund av vad lille gullegrisen gjort.

  Det finns något av en glidning i begreppet barn någonstans i tonåren. Är det barn < 10 år gamla så har de sannolikt inte gjort någon större skada. Lite klotter kanske, som någon får betala för att sanera. Snatteri. Pedagogiskt och bra om föräldrarna får stå för det. Då får de skärpa sig och lära sin avkomma att så gör man inte.

  Men tanken fungerar bara när det gäller småtjafs. Klotter/snatteri. Kanske slagsmål på skolgården? Fildelning naturligtvis.

  I området där jag bor hade vi för något år sedan problem med en flock 12-14åringar som oprovocerat utsatte några stackars nattvandrare för grov misshandel. En ganska otäck situation faktiskt. Då har det gått lite för långt för att en böter till mor&far ska göra någon nytta. Dels har de inga pengar och framför allt har de sedan länge abdikerat det ansvar de hade.

  Samma sak är det med 17-åringar som begår våldsbrott eller sexbrott och de småungar som systematiskt bränner upp bilar. En böter till föräldrarna gör ingen nytta då.

  SvaraRadera
 8. @Anonym. Tanken om skivbolagen hade inte ens slagit mig men naturligtvis är det ett av sätten som lagen skulle komma att användas på.
  Motiven till att införa en sådan lag blir mycket klara och fyller mig med obehag.
  Man blir lite mörkrädd över vilket makt skivbolagen plötsligt fått över rättsväsendet. I det ljuset blir lagen plötsligt något fruktansvärt, ytterliggare ett steg i skivbolagens terrorkampanj och en finfin inkomstkälla för utpressare. Jag saknar ord.

  SvaraRadera
 9. Jag känner en annan betänklighet mot ökat föräldraansvar: det måste medföra att föräldrarna har ökad kontroll över barnen, vilket må vara Ok när de är små men knappast när de kommer i tonåren.
  Som med allt annat i samhället krävs en noga avvägning mellan olika behov och intressen. Det är inte lätt att styra ett land.

  Oavsett det där med skadestånd och vem som ska betala det, behöver föräldrar förstå att de har ett stort ansvar för hur deras barn beter sig i omvärlden.

  SvaraRadera
 10. En del andra bloggare oroar sig för att regeringens idé ska leda till att redan fattiga utarmas ytterligare, vilket säkert kan hända.

  Men om dessa bloggar tror att barns och ungdomars kriminalitet är något som föds ur armod och ensamma mödrars tidspressade vårdnad, så är de ute och cyklar. Sådan kriminalitet förekommer i alla samhällsgrupper - och jag vill påstå att det framför allt handlar om hur mycket föräldrarna bryr sig om sina barn.
  Försummade barn löper störst risk att hamna i kriminalitet. Det har ganska lite med pengar att göra.

  SvaraRadera
 11. Jag måste erkänna att det känns lite som ett hån att en av huvudnyheterna på den internationella barndagen är förslaget om att föräldrarna ska bli skyldig att betala för barns brott!

  Hur tror justitieminister Ask att det kommer att påverka de barn som redan har problem? Hur tror hon att det kommer att påverka redan stressade och pressade föräldrar?

  Hur många är det inte som verkligen försöker att lära sina barn rätt och fel, men misslyckas på grund av orsaker utanför deras kontroll?

  Det finns föräldrar som har huvudansvaret för sina barn, där den andre föräldern är till exempel kriminell eller missbrukare och inte bryr sig - eller ännu värre leder sina barn in i kriminalitet! Det finns ansvarsfulla föräldrar till barn med diagnoser, som kanske inte ens utretts än. Sedan har vi fosterföräldrar... bara för att nämna några.

  Vad ska de göra för att förhindra barnen från att hamna i trubbel? Jag skulle vilja veta vilka metoder de förespråkar som menar att föräldrar har makten att hindra ett barn från att begå brott. Hur ser Barnombudsmannen, BRIS och Rädda Barnen på detta?

  Vilka medel tänker regeringen ge till föräldrarna för att de ska kunna fostra sina barn utan att bli skyldig till barnmisshandel?

  SvaraRadera
 12. Jag har också under dagens gång kommit till insikt om att lagen inte är okomplicerad. I en viss ålder måste barnen anses vara föräldrarnas ansvar i ett nästan ett-till-ett-förhållande. Men de glider ur det greppet, såsom det är meningen att de ska glida ur det. Från femtonårsdagen är de straffmyndiga, men långt dessförinnan kan de ha en långt utvecklad egen vilja. Menar vi att föräldrarna ska hålla dem inom lås och bom tillsdess de är straffmyndiga?
  Det hela liknar lite lärarnas omöjliga situation: en del barn vet sin makt; lärarna har i princip inga maktmedel.

  SvaraRadera
 13. Det verkar så, Mattias.

  En bloggare hånade mig nästan för att jag påpekade att barnet kunde göra kriminella handlingar under skoltid, antingen i skolan eller under skolk. Motiveringen var lagtexten i föräldrabalken...

  Om vi ska tvinga föräldrar generellt att ha mer kontroll över sina barn kommer övergreppen emot dem öka. Så ser verkligheten ut, tyvärr!

  Kramisar!

  SvaraRadera
 14. PS!

  Det som är mest skrämmande är att så många oreserverat köper förslaget! Allt för många som varit positiva menar att kriminalitet hos barn i stort sett rör sig om barn till oengagerade föräldrar eller invandrare!

  DS!

  SvaraRadera
 15. Hej
  Jag tror att detta kommer snarast att göra saken värre. Vilken familj har 100 procentig koll på sina tonåringar? I en välbeställd familj är det ju inget problem. Föräldrarna betalar och saken är ur världen. En fattig familj däremot blir straffad kollektivt. 8000 kr kan vara en enorm summa. Detta ger troligen ingen positiv bild av samhället i den familjen. Samhällsföraktet kan mycket väl växa i vissa grupper. Vad gör man med socialbidragstagare och hyresbidrags mottagare?
  /Anders

  SvaraRadera
 16. Pennelina, jag hade ingen aning om att Sverige firade Internationella Barndagen igår. Onekligen dålig timing av regeringen.

  Visst finns problem med att göra föräldrar skadeståndsskyldiga för barnens brott, som jag också berör ovan - men det är värre om föräldrar ska vara helt ansvarslösa för sina barns handlande.

  SvaraRadera
 17. http://martenschultz.wordpress.com/2009/10/06/berattelser-fran-betongen/
  Säger allt!

  SvaraRadera
 18. Stefan, att ta ansvar är mer än att betala ett skadestånd, vilket är ett allt för lätt sätt att komma undan sitt föräldraansvar ;-)

  Kramar från mig :-)

  SvaraRadera
 19. Pennelina, det har du alldeles rätt i, förstås. Jag ser det snarare som en väckning för föräldrar som somnat på den punkten.

  SvaraRadera
 20. Goorilla, Mårten Schultz väcker flera berättigade invändningar mot föräldraansvaret - exempelvis när barn begår brott i skolan, där andra vuxna egentligen ansvarar för dem.
  Onekligen behöver begreppen tänkas igenom ordentligt, inte bara bli rubrikstoff i en begynnande valrörelse.

  Jag menar ändå med dårens envishet att föräldrar måste ta sitt ansvar - i rimlig omfattning. Nuvarande lag ger dem vissa sådana skyldigheter, men det är så vagt att det förmodligen aldrig blir rättsligt fastslaget.
  I praxis verkar domstolarna så gott som aldrig ålägga föräldrar ansvar, för att lagen hittills gjort det närmast omöjligt.

  Kanske ligger lösningen i en annan praxis av befintlig lagstiftning?

  SvaraRadera
 21. Jag tror du har träffat huvudet på spiken där, Stefan!

  För att ansvarsfulla föräldrar ska kunna lyckas i sin strävan att fostra trygga och harmoniska barn så krävs det att omgivningen spelar i samma lag.

  Min erfarenhet - jag upprepar min erfarenhet - är det det sällan sker.

  Skolan vill ofta inte erkänna att det finns problem, polisen ger kanske en faderlig klapp på axeln och lovar att nästa gång... och släkten vill inte att problemen ska basuneras ut offentligt!

  Skam, skuld, stolthet, "snällhet" och förnekelse... vem tänker på barnen och deras framtid?

  Kramisar!

  SvaraRadera
 22. Vi vill väl inte avkriminalisera en hel ungdomsgeneration, heller?

  SvaraRadera
 23. Pennelina, jag är alldeles säker på att många föräldrar, lärare, skolledare, socialassistenter och andra vuxna som ansvarar för barn, är alltför upptagna av egen stolthet, prestige och oro i stället för att fokusera på barnens bästa.

  SvaraRadera
 24. Bengt Svensson, med risk för att missförstå dig: vi vill väl inte heller kriminalisera en hel ungdomsgeneration (som håller på att ske t.ex. i kampen mot fildelning)?

  SvaraRadera
 25. Stefan

  Nej, jag tror du förstod ironin.
  Om man nu lyckats kriminalisera en hel ungdomsgeneration, varför skall dom då genast avkriminaliseras, genom att lämpa över ansvaret på någon annan?
  Det kommer bara att resultera i nya fantastiska brottsformuleringar: Medhjälp till snatteri, till klotter, mobbing etc.
  Kronan på verket och dyrast är naturligtvis medhjälp till olaglig fildelning genom att tillhandahålla ungdomarna verktyg och infrastruktur.

  SvaraRadera
 26. Pennelina sätter fingret på en logisk brist i det liggande förslaget: Om föräldrarna ska ha ansvaret fullt ut för barnens agerande, måste de också ha medlen att kunna styra dem fullt ut. Det har de inte.

  SvaraRadera
 27. Det hela är en högst problematisk sak. Jag kan ibland när jag talar med föräldrar sakna den naturliga auktoritet jag skulle önska från dem som är ansvariga för familjen och när Engelsmännen införde böter för skolk så skönk skolket - en del föräldrar reagerade inte förrän plånboken sved. Men samtidigt kan jag inte komma ifrånatt ansvar och frihet måste åtförljas på något sätt. Ungdomar bör få redskap att göra kloka val och sedan ha friheten att göra dessa. Idag känns det som om skräcken för -våldsmonstret - nätpedofilen - storpotäten eller vad det än är som hotar den fullständigt omedvetne och okunnige unge vuxne som dessutom omyndigförklarats att kunna skydda sig själv mot någonting, leder till ett extremt repressivt tänkande. Om barnet trimmar moped och får 1500 i böter är det kanske rimligt att det är barnets mobil, Ipod etc som går på Ebay för att betala böterna. Vad jag menar med det är att jag tror att problemet ligger i Rädslan hos föräldrar att vara föräldrar och rädsla för att låta ungar hantera BÅDE frihet och ansvar.

  SvaraRadera
 28. Det vettigaste jag kan hitta om detta i bloggen är från Mattias. Man kan givetvis inte ha fullt ansvar för barnen i praktiken.

  Lagförslaget är juridiskt ologiskt enligt min mening. Man har redan rimligt ansvar för barnet enligt nuvarande lag. "Culpa"-principen i juridiken är rättvis och logisk.

  Så var det "förr" också Stefan, det är en närmast självklar princip, som jag gissar har gällt under mycket lång tid och i de flesta juridiska system.

  SvaraRadera
 29. Vad tycker ni om detta fall gott folk:

  Min pojke spelade boll utanför ett fönster på skolgården och det slutade med att bollen krossade en glasruta. Skolans rektor krävde mej på ersättning, men jag menade att jag inte kunde ha uppsikt över sonen när han var i skolan.

  Vem hade rätt tycker ni?

  SvaraRadera
 30. Lars, intressant fall. Jag skulle säga att skolan har ansvar över barnen under skoltid, i synnerhet som vi har skolplikt.

  När det gäller lagförslaget har jag förstått det så att föräldrar hittills bara har kunnat ådömas ersättning om det gick att bevisa att de varit särdeles försumliga, vilket vore så omständigt att lösa juridiskt att det så gott som aldrig sker.
  Det tycker jag är lite väl släpphänt.

  SvaraRadera
 31. Hur skall førældrar ta hand om sina barn nær samhælle uppfostrar. Ni griper forældrar och sætter i hæktet før ingenting DÆRFØR VARSÅGODA uppfostra VÅRA BARN!!!!!!
  de får hålla på vad de vill ute eller ????

  SvaraRadera
 32. Det kan vara tufft som ensam och ingen hjälp som finns!! Man kan ha gjort ALLT, ändå räcker man inte till! Det finns störda tonåringar vars föräldrar kämpat och kämpat, bett myndigheter om hjälp men ingen fått!! Ska en hel kämpande familj dömas till evig ekonomisk kris då??! TÄNK innan ni skriver så dumt! Walk a mile

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att jag har tänkt innan jag skrev. Jag kanske bara är dum och då hjälper det inte hur mycket jag tänker...

   Jag håller med dig om att myndigheterna måste ställa upp när föräldrar ber om hjälp, annars är det orimligt att utkräva ansvar. Men föräldrar kan inte godtyckligt lägga över ansvaret för barnen på skola och andra institutioner. Det är ett gemensamt ansvar och det börjar hemma.

   Radera