onsdag 21 oktober 2009

Retsamma annonser


Sverigedemokraternas egen tidning vägrade att publicera annonsen här bredvid, som kom från Socialistiska partiet i Lund. Kul försök, i alla fall. Och publicerad blev annonsen ändå annorstädes – dessutom gratis.

Aftonbladet publicerade den jämte en skadeglad text där de jämför SD:s vägran att publicera den med sitt eget ställningstagande att inte publicera SD:s annonser. Men jämförelsen haltar – SD:s tidning är ett partiorgan. Det finns nog inga sådana som publicerar annonser för andra partier.

Aftonbladet är en helt annan sorts tidning, som därför har andra åtaganden. Deras vägran kan fortfarande ifrågasättas – liksom mycket av retoriken i dess kampanj mot Sverigedemokraterna.

Men socialisternas annons är kul. Den anknyter till en lång tradition av satir och tillspetsad humor med annonser, som exempelvis studenttidningen Blandaren och Johan Ehrenbergs ETC har ägnat sig väldigt förtjänstfullt åt. De retades med reklamspråket och rådande värderingar på ett sätt som var rena gerillaverksamheten och väldigt skojigt.
Jag minns t.ex. när något företag i matbranschen (kan det ha varit McDonalds?) drabbades av en annons med frasen: “smakar skit redan i munnen”.

En likartad tradition som man gärna vill se mer av är gerillautgivningen av falska kvällstidningar, med hysteriska rubriker och saftigt parodiskt innehåll.
Mera sånt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

6 kommentarer:

 1. Hahaha så jävla Klockrent

  SvaraRadera
 2. Det var "Fyffes bananer, smakar skit redan i munnen!" i Blandaren om jag inte missminner mig.

  SvaraRadera
 3. Mc Donalds gjorde reklam med den enda bokstaven "Mmmm!" för ett tjugotal år sen. Då var det frestande att skriva dit "Mums! Bajs!" Jag minns inte om jag faktiskt gjorde det. Gick omkringmed en tjock spritpenna i innerfickan på den tiden.

  Jag åt förresten på McDonalds igår som en eftergift åt my inner child efter ett par dagars hårt och anspännande arbete (nej, inte skriva bloggkommentarer, jag har ett jobb också...). Min tur i kassan... En blick på plakaten..."Det ser så gott ut alltihop!" ... "... och smakar så förbannat illa!" Kassamannen bara log.

  SvaraRadera
 4. Det var visst oförskämt av mig? Men han tog det nog inte på nåt större allvar.

  SvaraRadera
 5. Det var nog det som skapade komiken i situationen, att vi upphörde vara säljare och kund där ett tag. Bara två snubbar på Mc Donalds. "Jag vet att du vet att jag vet..." Det är alltid roligt med kortslutna konventioner.

  SvaraRadera