fredag 9 oktober 2009

DN:s häxkonster


DN:s kulturchef Maria Schottenius, som jag skällt en del på här i min blogg, skojar om misstankarna mot DN:s prickning av årets Nobelpristagare. Men en duglig kulturredaktion ska förstås gissa begåvat.

DN presenterade utförligt och stort Herta Müller strax innan det offentliggjordes att hon fått årets Nobelpris i litteratur. Precis som förra året höjs spekulationer om läckor inifrån Svenska Akademien.

År 2008 var det berättigat, eftersom någon satsade stora vadslagningspengar på rätt författare, men att DN gissar begåvat är bara en självklar följd av en kompetent kulturbevakning.

Maria Schottenius skojar om saken, när hon förklarar DN:s bullseye som ett resultat av “rena häxkonster. Kaffesump. Niga mot månen. Och så en del läsning”. Sistnämnda är förstås närmast sanningen.
Det är bara att gratulera DN.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

4 kommentarer:

 1. Det troligaste är väl att någon har läckt. Kanske bara försagt sig.

  SvaraRadera
 2. Mattias, i detta fall är nog det troligaste att DN gissat rätt, dessutom visat en egen preferens. De var inte ensamma om att ana resultatet i förväg.

  SvaraRadera
 3. Maria Schottenius kanske skojar om saken men att nedvärdera sina kunskaper är också något som kvinnor gör oftare än män. Att dessutom göra sig till en mästare på det omedvetna är det nog bara kvinnor som gör. Det heter ju häxa, sibylla med mera, en kvinnlig värld som inte räknas inte eller tas på allvar. Jag tycker Maria Schottenius borde veta bättre än att fnissa bort sin samlad kunskap som ett hokuspokus trick.

  SvaraRadera
 4. Mer informaton om läckor och ickeläckor för särskilt intresserade:
  http://pensionat-paradiset.blogspot.com/

  SvaraRadera