fredag 21 augusti 2009

Skivbolagen har alltid haft en kartell


De stora skivbolagen har anmälts till Konkurrensverket för att ha en kartell, vilket är olagligt. Den anmälan är sannerligen inte en dag för tidig. Skivbolagens oetiska samarbete är en visa.

Bakom anmälan står Chilirec, ett företag med en laglig nedladdningslösning som konkurrerar med Spotify. De har också försökt få en överenskommelse med de stora skivbolagen, som dock allihop avfärdat dem i samma ögonblick som de kontrakterade och köpte in sig i Spotify.

Visst agerar Chilirec i eget intresse, sura över att helt ignoreras när skivbolagen satsar på Spotify – men deras anmälan är ändå befogad. Så långt tillbaka jag kan minnas har de stora skivbolagen samarbetat för att maximera sin profit och minska konkurrensen mellan dem, vilket i lagens mening är att ha en kartell.

Det är olagligt, men det är ingen garanti för att skivbolagen blir fällda. Vår så kallade rättvisa verkar rätt inställd på att ta parti för bolagen även mot sådana väsentliga ting som medborgarrätt, så den blundar nog för diverse kartellbildningar.

Samma pris
Annars är det uppenbart att skivbolagen har en massa barn ihop. Hur skulle annars CD-skivor (och LP dessförinnan) ligga på samma pris, oavsett från vilket skivbolag eller av vilka artister.
Jämför med bokförlagen, som har individuell prissättning på varje boktitel (med undantag för pocket, som det ändå är flera olika prisnivåer på).

När skivbolagen gick över från LP till CD och därmed så gott som fördubblade priserna per album, var det också uppenbart att de hade en kartell, eftersom de inte alls priskrigade med varandra. I stället höjde de samtidigt sina priser till en gemensam, absurt hög nivå.
Om inte det är kartell så har lagstiftningen ingen som helst mening. Vi får se om Konkurrensverket har modet att konstatera detsamma.

Här skriver DN om Chilirecs anmälan. Andra tidningar är märkligt tysta om saken.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

4 kommentarer:

 1. Har de aldrig granskats? Det verkar ju faktiskt lite märkligt.

  SvaraRadera
 2. Ja, det där med prissättningen av skivor och särskilt CD-höjningen (som egentligen skulle ha varit en sänkning då CD är billigare att tillverka än LP) är en sorts offentlig skandal som ingen, inte ens KO velat ta i. Det är ju hur uppenbart som helst att det varit fråga om kartellbildning. Men alla handlingar ger som bekant karma, och numera går det inte så bra för skivbolagen ...

  SvaraRadera
 3. Ja, skivbolagen gick i sin egen fälla. De hittade en riktigt billig produktionsteknik - men den visade sig bli så billig att allmänheten kunde göra det själv.

  SvaraRadera
 4. Hoppas verkligen att skivbolagen dör ut!

  SvaraRadera