lördag 15 augusti 2009

Skivbolagen är piraterna


Skivbolagen röjer alltmer att de är de verkliga piraterna. Magnus Ugglas skivbolag hävdar att det är de och inte artisterna som bestämmer vilka artister som ska finnas på Spotify och vad de ska få betalt – nästan inte alls.

De multinationella skivbolagen rövar pengar utan minsta tanke på upphovsrätt eller anständighet. De har köpt in sig i Spotify, som stiger i värde för att artisterna ersätts futtigt, nästan inte alls, när deras musik sprids där.

Skivbolagen hävdar att de har rätt att göra så, men då har de antingen rena piratkontrakt med sina artister eller saknar minsta förståelse för upphovsrätten.

Spotify gör skivbolagen rika
Spotify har ökat så mycket i värde genom denna piratverksamhet att detta blivit en större affär för skivbolagen än de någonsin kunde vänta sig av en hederlig fildelningstjänst, vars ersättning självklart mest skulle gå till artisterna.

Magnus Uggla ville bort från Spotify så fort han insåg att tjänsten utnyttjade hans verk för egen vinning, utan att betala honom annat än småpengar för det. Men hans musik ligger kvar på Spotify, för skivbolaget anser att det är en förhandlingsfråga. De menar att det är de och inte Magnus Uggla som avgör om hans musik ska finnas på Spotify eller ej – likaså hur mycket (eller lite) han ska ersättas för det.

Samma med bokförlagen
Absurt! Skivbolagens skurkaktighet är gränslös. Och de är inte ensamma. Bokförlagen håller på med samma tjuvaktighet. De försöker lura på intet ont anande författare avtalsparagrafer som ska göra att förlagen för all framtid kan utnyttja verken digitalt, utan att betala för det. Författarförbundet håller just nu på med en kampanj för att uppmärksamma sina medlemmar på förlagens lömskheter.

Pröva i domstol
Jag hoppas att denna kriminalitet från skivbolag och bokförlag prövas i rätten, vad det lider. Så får vi se om svensk rättvisa klarar av att döma bolag efter samma lagar som gäller allmänheten.

Hur som helst – alla artister och författare bör nu förstå att fienden inte är fildelande fans, utan bolag som luras och trixar för att skinna såväl artister som fans.

Det är dags att upphovsmän och deras publik hittar former för att nå varandra utan något kriminellt mellanled som bedrar dem. Det är lätt via internet. Så låt inte bolagen diktera villkoren även där.

Här skriver Aftonbladet om Spotify och skivbolagen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

2 kommentarer:

  1. Tydligen uppmanar Morrisey sina fans att inte köpa det nya samlingsalbum som hans skivbolag (EMI/HMV/Parlophone) nu ger ut. Han hävdar att han inte får någon royalty och att skivbolaget ger ut det utan hans godkännande. Förvånad, någon?
    (http://www.nme.com/news/nme/46616)

    SvaraRadera
  2. Äntligen kanske musiker och författare vaknar upp och börjar titta efter de alternativ till skivbolag och förlag som faktiskt finns. Tjänster som faktiskt låter musikern eller författaren behålla merparten av ersättningen själv.

    Själv har jag slutat att försöka anlita ett bokförlag. Av 50:- för en pocketbok får jag 2:-, Före skatt. Jag sprider mina texter via Internet och får behålla alla inkomster själv istället.

    Hoppas att andra upptäcker att det finns nya möjligheter! Och visst har du rätt. Det är skivbolag och bokförlag som bedriver piratverksamhet och snyltar och lever på andras arbete.

    Det är dags för musiker och författare att säga ifrån genom att helt enkelt inte skriva några nya avtal med dem utan ordna saken själv på nätet istället.

    SvaraRadera