I Aftonbladet hävdar Malin Wollin att “våldtäkt utan våld ÄR våld”. Somliga debattörer har sin egen logik – förmodligen det enda sättet för dem att vinna en diskussion.
Hon anspelar senare i sin text på Gertrude Steins berömda tautologi om rosen genom att hävda att “en våldtäkt är en våldtäkt är en våldtäkt”.
Jag kommer dock snarare att tänka på det nyspråk som George Orwell introducerade i sin roman 1984: frihet är ofrihet, och så vidare. Enda skillnaden är att nu kommer det inte från Storebror, utan från Storasyster.
Samma skillnad...
Läs även andra bloggares åsikter om Malin Wollin, sex, våldtäkt.
torsdag 20 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det känns mest som att semantisk förvirring råder. Malin Wollin har rätt, enligt en viss semantisk tolkning. Som du själv skrev igår så kan våldtäkt begås under hot om våld, utan att detta direkt utövas. Självklart är då själva våldtäkten att betrakta som en våldsam handling.
SvaraRaderaDet hela understryker bara behovet av att reda ut begreppen och klargöra vad som är vad.
Jag tror dock att Malin Wollin inte tänker sig hotet som våld, utan den moderna synen att så gott som varje form av sexuellt ofredande ska kallas våldtäkt och betraktas som våld.
SvaraRaderaHot om våld är första steget i en våldshandling, så det kan gott kallas våld - men knappast om inte heller hot föreligger.
Det är förstås ofta svårt för en domstol att bedöma om hot verkligen förelegat eller om det bara var en subjektiv upplevelse, men det får inte ignoreras.
Jag vet inte om jag håller med dig, Stefan, så här skriver hon:
SvaraRaderaSex mot någons vilja är inte sex mot någons vilja, sex mot någons vilja är våldtäkt mot någons vilja.
Det finns inte inget att invända mot det resonemanget, tycker jag. Men om en sak är vi överens: det finns ingen anledning att avhända sig nyanserna i den här frågan. Våldtäkt är våldtäkt, sexuellt utnyttjande sexuellt utnyttjande och så vidare.
Jag tycker att det är en helt annan sak än våld eller hot om våld, och därför är termen våldtäkt tveksam. Om vi inte hade andra termer för sexuella övergrepp, så Ok, men det har vi.
SvaraRaderaMen det är ju precis vad du säger, så jag råkar därmed bara bli eko.
Och här sitter jag och tänker på "1984"; ja vi äger kanske inte ens våra egna tankar längre utan allt är bara ett ofritt sammelsurium av det kollektiva medvetandet.
SvaraRaderaTill frågan. Våldtäkter handlar om makt. Alltså borde kanske begreppet nyanseras och vi börja diskutera fysisk maktutövning och/eller också.
Trevlig helg!
/A
Telluselle, jag tänkte faktiskt skriva någon rad om våldtäkt som en fråga om makt mer än sex. Vad jag förstår är det en etablerad uppfattning inom psykologin och kriminologin.
SvaraRaderaVar det inte Erich Fromm, bland psykoanalysens pionjärer, som hävdade makten som ett grundläggande behov?