torsdag 27 augusti 2009

Ner med LAS och upp med A-kassan


Moderaterna vill locka fler ungdomar att rösta på partiet – men de rör inte LAS, som gör det hopplöst för unga människor att komma in och ta plats i arbetslivet. Där borde de lyssna på sitt eget ungdomsförbund. Hur ska de annars ha chansen att locka unga väljare?

LAS, lagen om anställingsskydd, är på flera sätt en propp i flaskan för arbetsmarknaden. Det är väldigt svårt att avskeda människor, därför drar sig företagen för att anställa – och passar på med massavsked när det är finanskris, för då går det lättare.

Det är väldigt svårt att byta och flytta på personal, vilket gör att arbetsplatserna snart hamnar i en Törnrosasömn. Många biter sig fast i sina anställningar och gör i stort sett inget mer. De behöver inte. Nya, ivriga – ofta unga – arbetssökande kommer sällan in, och när de gjort det åker de ut lika fort, på grund av regeln “sist in, först ut”. Däremellan kommer de ingenstans.

I vår snabbt föränderliga värld är detta förödande – och det förpassar de unga till avbytarbänken, tills de blivit lika trötta och resignerade som sina föregångare. Det håller inte.

LAS är föråldrad. Lagen håller bara fast i en gammal människofientlig syn på personal som boskap, utan individuella skillnader, utan egen potential – bara maskiner som ska göra ett bestämt jobb på vissa intervaller tills de rasar ihop och inte längre lönar sig att reparera.

Tårta på tårta
Självklart ska samhället ha fungerande trygghetssystem för all medborgare, så att ingen ska svälta om man förlorar jobbet. Men att dessutom in absurdum sitta fastkedjad vid en och samma anställning – det är tårta på tårta. Två skydd som dubblerar varandra, utan särskild nytta.

Det är inte viktigare för gammal personal att kunna bli kvar vid sin läst, än det är för nya krafter att släppas in på arbetsmarknaden. Det gör bara livet tråkigare och generationsklyftorna mer brännande.

LAS borde avskaffas – men arbetslöshetsersättningen borde vara på en sådan nivå att ingen ska känna panik för att förlora jobbet.
Då får vi den dynamik och djärvhet på arbetsmarknaden – bland både arbetsgivare och anställda – som vår föränderliga tid behöver. Roligare blir det också.

DN skriver om moderaternas partistämma här, här, här och här, Svenskan här, här och här, Aftonbladet här och Expressen här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

1 kommentar:

  1. Bra åsikter och argumenterat Udda Stenen! I trianguleringens tidevarv lär vi aldrig se skrukturella reformer. Om det beror på feghet eller bristande intellektuell förmåga att förstå samhället kan man spekulera om.

    SvaraRadera