fredag 14 augusti 2009

Det är inte med pengarna Blondinbella bluffar


Blondinbella tjänar bara småpengar på sin blogg, hävdar DN – men de har läst siffrorna dåligt. Nog tjänar Blondinbella en ordentlig hacka, det är ingen bluff. Däremot misstänker jag att hennes blogg fuskar med besökssiffrorna. Kan inte någon tidning rota i den saken?

Det är DN:s “medie- och reklamreporter” Jonas Leijonhufvud som har tittat i Blondinbellas senaste bokslut och därefter inte bara hävdat att hon knappt tjänar några pengar. Dessutom fastslår han genast i sin egen ”medieblogg” att det därmed är bevisat att det inte går att tjäna pengar på bloggar.

Det är förhastat på båda punkterna. Leijonhufvud har slarvat i granskningen av Löwengrip och ändå dragit orimligt långtgående slutsatser. Hans försök till scoop är bara ännu ett exempel på tidningarnas irritation över bloggosfären, som i praktiken utmanar tidningarnas gamla monopol och avslöjar deras journalistiska lättja.

Lön är också inkomster
Blondinbellas bokslut omfattar den förlängda perioden augusti 2007 till december 2008, vilket förmodligen beror på att det är rörelsens första tid. Inkomsterna var 433.000 kronor och den redovisade vinsten 113.000.

Därmed slår DN:s reporter fast att bloggen omsatte 26.000 per månad och vinsten var 7.000 per månad. Men då struntar han i att bland utgifterna finns en lön på 200.000, som knappast har gått till någon annan än Blondinbella själv, så för henne är det förstås ren och skär vinst det med.

Han glömmer också att kontrollera när under den långa perioden inkomsterna kom. Blondinbella hävdar själv i sin blogg att inkomsterna inte började förrän augusti 2008 och därför genererades på bara fem månader (själv säger hon fyra, men det är inte som matematiker hon gjort sig känd). Då är 200.000 i lön plus 133.000 i vinst inte fy skam.
Hon var rekordbloggare långt innan augusti 2008 men fick då sin ersättning via ett annat företag.

Blondinbellas förklaring är fullt rimlig. Framför allt är det en möjlighet som Leijonhufvud borde ha kollat, speciellt som han ska föreställa ekonomijournalist. Den största bluffmakaren vad gäller Blondinbellas ekonomi är inte hon, utan DN:s reporter, som slarvar i ivern att göra en (felaktig) poäng.
Han har kanske fått jobbet med hjälp av sitt efternamn, fast lejon inte har särskilt mycket i huvudet.

Bloggare kan bevisligen tjäna pengar
Såväl Blondinbella som hennes far menar att omsättningen för 2009 kan bli så hög som två miljoner kronor. Det är långt ifrån otänkbart, men det är förstås blott en prognos. Även om det bara blir hälften, eller kanske endast några hundratusen, visar det ändå att det går att tjäna betydande pengar på en enda persons blogg.

Det påpekar också bland andra TkJ som driver en lönsam IT-blogg. Inga miljonbelopp, men tillräckligt för att han har kunnat gå ner i arbetstid på sitt vanliga jobb – fast han enligt Bloggportalens statistik inte ens har tiondelen av Blondinbellas besökarantal.

Bluffsiffror
Men statistiken för bloggarna är otillförlitlig. Det finns allehanda knep för att skaffa höga besökssiffror som inte motsvaras av verkliga besökare. Jag har bloggat om Blondinbellas märkligt höga besökssiffror tidigare.

Just nu har hon enligt Bloggportalen nästan 580.000 besökare per vecka. Det är väldigt mycket. Ett par modetjejer till kommer upp i näraliggande siffror, men sedan är det ett väldigt glapp till runt 200.000 där några mycket kända bloggar ligger, såsom Alex Schulmans blogg om att vara pappa. Därefter dalar det kvickt till under 100.000 besökare.

Dessa stora skillnader på topplistan indikerar att något inte står rätt till. Blondinbella är ju inte ens så särskilt i ropet längre, med undantag för just Leijonhufvuds skandalskriveri.

Bloggbesökare är lynniga. De kommer och går, beroende på vad som lockar dem för stunden. De är inte prenumeranter i traditionell mening. Några följer sina favoritbloggar envist men knappast så väldigt uthärdigt, och de flesta surfar nog runt ganska planlöst. Då är det väldigt svårt att behålla konstant höga besökssiffror – utan lite fusk.

Jag har t.ex. sett att man kan köpa besökssiffror från företag på internet. Deras datorer gör besök från olika IP-adresser och därför räknas som unika – ju fler besök desto mer man är beredd att betala.
Det är något för en journalist att gräva i – men det kräver mer än bara en snabb titt på ett bokslut, så frågan är om någon gammelmediamurvel orkar.
DN orkar inte mer än att okritiskt återge Bloggportalens siffror.

Här skriver Aftonbladet och DI lika slarvigt om Blondinbellas ekonomi.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

10 kommentarer:

 1. Lejon har samma sak i huvudet som journalister har: byten.

  SvaraRadera
 2. Skarpt!
  Ha en bra helg.
  /Johan

  SvaraRadera
 3. Clannfear, så sant som det är sagt!

  SvaraRadera
 4. Johan L, detsamma!
  Du har en spännande blogg. Tänk vad långt man ser från Hornstull.

  SvaraRadera
 5. Sorry, har inte hunnit läsa hela ditt inlägg, så jag kan ha missa något, men de 200 000 i lön gick väl till någon annonssäljare, inte till Bella?

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Markus, jag har för mig att annonssäljningen överläts åt separata bolag, Spotify och något till. Annars brukar sådant ske på provision i stället för reguljär lön.
  Blondinbellas far har sagt att hon får en lön på drygt 30.000 i månaden, vilket stämmer rätt bra med 200.000 i lönekostnad för fem månader (inklusive arbetsgivaravgifter).

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om besöksstatistiken. Särskilt som man vet hur svårt det är att få till den. Jag har svårt att tänka mig att man konstant kan ha över en halv miljon läsare i veckan med bara lite reklam och bilder på vad man äter och har på sig. Någon borde kolla upp det noggrannare.
  David

  SvaraRadera
 8. "Markus, jag har för mig att annonssäljningen överläts åt separata bolag, Spotify och något till."

  *host* nog för att Spotify varit i ropet ett par dagar, men du menar väl Spotlife... ;)

  SvaraRadera
 9. Daniel, det är nog Spotlife jag menar :)

  SvaraRadera
 10. Vilket bra inlägg! *applåderar*


  Jag har hållt på med marknadsföring på internet i flera år, och det är nästan omöjligt att få en halv miljon besökare till sin blogg varje vecka. Trafiken är köpt, det fattar vem som helst.

  Herr Lejon är inte heller särskilt sann han heller. En blogg kan vara det bästa som finns när det kommer till att tjäna pengar på internet. En google sökning på "tjäna pengar på att blogga" ger dig galet många resultat.

  SvaraRadera