måndag 24 augusti 2009

Allt som bubblar är inte Champagne


Jag prövade ett italienskt mousserande vin, Rotari, som har hyllats trots sitt blygsamma pris på 99 kronor. Men det är förrädiska bubblor.

Mousserande viner får bara kallas Champagne om de kommer från detta distrikt i Frankrike. Det ligger något i den regeln, för i resten av världen är det svårt att hitta lika ljuva bubblor och intrikata drycker.

Rotari Brut Riserva från Italien frestar med sitt låga pris men är inte värt en krona till. Smaken är nästan lika platt som i en läskedryck – och bubblorna är nästan lika banala.

Champagne ska vara en fröjd att dricka i stora klunkar och ändå känna att man ägnar sig åt hög kultur. Dessutom ska bubblorna vara ett skådespel värt att sjunka in i. Små, envisa och på välordnad kurs mot ytan. Denna pelare av små bubblor ska vara intakt en god stund – helst så att man druckit ur glaset innan de bedarrat, vilket är en smal sak om drycken smakar som den ska.

Men Rotaris bubblor var vulgärt stora och for omkring lika oordnat som soldater på flykt från fronten, och de tynade bort så fort att jag inte hann fotografera dem. Inte särskilt muntert.
Man får allt kosta på sig några kronor till om det ska bli värt pengarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar