onsdag 27 maj 2009

En författare som inte tänker med plånboken


Lars Gustafsson, en av våra äldsta och mest etablerade författare, deklarerar i Expressen att han ämnar rösta på piratpartiet – och att han inte tycker att upphovsrätten kräver alla dessa lagar mot internet. Därmed går han hedervärt emot författarströmmen.

Annars är det flera författare – inklusive vårt förbunds styrelse – som så gott som enbart gnyr om upphovsrätten och struntar i de hot mot integritet och yttrandefrihet som de många nya lagarna utgör.
Icke så Lars Gustafsson, som jag annars har uppfattat som tämligen konservativ.

Han återvänder i sin text till 1700-talet och jämför med encyklopedisterna, vilket också jag har gjort i ett blogginlägg. De kämpade för att via encyklopedier ge allmänheten tillgång till all kunskap som då fanns - men överheten slog tillbaka med förbud och förföljelser.

Det var olagligt att låta folket ta del av de kunskaper som civilisationen hade nått, för det ansågs kunna leda till att de blev upproriska och började ställa krav.
Känns det igen?

Lars Gustafsson tror inte att myndigheterna kommer att lyckas bättre denna gång än de gjorde på 1700-talet. Mänsklighetens längtan efter kunskap och vidgade vyer är för stark att stå emot. Utvecklingen går sällan bakåt.

Gustafsson ger inte heller mycket för de författare som surar över eventuella royaltyförluster om deras verk sprids via fildelning:
”Denna immaterialisering innebär naturligtvis ett hot mot den materiella upphovsrätten. Och vi talar då inte bara om det uppenbara hotet mot herrar Guillous och de andra dussinförfattarnas möjligheter att lägga sig till med nya herrgårdar, ett socialt problem som jag uppriktigt sagt ger en god dag.”

Han påminner om vad upphovsrätten har ställt till med, när den t.ex. gäller mediciner som därmed blir för dyra för fattigt folk, eller utvecklandet av nya grödor som skulle kunna mätta hela världen.
Konstnärers eventuella inkomstbortfall är i sammanhanget småpotatis:
”Intellektuell och personlig integritet för medborgarna, kort sagt ett internet som inte har förvandlats till en myndighetskanal av lobbypreparerade domstolar och EU-politiker i halskoppel, är rimligtvis viktigare än behoven hos en i huvudsak industriell litteratur- eller musikscen som snabbt förvittrar till makulatur redan i upphovsmännens egen livstid.”

Och han påminner om vad jag tycker är “bottom line” för alla konstnärer: för oss är det primära att vår konst sprids och gör intryck på vår samtid. Konstens öppna rum och vinsten därmed väger ofantligt mycket tyngre än en kulturindustris vinstintressen.

Gustafssons text är sköna ord från en frisinnad tänkare som inte fastnat i den egna plånboken. Läs den här:
Därför röstar jag på piratpartiet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

12 kommentarer:

  1. "Denna immaterialisering innebär naturligtvis ett hot mot den materiella upphovsrätten"

    Jag blir alltid så glad när jag ser folk som kan skilja på den materiella och den ideella upphovsrätten.

    SvaraRadera
  2. Hallo

    Tycker att Lars Gustafsson gjorde ett alldeles fantastiskt inlägg. Ett fel gjorde han dock trots all välmening. AIDS-mediciner och genmodifierade mirakelgrödor skyddas inte av upphovsrätten. De skyddas av patenträtten, vilkens skyddsperioder är mycket kortare än upphosrättens. Patenträtten beviljar skydd under ca. 18-25 år, lite beroende av nationell lagstiftning. Den ekonomiska upphovsrätten däremot garanterar hårresande och omoraliska livstid + 70 år. Detta - om inte annat - måste ändras omgående !

    Odin

    SvaraRadera
  3. Lars Gustafsson är ju neoliberal - som jobbat länge som akademiker i Texas, så detta är ju helt kongruent med hans ideologi.

    SvaraRadera
  4. Sveriges Författarförbund är dosk inte helt väck, för de skrev på DN debatt 2009-03-16 "Svensk diktaturstöd. FRA kan tysta obekväma författare i utlandet."

    Debatt Övervakningssamhället
    http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/svenskt-diktaturstod-1.581321

    I övrigt har Sveriges Författarförbund varit tyst. Kanske är de rädda för det egna skinet? Det är alltid lättare att kritisera något som är lång bort än det som är inpå husknuten.

    Kanske kan intititivet från Lars Gustafsson inspirera andra författare att komma till skott.

    Demokratin i ett land blir inte bättre än de engagerade medborgare som lever i den.

    SvaraRadera
  5. Författarförbundet verkar gå som katten runt het gröt, vad gäller fildelning. De kallar det kriminellt men siktar egentligen in sin kritik på bokförlagens cyniska hantering av författarna.
    Möjligen antyder de en lösning typ biblioteksersättning och STIM, men det går inte riktigt att utläsa.
    De har i alla fall inte protesterat så jag har märkt det mot Ipred och liknande aktioner från staten (med undantag för FRA-lagen, som de protesterade emot med ungefär samma argument som journalisterna har gjort - men det har inte mycket med fildelning att göra).
    Här är förbundets pressreleaser, som mestadels handlar om andra ting.

    SvaraRadera
  6. Ser fram mot en sammandrabbning på debattsidorna:
    Carina Rydberg versus herr Gustavsson.

    SvaraRadera
  7. Äntligen! Men var huserar Enquist, Ekman, Wästberg och de andra kvalitetsförfattarna och stora namnen som är något att räkna med? Har de redan gått och blivit för gamla?

    SvaraRadera
  8. Men först och främst: HEDER åt Lars Gustafsson, givetvis.

    SvaraRadera
  9. Paul Coelho från Brasilien är en annan författare som länge argumenterat i samma anda som Lars Gustasson (fast inte lika elokvent förstås). Såg en intessant intervju med honom i Newsweek förra året, under rubriken "Free Speech", där han ger sitt stöd till fildelare med argumentet: "I always thought that when, at the beginning of your career, you strive to be read, you can't change your mind later and become greedy about it."

    Älskar denna blogg.

    Pia

    SvaraRadera
  10. Tack Pia :)
    Ja, Paulo Coelho har t.o.m. uttryckt starkt stöd för The Pirate Bay. Se t.ex. Svenska Dagbladets intervju med honom:
    Coelho - piraternas bäste vän

    SvaraRadera
  11. Mehrunes Dagon28 maj, 2009 02:57

    Clannfear:
    Gustafsson stavas med "f", inte med "v".
    Du är avskedad!

    SvaraRadera
  12. Mehrunes Dagon, uhmm, får man stanna om man försöker ursäkta sig med att en hundradels sekund av tveksamhet om stavningen fick det undermedvetna att gripa in och lösa problemet genom konsonantsuteslutningsmetoden? ;)

    Tack för länken till SvD-artikeln Stefan.

    Och ett slingrande förlåt till Gustafsson,
    Pia

    SvaraRadera