torsdag 14 maj 2009

Margot Wallström prisas av EU-folket


I höst löper Margot Wallströms mandat ut som första vice ordförande i EU-kommissionen. SVT:s Aktuellt försökte denna kväll att ifrågasätta hennes gärning – men skvallret jag har hört från EU är att hon är prisad som få.

Det är inget lätt jobb att leda EU-arbetet, där oräkneliga viljor krockar och maktstrukturer ständigt befinner sig i konflikt med varandra. Många politiker nöjer sig med att höja sin röst då och då, för att däremellan sussa gott och njuta alla privilegierna.

Men Margot Wallström har ett väldigt gott rykte bland dem som vet lite mer: de anställda på hög nivå i EU-administrationen. Där är berömmen många och ihärdiga.

Jag har stundtals fått lite inblick, eftersom jag har nära kontakt med en f.d. hög chef på EU:s ministerråd. Vi satt en gång på en krog i Bryssel tillsammans med en klase höga äldre ämbetsmän, som mestadels pratade minnen och skrattade åt anekdoter från EU:s brokiga historia.

För min skull leddes samtalet in på Wallström och då blev de luttrade herrarna närmast nostalgiska. De var fulla av beröm för den lilla svenskan som gjorde ett så stort jobb. Hon kämpade ihärdigt och dessutom insiktsfullt, varför hon fick mer gjort än de flesta kommissionärer någonsin drömt om. Och hon vann föga annat än aktning, varhelst man mötte henne.

Så när SVT nu försöker vinkla till det genom att “avslöja” Wallströms brister, då är de ute på tunn is. Vad än EU är värt och kan åstadkomma så är det nog blott med fler som Margot Wallström.
Frågan är om vi har någon av samma kaliber att erbjuda, nu när hon snart lämnar sitt uppdrag.

DN skriver här, här och här, Svenska Dagbladet här och här, Aftonbladet här, här, här och här om Margot Wallström.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar