måndag 25 maj 2009

Euro gör oss mer europeiska

En ny undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill att vi övergår till euro. Det är ändå tveksamt om riksdagspartierna inom det närmaste törs väcka frågan – tyvärr. Jag tror att vi har förlorat rätt mycket på att hålla fast vid kronan.

Novus Opinion (på uppdrag av folkpartiet) ställde denna fråga till 1.000 personer den 5-12 maj: ”Är du för eller emot att Sverige inför euron som valuta?”
Då var 47 procent för och 44 procent emot.

Ganska jämnt ändå, så det är knappast anledning att ställa till med en ny folkomröstning. I och för sig har flera regeringar i EU skyndat till förnyad prövning av sina hjärtefrågor när skillnaderna varit mindre än så, men det är något slags uttröttningstaktik som inte har mycket att göra med demokratins principer.

Jag tycker ändå att vi borde införa euro i Sverige. Vår lilla valuta är för svag när finanssektorn rör om i grytan. Alla möjliga tokigheter kan hända, och det fort. Euro är en världsvaluta med tillhörande tröghet.

Men framför allt: euro gör oss mer europeiska. Då kan vi röra oss mellan länderna än mer obehindrat än nu, köpa och sälja av varandra över gränserna utan den barriär som olika valutor utgör.
Så vill jag ha det.

Den nuvarande situationen är det bara banker och växlingskontor som tjänar på. De har redan pengar så det räcker.

Här skriver DN och Svenska Dagbladet om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

20 kommentarer:

  1. Jag tycker du borde läsa artikeln på Newsmill av Mats Qviberg - den kände och framgångsrike fondförvaltaren. Han tar där upp de så att säga "riktiga" ekonomiska för - och nackdelarna med euron. Man måste nämligen se på detta nationalekonomiskt. Argumentet att vi slipper växla är ett för ytligt argument, det gäller inte en sådan banal sak, utan helt andra - större - ekonomiska aspekter.

    Läs och ta dig en funderare. Tack för en intressant blogg i övrigt!

    SvaraRadera
  2. Pojken, du har väl observerat att Olle Schmidt har svarat Qviberg, också på Newsmill? Ord mot ord.

    Jag tror mig inte om att kunna reda ut saken med något slags vetenskapligt eftertryck (ekonomin är dessutom än så länge fjärran från en vederhäftig vetenskap), så jag håller tillgodo med några basprinciper.

    Och uppenbarligen är euro inte förödande för en nationalekonomi, att döma av existerande exempel.

    Dessutom är det nationalekonomiska perspektivet alltmer verkningslöst, eftersom vi i allt högre utsträckning lever i en världsekonomi, där vi ytterst sällan kan agera självständigt i lilla Sverige.

    SvaraRadera
  3. Det viktigaste skälet för Sverige att gå över till euro är som jag ser det politiskt. Vi förlorar inflytande och respekt bland andra EU-länder genom att inte delta i det ekonomiska samarbetet. Övergången till euron funkade alldeles utmärkt för Finland och det finns ingen anledning att tro att det skulle bli värre för Sverige. Sedan vore det förstås oerhört praktiskt med euro för oss som reser mycket i Europa.

    SvaraRadera
  4. Är Norge verkligen med på mynten numera? Tyckte det var mycket roligare när Sverige och Finland var EU-organet (:

    SvaraRadera
  5. Din SvD-länk bör nog ses över, det här verkar inte ha med Henrik Schyffert att göra =)

    SvaraRadera
  6. Här har du själv gått på mediernas och maktens agenda Stefan. Vi röstade om euron för bara några år sedan, folket röstade NEJ, klart och tydligt. Aldrig förr i Sverige har man börjat diskutera en ny folkomröstning på så kort tid efter en folkomröstning. varför? För dessa tidningar inte accepterar folkets röst.

    De kör opnionsmätningar varje vecka, det är något skumt, det måste du hålla med om, i en sådan här fråga. Fan vet hur de ställt frågorna. De laborerar väl tills de får rätt svar antar jag.

    OM det skulle bli en ny folkomröstning, då skulle vi som är emot få fart, det kan du ge dig fan på. Många röstar dessutom NEJ bara för att ge det politiska etablissemanget en rejäl taskspark, det var solklart under förra omröstningen. Stämningarna var närmast hatiska ute i landet, flera politiker vittnade om det.

    Blir det en ny omröstning kommer jag och andra som inte vill ha de guldbemängda euron i vårt land, inte spara någon energi för att riva upp de gamla såren, vi kommer att kämpa med näbbar och klor för att inte denna mutornas mynt skall införas i vårt land.

    Sedan detta med att vi tjänar på införandet, det gör vi ju inte, vår exportindustri tjänar på det. Åker vi utomlands just nu förlorar vi på det, bara att stanna hemma. t.o.m. förespråkare för euron stod för ett tag sedan och erkände att vi tjänat på att behålla vår egen krona.

    Men som sagt, jag skiter egentligen i det, jag är och förblir emot införandet av denna mutornas mynt. Vi kan byta valuta om ni tvunget vill, vi kan införa gtamla riksdaler om ni vill, skulle det passa?

    SvaraRadera
  7. Jag vill förövrigt inte bli mer europeisk, vad betyder det konkret? att vi skall dricka mer vin? Muta oss fram lite mer? Införa en maffia med självaktning? Låta gödselvagnar bespruta riksdagen (den enda ideen som verkar bra)?

    jag är en förnöjd och ödmjuk man, jag nöjer mig med att vara svensk och en sve. Jag äter sill och potäter, dricker brännvin och svensk mjölk. Jag kör t.o.m. fortfarande med Y-front och nättröja, och Schyman gillar förmodligen inte stackars lilla mig. :-(

    SvaraRadera
  8. ""det finns ingen anledning att tro att det skulle bli värre för Sverige""

    det lät ju positivt ;-)

    SvaraRadera
  9. Anonym 20:59, tack för tipset. Jag har ändrat nu :)

    SvaraRadera
  10. Robsten, jag säger ju i min text att det inte är aktuellt med ny folkomröstning - och påpekar att de mäktiga brukar vara oförstående för den aspekten. Var jag så otydlig?

    Jag är rätt glad över att vara europé, inte bara svensk. Mjölk slutade jag dricka för rätt många år sedan...

    SvaraRadera
  11. Det finns hur många experter som helst som säger att det är vår smala lycka att vi stått utanför.

    Dem tror jag betydligt mer på än folkpartistisk propagandism.

    Så här säger den franske 'analytikerräven' Charles Gave i Dagens Industri:


    - “Charles Gave är en av grundarna till Hongkongbaserade analysfirman Gavekal och har i mer än 40 år följt finansmarknaden på nära håll. Han tror att Europa ligger efter USA i konjunkturen.
    ‘Antagligen har vi inte sett det värsta i Europa ännu. Jag är extremt oroad’, säger han.”

    - “Charles Gave pekar ut euron som ett stort hot.
    ‘Den kan äventyra Europas framtid – politikerna har byggt ett system som inte fungerar’, säger han.”

    -”Är det Sveriges räddning att inte vara med i valutaunionen?

    ‘Ja, det är det. Ni kan åtminstone skydda er industri och era jobb. När kronan kollapsar kan er industri ändå vara med och konkurrera om det som finns kvar av de globala affärerna. Företagen i euro-länderna har ingen chans’.”

    - “Men många svenska arbetstillfällen har gått förlorade?

    ‘Ja, men ni hade förlorat fler om ni vore med i eurosamarbetet’.”

    Se
    http://di.se/Nyheter/?page=/Artiklar/_Kronan_raddar_Sverige_.aspx%3FArticleID%3D2009%5C03%5C13%5C328504%26words%3Dgave%26SectionID%3DEttan%26menusection%3DStartsidan%3BHuvudnyheter

    SvaraRadera
  12. För en gångs skull - skulle man vilja säga till de blint troende liberalerna - öppna ögonen och SE tältstäderna som breder ut sig i USA.

    Rädda vad som räddas kan - behåll kronan för sjutton!

    Likadant känner ni inte vittringen av kriget som är på väg - det är en hotfull situation om Sverige närmar sig NATO mer.

    Nu måste ett ansvarigt ledarskap ta över det här landet innan det är totalkraschat.

    Arbetslösheten bara rusar upp i spinn.

    EU:s inre marknad ligger i dödsrosslingar.
    Nyliberalismen är redan DÖD.
    Att återuppväcka den kommer att betinga ett enormt pris.

    Den blinda tron måste överges omedelbart till förmån för realism.

    SvaraRadera
  13. Nemokrati, jag är också motståndare till Sveriges närmande till Nato.

    När det gäller nyliberalismen har den varit framskjuten även i svensk politik de senaste 20-25 åren.
    Över huvud taget är svensk politik (även den ekonomiska) väldigt följsam vad som händer i framför allt USA, helt oavsett allianser hit och dit.

    När det gäller ekonomiska "experter" förtjänar de allihop att allvarligt ifrågasättas.
    En vetenskaplig grund är att med sina rön skapa förutsägbarhet - det är den ekonomiska vetenskapen väldigt dålig på. Likaså saknar den samstämmighet. Vad som är sant för en är uppåt väggarna för en annan.

    Kanske beror det på att de allra flesta ekonomiska "experter" representerar vissa intressen, vilket ger dem färgade glasögon.

    SvaraRadera
  14. Läste nog din artikel lite slarvigt, böjade gå i spinn redan när jag läste rubriken antagligen, ber om ursäkt.

    "Då kan vi röra oss mellan länderna än mer obehindrat än nu"

    Nä men Stefan, jag reste obehindrat genom Europa INNAN vi gick med i Schengen och EU t.o.m. Jag tåluffade som ung, blev packad (är ju svensk) i Pampilhosa Portugal, vaknade i Paris. Kan man röra sig MER obehindrat??

    SvaraRadera
  15. Robsten, det är förstås svårslaget :)

    Jag fick höra skvallras om hur EU:s tanke på euro började: Några hade testat att åka lite mellan EU-länderna med ett fast belopp på fickan och växla till lokal valuta varje gång. Snart var pengarna slut - bara genom växlingskostnader och valutakursförluster.
    På det sättet omöjliggörs fri rörlighet mellan länderna.

    SvaraRadera
  16. Det finns många som sagt samma sak som Gave - jag litar på utsagan i det fallet. För övrigt är ju inte han någon vetenskapsman. Men det finns vetenskapsmän också - en hel hoper nobelpristagare i ekonomi rådde små valutor att behålla dem - jag litar stenhårt på dem för det de säger stämmer.

    SvaraRadera
  17. Ja, just det - hela den här omställningen - så dyr den var.

    Naturligtvis är det bara det vanliga lurendrejeriet - och plocka folk på pengar.

    EU är en riktig pengadammsugare.

    SvaraRadera
  18. Jodå Robsten, Schyman gillar säkert dig. När det gäller euron och EU öht så har ju Sverigedemokraterna och Schymangänget funnit varandra. Båda representerar en rätt unken "den svenska modellen-nationalism".

    SvaraRadera
  19. Den dagen jag ser att Italien och Spanien har en riktigt stabil ekonomi så kan jag tycka att Euron är en god idé.. fram tills dess.. absolut inte då dessa 2 länder hotar o sabba hela Euro projektet.. =)

    SvaraRadera
  20. För att inte tala om de baltiska staterna som följer euron. Dessa ekonomier är ju totalraserade. Problemet med euron är att den inte fungerar då alla länder har så olika förutsättningar. Dessa kräver självständig penningpolitik för att mötas.

    SvaraRadera