söndag 31 maj 2009

Betalt domslut


The Pirate Bay har fått tips om att en man som dömts för fildelning har fått sina böter och rättegångskostnader betalda av upphovsrättslobbyn – förmodligen för att han inte skulle överklaga tingsrättens dom. Lika skumt som förväntat.

Det är ett märkligt tjuv- och rackarspel som bedrivs av de bolag som ligger bakom kampen mot fildelning. De vill ha prejudicerande domslut i dessa ärenden, som fortfar att vara juridiskt tveksamma. De vill ge allmänheten intryck av att saken är solklar, vilket är långt ifrån sanningen.

Om TPB är rätt informerade, och det är troligt, är det ytterligare en skamfläck på vårt rättssamhälle i hanteringen av hela denna sak. Jag kan bara upprepa Verner von Heidenstams konstaterande från 1899, som tyvärr visar sig lika sant idag:
”Det är skam, det är fläck på Sveriges banér, att medborgarrätt heter pengar.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

7 kommentarer:

 1. "Barnet med badvattnet" är ett uttryck som inget tycks betyda för Upphovsrättslobbyn. De spelar högt. Risken är uppenbar att allmänheten totalt tappar respekten och sympatin för upphovsrätten och dem vars intressen denna är till för att skydda. Lobbyn tycks tro att det räcker med att ha det juridiska systemet på sin sida, utan att inse att detta i sin tur beror på folkviljan. Åtminstone är det så i en demokrati - och i något annat politiskt system vill väl inga konstnärer verka?

  SvaraRadera
 2. Ja det var intressant, för ett år sedan. Inget kunde väl bevisas direkt om jag minns rätt, personen ifråga förnekade det.

  SvaraRadera
 3. Skivbolagen gör allt för att ge bilden av att de verkar i upphovsrättsinnehavarnas intresse. Men när det kommer till kritan behandlar de dem som boskap. DN berättar om hur Advance Patrol hörde till de band vars rättigheter försvarades i åtalet mot Pirate Bay - men bandet tillfrågades aldrig av sitt skivbolag om detta. Nu väljer de att släppa nästa skiva direkt på Pirate Bay istället.
  (Det fungerar inte att klistra in länkar här Stefan, åtminstone inte för mig. Hursomhelst finns texten idag den 1 juni på DN kultur/nöje. Vilket förstås hedrar DN; det är värt att säga efter all kritik vi har riktat mot den tidningen.)

  SvaraRadera
 4. Här är artikeln:
  Advance Patrol...
  Jag skriver nog ett särskilt blogginlägg om saken.

  SvaraRadera
 5. Bara blåögda tjuvar ser något vackert i fildelning, du som förespråkar kultur, nu kan ungdomar spendera mer tid utomhus. Låter det inte vackert nog`??

  SvaraRadera
 6. Australien har förbjudet vissa hemsidor.. tex. Skulle vara roligt om det händer här så du får skrika högt och ljudligt... Vad det nu är du ser i Fildelningen?? Det skulle fått föbud på 1990-talet. Nu har det blivit vardag och det är svårt att vända tillbaka klockan verkar det som.. fildelningsnarkomanerna ser inte att de är beroende i "gratis" sitta vid datan och ladda ner spel, film, och musik. Dagarna i enda. Det finns mer produktiva sätt att spendera tiden.. om du inte visste det redan Stenudd?

  SvaraRadera
 7. Mina T, jag vet förstås att det finns annat att göra än sitta framför datorn. Men det finns också väldigt produktiva sätt att sitta framför datorn. Många har det till yrke.

  Vad jag ser i fildelning har jag förklarat i så många av mina blogginlägg att det inte är vits att upprepa det här.

  Ditt enda argument mot fildelning verkar vara att ungdomar borde göra annat i stället.
  Jag tycker att de inte borde förbjudas att fildela av något hälsoskäl - och framför allt tycker jag inte att myndigheterna ska lagstifta bort grundläggande medborgerliga rättigheter för att skiv- och filmbolag ska få bevara sitt parasiterande på upphovsmän.

  SvaraRadera