måndag 18 maj 2009

Bonniers bedrar upphovsmännen


Bokförlagen är med och skriker om att skydda upphovsrätten och därför jaga fildelare med alla tänkbara metoder. Själva tillåter de sig ändå att trampa på upphovsrätten med fulavtal till författarna. Det protesterar nu Författarförbundet emot.

I fildelningsdebatten har vi hört alla dessa bolag gny om ökat skydd för upphovsmän, och nog låter det falskt. Nu har Bonniers, det ojämförligt största av alla svenska bokförlag, visat hur de egentligen tänker: de vill tvinga på sina författare riktigt fula avtal om elektronisk upphovsrätt, för att skinna dem i tid och evighet – utan att behöva göra ett dugg själva.

Läs om skandalavtalet på Författarförbundets hemsida.

Författarförbundet har gått ut med en varning till alla sina medlemmar. Jag har också fått det meddelandet, eftersom jag är medlem i förbundet. Det kom inte som någon överraskning.

I själva verket sa förlagen i Sverige upp avtalen med Författarförbundet för flera år sedan, eftersom de ville exploatera elektroniska rättigheter utan dess iblandning. Då såg internet ut att bli rena guldkalven, vilket sket sig – men det finns pengar att göra på e-böcker osv., och förlagen vill kunna roffa åt sig av dessa intäkter utan att blanda in författarnas organisation.
De vill kunna lura upphovsmännen på både pengar och rättigheter.

Så har de hållit på under hela sin historia. Tjuv- och rackarspel för att mjölka upphovsmännen. Därför klingar det hysteriskt falskt när de i kamp mot fildelning plötsligt påstår att de värnar om upphovsmännen. Det har de aldrig gjort. Förlagen värnar bara om sina egna kassakistor. Sammalunda med skiv- och filmbolag, förstås.

Det är dags att demaskera dessa hycklare. Medborgerliga rättigheter får inte säljas ut för att dessa cyniska bolag ska tjäna mer på upphovsmännens bekostnad.
För upphovsmännens skull bör distributionen av all konst flyttas från bolagen till ett fritt och öppet internet.

Här skriver DN om Författarförbundets protest.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

 1. Att de jagar fildelare är väl för att förlagen själva eventuellt förlorar pengar inte ska man tro något annat.

  SvaraRadera
 2. Fulavtal, verkligen!
  Se min syn på det hela här:
  www.bokcirklar.se/blog/view/debutant/

  Mvh Lars Rambe

  SvaraRadera