måndag 11 maj 2009

Domaren var avsiktligt jävig


Sveriges Radio har tagit fram nya uppgifter som visar att domaren i målet mot The Pirate Bay, Tomas Norström, är med i organisationer som aggressivt verkar för upphovsrätt. Han är så jävig att det inte kan vara annat än just detta engagemang som fått honom att mörka sitt jäv.

Tomas Norström vill väl göra sig ett namn som Sveriges främsta upphovsrättsjurist, vilket kan leda till alla möjliga inkomster, förutom all publicitet. Därför ville han knappast missa chansen att sitta domare i den spektakulära rättegången mot The Pirate Bay, fast han borde ha avstått på grund av sitt jäv.
Han är därmed ett levande bevis på hur viktigt det är med reglerna mot jäv.

Tomas Norström har uppenbart gått in i rättegången med intentionen att inte bara fälla, utan också döma så det sved för The Pirate Bay. Det är inget annat än ett hån mot rättviseprinciperna.

DN har talat med flera rättsexperter som säger med eftertryck att rättegången måste tas om, eftersom domaren var jävig. Eftersom han själv inte alls tycker det får den frågan avgöras av hovrätten, dit ärendet har överklagats.

I den instansen torde samtliga jurister vara noga med att medge eget jäv, om det föreligger. Frågan är dock om de har kurage nog att genera sin kollega genom att slå fast hans jäv.

Det här är en spännande historia med många överraskningar och pikanta detaljer. Det vore en skön roman, men det är inte så lite pinsamt att detta utspelar sig i verkligheten.

DN skriver här, Svenska Dagbladet här och här, Aftonbladet här om domarens jäv.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

5 kommentarer:

 1. Anders Troberg11 maj, 2009 13:03

  En sak är säker, hädanefter så kommer vi att ha järnkoll på alla inblandade och deras bakgrund. Om de så bara tjuvkikat i julkalendern som barn så kommer vi att gräva fram det. Vi kommer bara att acceptera helt rent mjöl i påsen.

  Glöm inte att det också var Norström som låg bakom att man fick tillåtelse att raida TPB (bara det tycker jag känns som en jävsituation, eftersom han knappast vill framstå som någon som gjort fel där) och som låg bakom skandalraiden mot Bahnhof efter att Antipiratbyrån betalat en mullvad 600 000 för att plantera bevis på deras servrar.

  Det handlar alltså inte enbart om en enstaka incident, det är ett tydligt mönster.

  SvaraRadera
 2. Anders Troberg ovan har helt rätt.

  Det är inte bara Tingsrättensförhandlingarna som måste tas om - man måste titta på alltihopa ända från razzian.

  Det här är så extremt allvarligt. De drabbade företagen borde stämma Norström i civil domstol och låta honom stå ansvarig.

  Sen har vi ju fallet med de "liknande" BMW-fälgarna som Norström också dömde i.

  Norström är Sveriges demokratis största fara!

  SvaraRadera
 3. I domskälen hänvisas det även till en artikel tidskriften Nordisk Immateriellt Rättsskydd (NIR) av SFU:s ordförande Jan Rosén där Rosén säger att TPB-piraterna inte har gjort något för att "legalise their business". Med andra ord hänvisar domen till en artikel som tar ställning i skuldfrågan i just det fall som är uppe för prövning.

  @Troberg
  Jag trodde inte det var samma domare i TPB-räden. Är du säker eller kan du ha blandat ihop det med Bahnhof-räden?

  SvaraRadera
 4. Det är fortfarande ingen som kopplar till det faktum att tingsrätten läckte till de kärandes advokater. Det borde utredas. Norström är självklart misstänkt, i synnerhet som han visar tydligt ointresse att spela med öppna kort.

  SvaraRadera
 5. En politiskt sovande generation får nu lära sig hur samhället fungerar; vad demokrati och grundläggande principer är värda och vikten av att försvara dem. Liksom kapitalismens avigsidor; hur den förväntade mångfalden ofta leder till oligopolisk enfald.
  Kanske hotar Norström och hans gelikar demokratin, eller kanske är de just det vaccin som vårt samhälle behöver. Den som lever får se.

  SvaraRadera