onsdag 13 maj 2009

Juridik eller rättvisa


Nu jagar Kronofogden de dömda i The Pirate Bay för att få ihop det gigantiska skadeståndet på 30 miljoner, fast domen är överklagad och domaren ska prövas om jäv. Det må vara juridiskt korrekt – men är det rättvisa?

Om Kronofogden kan fortsätta med att driva in dessa pengar i luckan mellan två rättegångar, då drabbas människor som mycket väl senare kan visa sig frias. De straffas innan rättsprocessen är avslutad.

Jag vet inte vad reglerna säger, men det verkar absurt. Lika absurt som när åklagaren under förundersökningen lade beslag på så mycket datorutrustning att såväl TPB som andra rörelser – utan minsta inblanding – fick sin verksamhet saboterad. Också det måste ses som ett straff före dom – t.o.m. före någon som helst dom.

Medborgarrätt heter pengar
Vårt samhälle ska vara byggt på rättviseprinciper, som borde vara oantastliga. I själva verket har de naggats i kanten – ganska rejält i vissa fall – av praktiska eller ekonomiska skäl. Men vi kan inte försumma rättvisan bara för att det är mer funktionellt, smidigt eller kostar samhället mindre.
Då blir det snabbt så att medborgarrätt heter pengar – och så är det tyvärr idag i alltför hög grad.

Med hot om böter och skadestånd, med Kronofogden rask till indrivning, skräms medborgare till tystnad och passivitet – inte bara vad gäller sådant som är olagligt, utan även sådant som kanske skulle kunna vara det. Och det är så gott som allt. Vem vet och vem törs chansa?
Bara den som har råd.

Här skriver DN, Svenska Dagbladet och Aftonbladet om Kronofogdens jakt på The Pirate Bay.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar