torsdag 14 maj 2009
Ingen vinner på att all musikkonsumtion minskar
Branschorganisationer ropar glatt att fildelningen har minskat i april. Inte konstigt alls, eftersom det var då Ipred-lagen trädde i kraft. Men vad sker i längden?
Den bästa mätningen är på internettrafiken i stort, som sjönk drastiskt 1 april, när Ipred trädde i kraft. Men den sjönk inte lägre än till nivån den hade för ett år sedan. Och det fildelades en hel del redan då.
Se nedanstående diagram över det senaste årets internettrafik (från Netnod).
Den kan lika gärna stiga lika brant som den gjorde efter sommaren förra året. På sommaren surfas och fildelas det mindre än på vinterhalvåret, av naturliga skäl. Naturen lockar mer när solen skiner.
Och om nu illegal fildelning har minskat – har verkligen skiv- och filmbolagens försäljning ökat i motsvarande grad? Det säger branschbolagen inget om, så det har förmodligen inte skett.
Det troliga är att all musik- och filmkonsumtion har minskat. Det vinner ingen på.
Här skriver DN, Svenska Dagbladet och Aftonbladet om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om IPRED, fildelning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nej..det är klart dom inte säger nåt om det!
SvaraRaderaDom vill bara ha makten över våra politiker!
Nu är det ju musik och filmbolagen som styr över våra politiker och inte medborgarna!
"Det vinner ingen på." Jo, det måste väl vara sunt att den musik som faktiskt köps bättre motsvarar vad folk efterfrågar och att marknaden därmed kan anpassa sig bättre efter vad folk vill ha?
SvaraRaderaDet är mycket propagande i farten, ja. Det kan vara värt att hålla i minnet att DN:s chefredaktör är direkt part i målet. Till exempel.
SvaraRaderaAngående anonyms kommentar om att folk köper visar vad folk vill ha: hur går denna logiken ihop? För det första visar "topplistor" i princip ingenting. För det andra ska inte musik skapas FÖR marknaden, det kallas pop och pop är det bara 40-åriga tanter och RixFM anhängare som vill ha. För det tredje finns det starkare verktyg på Internet som mäter vad folk tycker om, t.ex. Last.FM.
SvaraRaderaFör det fjärde: fildelningen har redan bevisats gynna branschen i form av en SOM-undersökning som Wallis citerade under rättegången. Att denna inte fått mer uppmärksamhet är skandal.
Jag håller med Eric K. Branschens topp- och försäljningslistor visar inte vilken musik allmänheten vill ha, utan vilken musik bolagen vill marknadsföra och sälja.
SvaraRaderaDessutom tycker jag att alla ska ha råd att konsumera hur mycket musik de vill. Det handlar om livskvalitet.
Pirater kämpar med näbbar och klor för att inte betala för digitala produkter på nätet. Anledningen till detta har jag aldrig fattat? Är det för att det är tekniskt möjligt? Att man kan stjäla och skicka stöldgodset vidare så enkelt som gör att de tycker att det ska vara lagligt?
SvaraRaderaJag såg att Piratpartiet definieras som kommunistiskt i EU-profiler. Jag förstår varför. Ni pirater tycks ju ha "allt ägande är stöld" som ledstjärna.
Din totala förnekelse är fascinerande läsning, Stefan Stenudd!
Lägg ut din bok på The Pirate Bay så kanske du tjänar mer pengar, Stefan! :-D
SvaraRaderaAnonym @ 23:08:
SvaraRaderaPirater kämpar med näbbar och klor för att hindra införandet av ett fascistiskt övervakningssamhälle. Det hade du också förstått om du läst på vad vi står för på piratpartiets hemsida.
Varför EU-profiler placerar piratpartiet som kommunistiskt har jag svårt att förstå, vi har inga direkta höger eller vänsterfrågor, vi har nästan uteslutande medborgarrätt och demokratifrågor. Så, det får du fråga EU-profiler om varför de klantat sig med klassificeringen. Men det förstås, det troligaste är nog att du bara är ett forumtroll och därför inte bör tas på allvar.
Minds svar gör egentligen mitt överflödigt. Den som läst mina blogginlägg i ämnet kan inte ha undgått att jag ser åtgärderna mot fildelning som mycket värre än fildelningens eventuella skadeverkningar (som mest drabbar bolagen).
SvaraRaderaJag har pekat på flera sätt för upphovsmän att få betalt - några av dem redan praktiserade av myndigheterna i andra sammanhang. Och så vidare, och så vidare.
Jag har förresten lagt ut flera av mina böcker på internet för länge sedan. Se mina hemsidor.
SvaraRaderaIntressant med allt detta upprepande av ordet stöld för övrigt. Juridiskt rör det sig om civilmål, inte om brottsmål - vilket innebär att branschen drar stor nytta av just det faktum att det INTE rör sig om stöld.
SvaraRadera