onsdag 20 maj 2009

Var finns en domare som inte är jävig?


Hovrätten hade det goda omdömet att ge en helt annan domare uppdraget att pröva om tingsrättens domare var jävig i målet mot The Pirate Bay, eftersom hovrättsdomaren som annars ska leda rättegången kan vara jävig på samma sätt. Men nu visar det sig att även den särskilt utsedda domaren kan vara jävig. Det börjar bli snubblande nära fars, alltihop.

Domaren som ledde tingsrätten i åtalet mot The Pirate Bay, Tomas Norström, visade sig vara djupt involverad i diverse organisationer till skydd för upphovsrätten, där också bolagens advokater är inblandade. Eftersom redan oron för jäv ska vara nog för att en domare ska avsäga sig ett sådant uppdrag, föreligger tveklöst ett övertramp här.

Det är hovrättens sak att ta ställning till, och de har redan utsett en domare för sin rättegång, Ulrika Ihrfelt, som visar sig ha varit involverade i samma organisationer. Pinsamt.

Men hovrätten visade sig handlingskraftig och valde en annan domare från en helt annan avdelning, Anders Eka, att behandla frågan om Norströms jäv separat. Ett lovvärt initiativ av hovrätten, men det sprack på en dag när det visade sig att även Eka har figurerat i sammanhang som kan betraktas som jäviga – och i samröre med bolagens advokater.

Märkligt nog dyker det inte upp någon domarkandidat som har haft något ihop med försvarets advokater. Redan det är bestickande.

Och så måste man fråga sig: ska verkligen domare involvera sig i diverse intresseorganisationer och annat som kan komma att leda till jäv? Är det inte en poäng för dem att hålla sig utanför dylikt, just för att deras yrkesroll kräver det?

I stället verkar domare se det som självklart att de involverar sig på diverse olika vis i samrören som de kallar diskussioner om rättsliga frågor, men som visar sig vara ensidiga i sina vinklingar och ställningstaganden. Vi behöver domare som håller sig ifrån sådant.

Varje yrke har kollegialitet och solidaritet som tenderar att nagga rättvisa och objektivitet i kanten, milt uttryckt. Just domstolarna borde vara införstådda med detta och göra allt de kan för att motverka detta. I stället verkar de ta alltför lätt på jävsbegreppet och därmed har allmänheten all anledning att undra om de tar lika lätt på själva rättvisan.

DN skriver här och här, Svenska Dagbladet här, här och här, Aftonbladet här om domarnas jäv.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

5 kommentarer:

  1. Vettigt skrivet! Klart man ska diskutera immaterialrätt om det är vad man jobbar med, men det är självklart viktigt i vilket sammanhang det sker.

    SvaraRadera
  2. Det kanske, bara kanske, är en idé att sätta sig in i vad jäv är, hur domstolsvärlden fungerar innan man bloggar om något? Låter inte det rimligt? Att tro på journalister i detta läga måste betecknas som vansinnigt. De är bara ute efter sensation.

    SvaraRadera
  3. Anonym, tidningarna har publicerat flera yttranden från meriterade jurister som kallar detta jäv - så jag kan knappast vara helt fel ute.

    För övrigt förbehåller jag mig den medborgerliga rättigheten att ha åsikter om såväl domstolsväsende som annat i samhället utan att behöva vara expert.
    Förr i tiden talades om lekmannavälde: demokratin ska inte styras av experter, utan av lekmän. En fin tanke.

    SvaraRadera
  4. Anonym illustrerar fint den poäng jag ville göra med min lilla kommentar: juristerna tycks vana att få leva ostörda i sin egen lilla värld. Men fundamentet för deras verksamhet är medborgarnas förtroende. Detta går Anonyms näsa förbi.

    SvaraRadera