onsdag 20 maj 2009

Tummarna är inte svaret


Vetenskapens landvinningar är ibland obskyra. En fossil av vad som verkar vara något slags ödla – med undantag för motställda tummar – ska vara mänsklighetens ursprung. Jaha.

Man tittar på det ovanligt detaljerade skelettet, som har döpts till Ida, och frågar sig: Är detta det signifikanta steget i utvecklingskedjan som utgjorde den fabulösa människans gryning? I så fall är det tummarna som är grejen med oss.

Kanske det. Intelligensen verkar skapa såväl succéer som katastrofer, men de motställda tummarna gör oss fenomenalt kapabla att använda verktyg. Därmed kunde vi med tiden behärska jorden – åtminstone tills något virus dyker upp, som har den exakta kombinationen av 100% dödlighet med en timing så att det hinner spridas men vi inte hinner hitta botemedlet.

Eller tills våra överutvecklade hjärnor uppfinner ett vapen som kan ta kål på oss allihop och samtidigt lockar oss så till den grad att vi inte kan motstå att använda det.

Mot dessa hot framstår klimatkrisen som rena semestern.

Nå, jag tvivlar på att tummarna är hela hemligheten. Jag vill ändå slå ett slag för hjärnan, trots baksidan på dess mynt. Som Janusansiktet är dess baksida på sätt och vis dess framsida, och tvärtom.
Man måste knäcka några ägg för att göra omelett. Det kostar att vara med. Men det är värt priset. Vi gör en sagolik resa, vi människor, och det är just vår hysteriskt utvecklade hjärna som gör oss förmögna att ta in hela baletten.

Så jag längtar efter den dag då antropologerna kan förklara hur den kunde uppkomma, fast den var så stor att människobarn måste födas på tok för tidigt i fostrets utveckling och ändå på grund av denna bamseskalle riskera livet på sina mödrar.
Hur kunde evolutionen alls mala på i den riktningen, när det skulle dröja hundratusentals år innan denna resurskrävande gråa massa började betala sig på allvar?

Tummen i all ära, men det är hjärnans evolution vi behöver kartlägga.

Förresten passar Aftonbladet på med en enkätfråga om hur många som tror på evolutionen. Just nu har 31.000 svarat och över 16% av dem tror inte på evolutionsteorin. Det antyder att hjärnan fortfarande inte är färdigutvecklad.

DN skriver här, Svenska Dagbladet här, här, här och här om fyndet.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

12 kommentarer:

  1. Vet inte om du är ironisk eller om du bara missade det, men det är faktiskt en Primat inte en ödla .
    :)

    SvaraRadera
  2. ""Just nu har 31.000 svarat och över 16% av dem tror inte på evolutionsteorin. Det antyder att hjärnan fortfarande inte är färdigutvecklad.""

    Ha, ha, där fick du till det. Men hur hjärnan skolas och indoktrineras betyder nog mer än den fysiologiska utvecklingen, som du säkert redan vet ;-)

    SvaraRadera
  3. Observer, Ingers blogg är tragikomisk. Tack för tipset.
    Förutom att hon uppenbarligen är helt omedveten om svanskotan och evolutionens mest rudimentära grunder, anser hon att inget gott alls har kommit av vetenskapen.
    När någon påpekar för henne att hon knappar ner denna ståndpunkt på en dator, säger hon att hon har dator för att hon "måste" men i övrigt:
    "Datan gör så att ungdomarna spenderar hela sin lediga tid med olaglig fildelning och knarkaffärer."En uppenbar anomali i evolutionsteorin.

    SvaraRadera
  4. Oavsett om man tror på kreationism eller darwin så sysslar man med tro. Allt är TRO även “vetenskapen”, även om den tror sig vara närmare sanningen för att den tror på upprepandets sannning. Hur kan man själv veta vad som är sant genom att lyssna på andra som själva “tror” på något. Den enda vägen till att själv inse sanningen är genom egen erfarenhet och insikt, de som sysslar med tro utan att själva prova och uppleva är tyvärr långt ifrån att förstå den sanna bilden, vad de sysslar med är blind tro, oavsett om det är från darwin eller kreationister. Sanningen når men inte genom att tro på vad som står i en bok eller en artikel, den kan bara uppnås genom att möta livet självt och använda sina egna sinnen och sitt eget förnuft, inte genom en maskin eller apparat. Den som stärker sina inre sinnen och förmågor genom bl.a. meditation och stillhet kan motta allt vad de yttre sinnen tar emot utan att några föreställningar som står i vägen och tolkar. Ren medvetenhet och ett rent sinne leder till sann visdom och insikt. Då spelar det inte någon roll vad dessa vetenskapsmän eller apparater säger för du själv är apparaten som direkt upplever. Men för att förfina apparaten till att se och inse bättre och mer krävs en mödosam träning av sinnesförmågorna och koncentrationen vilket de flesta av dagens människor är allt för lata för att göra, deras sinne är inställt på bekvämlighet, vinning och förlustelser till varje pris vilket bedövar och hindrar inre reflektion och förmågan till att se och uppleva sig själv och naturen, att se människokroppens och universums mysterium som de är. Tyvärr har dagens skola och vetenskap inte lärt nutida människor detta och därför är vi alla förvillade och förstår inte livets skeenden och lösningen på alla våra yttre och inre problem. I sökandet efter sanning fastnar många i att upprepa och hålla hårt fast i andras teorier utan att själva ha verkligen insett om det är sant eller inte.
    Dagens vetenskap går tyvärr för det mesta ut på att tänka via och bevisa andras teorier, inte skapa helt nya, inte att göra nya banbrytande upptäckter som är bortom dagens vetenskap, för det krävs oftast ett paradigmskifte vilket för det mesta innebär att gamla vetenskapsmän dör, inte att de ändrar tankesätt, “det är lättare att klyva en atom än att upplösa en förutfattad mening” som Einstein lär ha sagt. Om någon kommer på något nytt och banbrytande så får den personen inga anslag eftersom forskare och andra som ska godkänna anslagen inte vill släppa sina egna egna teorier som gett dem pengar och anseende. Tala om förutfattade meningar. Dagens vetenskap har fina teorier om hur vetenskap ska bedrivas men lyckas tyvärr inte leva upp till dem. Ett undersökande program i P1, Kaliber, kom fram till att de flesta professorer inte har tid att forska längre utan måste syssla med pappersarbete och anslagsökande. “Beställningsjobb och köpt tystnad - är den fria forskningen hotad” http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?ProgramID=1316&Artikel=855121
    Meditation och inre reflektion är vägen till genuin sanning, dvs man ska stärka sina förmågor att inse och träna upp ett rationellt och klart tänkande utan föreställningar, detta tänkande är utmärkande för en sann vetenskapsman som inte utgår från andras teorier.

    SvaraRadera
  5. Skillnaden mellan att "tro" på vetenskapen eller skapelseläran handlar i grund och botten om att välja mellan förnuftet eller vad andra "auktoriteter" säger eller skriver. Varken mer eller mindre!

    Vetenskapen har inte alltid "rätt", den är mer av en pågående process. Grunden är dock kritiskt ifrågasättande och möjlighet till omprövning eller testning.

    Bara att välja väg - tänk själv, använd ditt förnuft och tillåt dig tvivla, eller ge upp, överlämna dig i någon annans "trygga famn" som talar om för dig vad du ska tycka och tänka...

    SvaraRadera
  6. Du menar att vetenskapsmännen och deras institutioner inte är en auktoritet? De är ju i många fall större auktoriteter än någon annan. Och blind tro på dem är väl inte förnuftigt? Hur många gånger har vetenskapen sagt sig kommit fram till något, t.ex. nya bra mediciner men sen har det visat sig vara fel? Ett oändligt antal gånger och en mängd människor har fått lida av deras felsteg, men vem har ställts inför rätta för de misstagen? Inte många jämfört med alla fel de gjort, och har det hänt har det oftast varit läkarna eller och andra som ordinerar dessa mediciner, men var det deras fel att medicinerna är farliga? Knappast, det var forskarnas fel som gjorde generella antagnanden enligt deras teori och trodde sig sitta inne med kunskapen men som egentligen inte alls visste vad som var sant. När vetenskapsmän blir gamla blir de stela och tröga i sinnet men vägrar erkänna det och håller istället än mer fast i sina teorier, och har tappat kontakten med deras förnuft och tvivel, och dem tror du på?

    SvaraRadera
  7. Kunskap saknas som vanligt.
    Jag är forskarutbildad biolog och är säkert en av de få här i denna tråd som faktiskt har läst de 27 sidorna artikel som publicerats i PLOS One angående IDA. Har då vår vän Stefan gjort det ? Knappast troligt. Har han då någon som helst aning om vad han egentligen uttalar sig om ? Knappast troligt det heller. Tro mig mina vänner, det FINNS INGEN DISKUSSION INNOM FORSKARSAMHÄLLET HURUVIDA EVOLUTIONSTEORON STÄMMER !!! Ett fåtal kommer alltid att sticka emot strömmen för att få höras lite, men dessa få har aldrig argument nog för att få oss forskare att ens publicera resultaten.
    Till Stefan kan jag bara säga att han kanske skulle diskutera saker han vet något om...kanske pyjamasbrottning.

    SvaraRadera
  8. DN skriver om Ida som den felande länken mellan djur och människa. Carwinism skriver om felande länken mellan häst och vagn, och bilen. Evolution är spännande..

    SvaraRadera
  9. Anonym 14:14, får du för dig att jag ifrågasätter evolutionen? Knappast. Vad jag grunnar på är vad som framför allt särskiljer människan. Jag är mer intresserad av den överdimensionerade hjärnans framväxt än de motstående tummarna - men jag tvivlar inte ett ögonblick på evolutionen.

    Du må ha läst de 27 sidorna forskartext, men mitt blogginlägg läste du slarvigt.

    SvaraRadera
  10. Många darwinister påstår att vi till 99% är lika apor, men det är nu bevisat att det är fel. Läs t.ex. följande “Den nu framstormande kunskapen om vår arvsmassa kan även få andra återverkningar. Ursprungligen angavs skillnaden i arvsmassan mellan två människor från vilken plats som helst på vår jord till 0,03 procent, men de fortsatta undersökningarna visar att skillnaden är mycket större, minst 0,5 procent. Det innebär också att skillnaden mellan oss och vår närmaste släkting bland djuren, dvärgschimpansen, som ursprungligen angavs till 1,26 procent kan vara upp mot 5 procent.”
    Läs mer här: http://www.dn.se/opinion/debatt/forskning-pavisar-olikhet-mellan-etniska-grupper-1.470959

    Darwins teorier om slumpmässigt urval verkar också mindre och mindre troliga, man talar nu istället om hur miljön runt och i celler påverkar generna mer direkt genom så kallade epigenetiska processer dvs det är inte ett slumpmässigt skeende utan mycket intelligent beteende, se t.ex. denna dokumentär från BBC så kan ni få en del härliga nya insikter som ingen i den svenska skolan kommer att berätta för er (kanske om 10-20 år): http://www.youtube.com/watch?v=GOid4jrCeFE&feature=PlayList&p=571A16CD5B775589&index=0

    Här är en till om forskning på Linköpings universtiet som motsäger Darwins teorier om slumpmässigt urval: http://www.djurforsok.info/nyheter/nyheter/beteendeforskarerubbardarwinsteorier.5.76ac7139118ccc2078b80001093.html

    SvaraRadera
  11. Det stod i artikeln jag visade på: "I fortsatta experiment studerar forskargruppen nu vilka mekanismer som kan ligga bakom effekterna. "En möjlighet är att stresshormoner i äggen förändrar genernas sätt att fungera." Vi kan alltså påverka våra gener genom att skapa lugna tankar som minskar stresshormonerna dvs våra tankar styr generna, fantastiskt! Meditation = genterapi.
    Man kan ju hoppas på att Bruce Lipton har rätt i sin bok Tro, dogmer och biologi: "HUGO-projektet, som hade i uppdrag att kartlägga den mänskliga arvsmassans alla gener, visar att det inte är någon större skillnad mellan människan och väldigt primitiva organismer vad gäller antal gener. HUGO-projektet hade räknat med att finna ungefär 120 000 gener i våra 23 kromosompar. De hittade ”bara” 25 000 gener!! Det betyder att det finns helt andra faktorer än våra gener, som styr människans höga komplexitetsnivå. Vi kan helt enkelt inte använda generna som förklaring till varför människan står högst upp på evolutionsstegen. Lipton jämför med den lilla rundmasken, som har 969 celler i sin kropp (människan har 50 biljoner!). Trots detta har den en helt unik beteenderepertoar och har ungefär 24 000 gener!

    SvaraRadera
  12. "Ingers blogg" är fantastiskt hunderhållande och dessutom fejk. Bloggen har blivt en fet tumme i ögat på Kd.
    Se sydvenskan.se 15 juni.

    SvaraRadera