fredag 29 maj 2009

Spam kan stävjas, om viljan finns


I tisdags var det världsrekord i spam, den eländiga reklamen via bl.a. email. 250 miljarder, vilket är 50 miljarder mer än gamla rekordet. På ett dygn! Detta är internets verkliga terrorism.

Spam gisslar internet i hysterisk omfattning. Trots en del tillslag från myndigheter här och där i världen blir det inte bättre. Volymen är så gigantisk att detta utgör lejonparten av all trafik på internet. Wikipedia hävdar att minst 80% av all email är spam, kanske så mycket som 95%.

Detta gissel behöver bekämpas, för att inte epostkommunikation som sådan ska bli ohanterlig. Men det är svårt. Spam sänds via alla möjliga servers i okontrollerade delar av världen, dessutom också genom oskyldiga användares datorer som tagits över genom virus och maskar.
En stor del av detta är reklam för porr, som redan från början agerar i en amoralisk gråzon.

Våra myndigheter jagar fildelare med ljus och lykta. Det är dumheter. De skulle verkligen göra samhällelig nytta om de i stället satte liknande resurser på att motverka spam. Varje land borde engagera sig i det arbetet, eftersom varje lands internettrafik drabbas hårt av spam.

Med lite mer resurser och envetenhet går det att lösa. Myndigheterna kan erbjuda spambekämpande programvaror gratis till medborgarna och propagera för att de installeras. De kan jaga upp spamspridare i vilket land de än befinner sig – och framför allt: de kan ge sig på de näringsidkare som spam gör reklam för.

Spam upphör när det inte går att tjäna pengar på det, och ännu fortare om det kostar rejäla pengar i straffavgifter och böter att hålla på med det. Sådana böter borde drabba både spamsändare och de företag som använder spam för att sälja sina tjänster eller produkter.
Och i synnerhet sistnämnda företag går att spåra upp.

Frihetens pris
Varför görs inte det? Varför lägger våra myndigheter miljoner på att jaga fildelare och inbillade terrorister, men rycker på axlarna åt spam och låtsas att det är en ohjälplig nackdel med internets fria informationsflöde? Förmodligen för att de älskar att se spam svartmåla denna frihet och därmed underblåsa en bild hos allmänheten av internet som något oseriöst och plågsamt.

Som knott i Norrland på sommaren. Malörten i glädjebägaren, gisslet med ett hörn av världen utanför myndigheternas kontroll. Överheten älskar att se oss plågas av den frihet vi har råkat tillförskansa oss.

Så om det kommer åtgärdsförslag mot spam torde nog dessa – likt FRA-lagen, IPRED och allt det andra – gå på tok för långt, för att de egentligen ingår i överhetens strategi att ta total kontroll över internet. De vill först och främst eliminera de friheter internet innebär för dess användare.

Här skriver Svenska Dagbladet och Aftonbladet om spam.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

8 kommentarer:

  1. Det som irriterar mig mest är alla dessa kedjebrev, protestera mot "detta" och "har du sett NN som försvann där & då-mail" etc. som man får från kända och okända.

    Rena spam kan man oftast sortera bort vid första anblicken, om inte spamfiltret lyckats redan, men dessa mail...

    Jag tror du har helt rätt i att det finns mycket vi kan göra för att få bukt med problemet.

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera
  2. Pennelina, jag håller helt med dig - dessa "behjärtansvärda" upprop är en styggelse. Engagemang ska inte ske med automatik.

    Där fick de sig nyss en läxa på Facebook, när en grupp mot barnporr i smyg hade kapats av den raka motsatsens predikare...

    SvaraRadera
  3. Själv har jag inte ens skrivit på uppropet för Dawit Isaak. Jag ställer mig ytterst tvivlande till att den gynnar något annat än mediabranschens självtillräcklighet. Folk har alldeles för höga tankar om sina möjligheter att förbättra världen utan egentligt engagemang. Faddergalor och annat är i stor utsträckning rena avlatshandeln. Med den skillnaden att det är individuella människoöden man leker med.

    SvaraRadera
  4. Ur medeborgarrättsperspektiv så är det mycket bra med mer spam, för då blir det mycket svårare för alla tjyvlyssnande FRA-liknande och andra "informationsinsamlande" organisationer runtom i världen att få ut något vettigt av tjyvlyssnandet.

    Det blir mycket svårare att hålla koll på dina och mina mail.

    Stackars "avlyssningprogrammerare" som måste uppdatera sin avlyssningsalgoritmer hela tiden. (obs ironi)

    Motsvarande sak gör Firefox-pluginen "Track Me Not" för webbsurfande.

    Som användare så lär man sig efter ett tag vad som är spam och vad som inte är det.

    SvaraRadera
  5. Mattias, jag älskar jämförelsen med avlatsbrev. Mitt i prick.

    Dennis, du har helt rätt i att floden av meddelanden över internet gör spaning så gott som omöjlig i praktiken. Alltid något gott med spam...

    SvaraRadera
  6. Till illvillig spam och kedjebrev måste man också lägga automatiserade svar om att personen inte kan svara just nu och det kommunala ofoget att skicka ut meddelanden till alla användare om att eposten ligger nere och dessutom begära läskvitto på eländet...när väl eposten fungerar igen.

    SvaraRadera
  7. Magnus, nog är det så att inte bara spam spammar internet. Det slösas friskt med epost på alla möjliga håll. Kanske bottnar det i en törst att hävda sig i vår tids informationsflöde. Dessutom är det så lätt.
    Det där med läskvitto är en särskilt graverande styggelse i sammanhanget. Rätt oförskämt - och ytterst sällan nödvändigt.

    SvaraRadera