söndag 17 maj 2009

Karate blev eget förbund på RF-stämman


På RF-stämman i Visby, som avslutades idag, blev svensk karate invald som nytt förbund inom Riksidrottsförbundet. Hittills har den ingått i Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Det var framför allt karatens gedigna arbete som ledde till beslutet, som är en framgång för såväl karaten som SB&K.

Det var mycket som skulle hinnas med på den välbesökta RF-stämman, innan det var dags för karatens medlemsansökan. Den behandlades inte förrän sådär halvtimmen innan stämmans slut, på söndagsförmiddagen, praktiskt taget “fem i tolv”.

Full aktivitet
Men karatens representanter och förbundskansliets personal var väldigt aktiva hela tiden. De pratade med delegater och slipade fortlöpande på sina presentationer och argument.

Dessutom hade vi ett stånd där karaten presenterades med trycksaker och en DVD-film, och en trupp från Botkyrka höll uppvisningar flera gånger under lördagen – mäkta uppskattade sådana, med en imponerande barnkarate och en trupp tjejer som tagit SM-guld i lagkata. De framförde en dramatisk och konstfärdig kata som fullständigt hypnotiserade publiken – mig också.

22 idrotter till
Riksidrottsstyrelsen hade rekommenderat avslag på karatens ansökan, med motiveringen att likartade idrotter bör vara i samma förbund. Men karaten är förstås en unik idrott som lika mycket som någon annan förtjänar att få organisera sig själva. Dessutom är den så stor, med 16.000 medlemmar, att den gott och väl klarar det.

SB&K med sina 22 övriga idrotter har inte möjlighet att stimulera karatens fortsatta utveckling lika väl som de kan göra med ett eget förbund. Snarare vore risken stor att de återstående 22 idrotterna alltmer hade hamnat i skuggan av karaten, som länge varit ojämförligt störst i förbundet.

Dessa argument och flera andra presenterades för RF-stämman när det äntligen var dags att behandla denna fråga. Vi var ett fullödigt team som stod för argumentationen.

I talarstolen
Först talade Birgitta Lindblom, ett charmtroll till karatemorsa, som berättade om idrotten med ett engagemang och en entusiasm som verkligen grep mötesdeltagarna. Hon fick varma applåder. Förbundskassören Michael Bergman redogjorde kort och sakligt för några kompletterande fakta.

Karatens ordförande Urban Andersson och jag kom överens om att bara jag skulle avsluta vår argumentation, för att spara mötesdeltagarnas tid – och för att det blivit en lång talarlista av andra förbunds representanter: skolidrottsförbundet, boxningen och taekwondo uttryckte sitt stöd. Skidförbundets representant var den ende som talade för avslag.

I egenskap av ordförande i SB&K betonade jag bland annat att vårt förbund enhälligt ställde sig bakom karatens ansökan.
Riksidrottsstyrelsens representant insisterade på avslag, men varken med nya argument eller särskilt eftertryck. Snarare betonade han att det förstås var stämmans sak att besluta i frågan.

Och det gjorde den, men tydlig övervikt för godkännande av karatens ansökan.
Vi var rätt euforiska då.

Tredje gången gillt
Det är tredje gången en av våra idrotter får eget förbund: på 1980-talet var det judo, på 1990-talet taekwondo. Det är hur naturligt som helst när idrotterna växer i storlek och egen kompetens.
Svenska Budo & Kampsportsförbundet lider ingen nöd. Vi har 22 idrotter till att ta hand om, och för alla dessa är karatens seger också en framgång, eftersom det betyder att vårt förbund kan koncentrera mer energi på dem.

Här skriver DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet om RF-stämmans beslut.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

8 kommentarer:

  1. Som förälder hoppas jag vara lika cool och förtröstansfull den dagen ungarna vill lämna boet. Separationsångest bör aldrig få stå i vägen för utveckling - BÅDAS utveckling givetvis, både barnets och förälderns.
    Grattis, budofarsa!

    SvaraRadera
  2. Tack, Mattias! Vem vet, det kanske blir fler barn med tiden? Dock inte för tätt inpå varandra får jag hoppas.

    SvaraRadera
  3. Sumo vore ballt... Även om det lockar fram associationen "gökunge" hos mig.

    SvaraRadera
  4. Lustigt argument från RF:s sida.
    För i så fall borde ju fotboll och handboll vara i samma förbund också.
    Tennis, pingis och badminton i ett eget.

    Sen är det ju vissa sporter som är lite svårare. Ska tex volleyboll vara i samma som fotbollen eller i samma som tennisen? Och om den inte ska vara i samma som tennisen pga avsaknaden av racket ska då bandy vara med hos tennisen eftersom man har en klubba eller ska den grupperas med ishockeyn eller kräver det is så att innebandyn inte får vara med?

    Blir lite absurt när man ser det på det sättet :D

    Jag får lite känslan att de på RF helt enkelt har klumpat ihopa all budo/kampsport till "sådan där pjamasbrottning" :)

    SvaraRadera
  5. Skadlig, du har nog alldeles rätt. I och för sig gjorde vi det själva i begynnelsen genom Budoförbundet, som i början bestod enbart av japanska kampkonster.

    SvaraRadera
  6. Jag var inne på er hemsida och spanade lite. Möttes av en mycket homogen familj. Glima med Capoeira... Kul!

    SvaraRadera
  7. Homogen? Jag menade tvärtom förstås, en ytterst spretig.

    SvaraRadera
  8. Heterogen :)
    Ja, vi har allt möjligt i vårt förbund. Rena julafton.
    Märkligt nog är det ändå en känsla av gemenskap. Be mig bara inte att definiera den.

    SvaraRadera