onsdag 6 maj 2009

Internet i väldiga siffror


DN har sammanställt lite aktuell statistik över internet. Det är väldiga siffror, förstås – och de sväller för varje dag. Vi är inte ensamma.

Här är några av siffrorna för världsvida webben:

1.000.000.000
människor har tillgång till internet via datorer. Lika många via mobiltelefon (men det är förmodligen så gott som samma människor).
253.000.000 av dessa är kineser.
220.000.000 är amerikaner.
60.000.000 är indier, men år 2012 kommer de att vara flest.

210.000.000.000
epostmeddelanden skickas varje dag. 78% av dem är spam. Spam är sannerligen internets gissel. Man undrar varför politikerna har så lätt för att samarbeta internationellt mot fildelning, men inte mot spam.
Epost står ändå bara för 2% av den totala trafiken på nätet. Spel står för 2% och surfandet för 45%. Vad övrig trafik består av berättar inte DN. Förmodligen är en hel del fildelning av olika sort.
Internettrafiken ökar med 50% per år.

1.000.000.000.000
webbsidor hade Google hittat i juli förra året. Varje dag tillkommer flera miljarder sidor. Några tas förmodligen bort efterhand, men knappast någon större procent, eftersom lagringskostnaden för dem är så pass låg och bara blir allt lägre.

5.000.000.000.000.000.000
byte information fanns på internet redan 2005, enligt Googles beräkningar. Det är 5.000.000.000 GB (gigabyte). Allt är inte att lita på, för att uttrycka det milt. Kanske är uppåt hälften snarare att betrakta som desinformation, i alla fall som partsinlagor, spekulationer och allmänt svammel. Väldigt mycket är på skoj, och det är inte fy skam.

56.000.000.000.000
kronor handlades det för på internet förra året. Det var såväl varor som tjänster. Så nog går det att tjäna pengar på internet, fast det under dess barndom verkade så gott som omöjligt.
Inte för att internet primärt handlar om pengar, men den ökade försäljningen har det goda med sig att även de rika och mäktiga vill behålla internet och gärna se det expandera ännu mer.
Om det inte fanns pengar att hämta skulle nog de höga makterna strunta ganska blankt i den miljard användare som numera har internet mer eller mindre integrerat med sin vardag.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

5 kommentarer:

  1. Jag såg någon professor uttala sig häromdan om att mängden information som internet kan behandla, och antalet kopplingar, mycket snart närmar sig det antal som en mänsklig hjärna har. Internet skulle därmed kunna ses som en person.

    Det tyckte jag var mycket intressant.

    SvaraRadera
  2. Mattias, det var en kul jämförelse.
    Då kanske vi snart når det tillstånd som mången science fiction har skisserat: när datorn får medvetande och tar över världen...

    SvaraRadera
  3. Den intressanta fråga som avhandlats inom science fiction är att när vi väl fått fram världens största "dator", så ställer vi frågan "Finns Gud?!

    Och då svarar datorn, "Ja, nu finns Gud".

    En tankeställare....

    SvaraRadera
  4. Ja, det är väldigt intressant, och lite läskigt.

    Han sa också att skillnaden mellan den här "maskinen" och människohjärnan är att din hjärna inte dubblas i kapacitet vartannat år. Om två år är den här maskinen lika beräknande som två människor. Om fyra år fyra människor. Om sex år åtta människor.

    År 2040 skulle den enligt honom ha mera beräkningskraft än den samlade beräkningskraften hos hela mänskligheten.

    Det för ju onekligen tankarna till lite olika science fiction-scenarion.

    SvaraRadera