lördag 18 juli 2009

Vaccinet är grisen i säcken


Hela Sverige ska vaccineras mot svininfluensan, förmodligen hela västvärlden. Men vaccinet är inte testat, så det kan bli att gå ur askan i elden.

Svininfluensan är officiellt en pandemi, en farsot som hotar hela världen. Fyra miljarder doser vaccin ska produceras, bland annat till hela Sveriges befolkning. Det är som vanligt uländerna som blir utan.

Men vaccinet är inte testat, berättar infektionsläkaren Sven Britton i DN, fast det är fullt tänkbart att vaccinet kan ha allvarliga biverkningar – så allvarliga att det vida överträffar risken med själva svininfluensan. Dessutom verkar vaccinet bara på ungefär hälften av de vaccinerade. Övriga kan få influensan ändå.

Vad är då poängen? Man kan inte låta bli att undra om det handlar om pengar för medicinföretagens del, och om panisk väljarflört från politikernas sida. De kanske också tänker samhällsekonomiskt på kostnaderna om en stor del av befolkningen ligger hemma i influensa.

Men det gäller att hålla huvudet kallt, innan febern bryter ut. Vad jag förstår har svininfluensan hittills varit föga allvarligare än en vanlig flunsa och förtjänar därmed knappast större skyddsåtgärder.

Spanska sjukan
Förmodligen handlar spektaklet om rädslan för att svininfluensan plötsligt ska mutera till något betydligt farligare. Sådant har hänt. För nästan hundra år sedan drabbades världen av spanska sjukan, en synnerligen farlig influensa som dödade många miljoner människor.

Idag har världen genom allt resande blivit betydligt mindre, så en farsot kan spridas snabbare och nå fler än någonsin förr i historien. Det kan hända vilket ögonblick som helst. Kanske sker det nu med svininfluensan, kanske med något annat virus som vi ännu inte har upptäckt.

Men vi kan inte av rädsla för en sådan mordisk pandemi hantera varje ny flunsa med panikåtgärder. Det riskerar att ställa till med mer elände än om vi gör ingenting.
Dessutom bör vi tänka på fabelns buspojke som så ofta ropade “Vargen kommer!” att folk inte trodde honom när det skedde på riktigt. Den åt upp honom.

Grisbilden ovan har jag hämtat från SweJens.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

15 kommentarer:

 1. Vaccinet är mycket riktigt grisen i säcken. Detsamma gäller sjukdomen. Vi har kort sagt en situation av största osäkerhet, där allsköns ideologiska spekulationer ter sig ganska meningslösa, för nu handlar det om liv eller död.

  Svininfluensan skall tas på största allvar. Det är de unga och starka som drabbas värst! Vid skolstarten kan det explodera. Vad man skall göra är naturligtvis att övergå till hemundervisning i största möjliga utsträckning, samt ge all skolungdom munskydd, som i förening med klara hygieninstruktioner åtminstone ger partiellt skydd. Med säkerhet kommer ingenting av dessa självklara åtgärder att genomföras, eftersom våra myndigheter är handlingsförlamade i sin rutinmässighet och allmänheten, vad än värre är, infekteras av utbredd och samhällsfarlig bagatellisering inom vidsträckt opinion. Vi skall komma ihåg att en influensapandemi som startar SOMMARTID i sig är en alarmsignal, eftersom detsamma var fallet med den dödliga Spanska Sjukan, som även den inledningsvis var jämförelsevis "mild" men som visade sitt rätta ansikte under vinterhalvåret. Det farliga viruset muterar och uppträder i olika stammar i olika regioner, varför "experternas" försäkran om att dödligheten "bara" är 0,4% lugnt kan avfärdas som helt meningslös. Vad vaccinet, vars effektivitet och ofarlighet på intet sätt är garanterade, beträffar kan den monopoliserade produktionens knapphet mycket väl leda till force majeur som river upp legaliteten om producentländerna av inhemsk opinion, när dödstalen stiger, ser sig tvungna att bryta de "betyggande" avtal regeringen har träffat; hur det blir därmed får vi se. Det är på intet sätt uteslutet att den obotliga folkliga Dumhet, som endast måttligt öveträffas av de styrande, inom omedelbart förestående framtid får sig en pedagodisk duvning på det ENDA sätt som går hem i det allmänna hojtandet, utdelat av en inom omedelbart förestående framtid härjande Lieman. Hur det blir därvidlag, kommer vi ofrånkomligen att få se. De som lever, som man brukar säga. Att våra redan i nuläget överansträngda sjukhus med sin egna grasserande infektioner kommer att motsvara lägets krav kan vi hursomhelst utesluta, i synnerhet som regeringen av för mig fullständigt obegripliga skäl vägrar ge ekonomiskt tillskott av uppenbar engångskaraktär.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig. Jag har inga planer på att vaccinera mig. Att människor dör i epidemier är en naturlig utveckling, skulle min tid vara nu, så lär jag väl få veta det tids nog ändå *skratt*. Tror inte att det är bra för kroppen att ständigt behöva arbeta med sitt immunförsvar mer än vad den redan gör, som ju blir följden av vaccinering.

  Moralpanik så det står härliga till. Fattas bara att det kommer någon konservativ religionsutövare som hävdar att detta är någon slags syndernas förbannelse också.

  Ge grisarna ett bättre liv, säger jag.
  Trevlig helg!
  /Alexandra

  SvaraRadera
 3. Alexandra, ha en trevlig helg du också!
  Själv färdas jag just nu på tåget från ett soligt Stockholm mot ett tilltagande molnigt sydsverige.
  Det blir till att sola sig i datorskärmens glans.

  SvaraRadera
 4. Detta låter som kosmisk rättvisa. Att det bara är vi i i-världen som får tillgång till vaccinet och därmed till biverkningarna. Hoppas det i så fall också innebär att fler i denna del av världen stryker med i sjukdomar och därmed de fattiga får större utrymme!

  SvaraRadera
 5. Låter som milleniebuggen ;-)

  SvaraRadera
 6. Poängen med att massvaccinera borde ju vara att även om det inte är värre än den vanliga influensan rent dödlighetsmässigt så har nästan ingen immunitet. Detta innebär ju att många fler kommer att drabbas samtidigt av svininfluensan än den valiga influensan, alltså kommer samhället att stanna av och produktiviteten minska. Därför förstår jag att det ligger i statens intresse att massvaccinera. Jag är skeptisk.

  SvaraRadera
 7. Mycket kan man säga om svin-influensan, men den är relativt ofarlig. Att mass-vaccinera en hel befolkning med ett vaccin som inte har genomgått tillräckliga vetenskapliga studier är vansinne.

  Se vad som hände 1976 med den vaccinationen...

  SvaraRadera
 8. Här är ett reportage på 60 minutes om svininfluensan och det farliga vaccinet 1976:

  Swine flu vaccine warning

  SvaraRadera
 9. Vaccinet har visst testats, dock bara i korttidstester med 5000 deltagare (står det i artikeln). Det hör till sakens natur att man inte kan göra långtidstester på ett vaccin som måste tas fram nu och börja användas inom kort! När man är klar med ev långtidstester är vaccinet irrelevant...
  Har man i alla fall gjort de tester man KAN göra på kort tid, bör riskerna med vaccinet vara klart mindre än faran som det skall motverka. (Om man i motsatt fall ändå använde vaccinet vore man ju dumma i huvudet! Läkare är av den hippokratiska eden förbjudna att vara dumma i huvudet på patienters bekostnad. Vaccinet torde duga fint.)
  Vad jag förstår bedöms svininfluensan vara rejält mycket allvarligare än vanlig influensa. Visserligen överlever de flesta, men om en av hundra dör, eller en av tusen, så är det allvarligt nog. Det sägs att upp till 40% av Sveriges befolkning kan komma att drabbas. Det är nästan 4 miljoner. Om vi försiktigt antar att bara en av tusen går åt blir det nästan 4 000 personer... Hittills har tydligen ett handfull svenskar drabbats - varav en ligger i respirator. Svininfluensan verkar inte vara att leka med.
  Det är naturligtvis värt att försöka göra något som hindrar det som i ett slag kan ta livet av tusentals personer.
  Det är dock ett dilemma att detta vaccin inte alls i lika stor utsträckning blir tillgängligt i tredje världen. På lång sikt är det ett problem som vi bara kan lösa genom ökad ekonomisk tillväxt, så att tredje världen blir rik nog att få råd med bättre sjukvård. På kort sikt har jag ingen lösning. Det vore trevligt om vi *poff* i morgon kunde ordna så att indisk sjukvård blev av svensk standard - men sanningen är att det inte går. Vi kan inte heller i morgon ge alla indiska byar elektricitet, rent vatten, bra skolor...
  Men *om Indiens ekonomi fortsätter att växa* kan sådana problem lösas...och där hjälper marknadsekonomi, globalisering, handelsfrihet, o dyl.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 10. Ahrvid, jag är tveksam till matematiken med ett vaccin vars skadeverkningar det finns anledning att undra över, och som bara skyddar 50% av de vaccinerade mot en influensa som hittills enligt läkarna inte visat sig värre än en vanlig flunsa.
  Någonstans i den matematiken anar jag ogenomtänkt politisk panik och kanske läkemedelsindustrins kallhamrade vinstintresse.

  SvaraRadera
 11. Till Stefan:
  Jag förstår inte vad det är för fel med "vinst". En vinst i en verksamhet är belöningen för att man erbjuder en tjänst eller produkt som folk vill ha. De enda orättfärdiga vinster jag kan tänka mig är de som uppkommer genom att man lurar folk eller har ett monopol. Även läkemedelsindustrin har rätt att göra vinster; men det bör förstås vara konkurrens och man får inte lura kunder.
  Vad gäller svininfluensan har den svenska regeringen på den öppna marknaden tecknat avtal med en utländsk vaccinproducent att givet förhållandena si och så, skall de mot en förutsägbar ersättning leverera X antal vaccindoser inom tiden Y. (Ett avtal tecknat frivilligt, där Sverige haft flera konkurrenter att välja på, såvitt jag vet.) Hittills verkar avtalet ha fungerat, och jag kan inte se något skumt eller konstigt med det. Och leverantören kan inte plötsligt göra "övervinster" då ersättningen för vaccinet bestämdes i förväg.
  För läkemedelsindustrin är svininfluensan knappast idealisk för att skapa vinster. Den innebär en våldsam ansträngning för en begränsad sektor (den del av industrin som producerar vaccin). Var det optimal vinst man var ute efter vore det mycket bättre med en rad småinfluensor som rullade runt hela tiden, än en enda stor pandemi.
  Jag läser att tillståndet för svensken i respirator pga svininfluensan har försämrats. Jag tror inte ett ögonblick på att vi kan ignorera epidemin. Det räcker med att den är farlig för en av 1000.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 12. Ahrvid, vinstintresset leder till en hel del dålig affärsmoral, vilket vår moderna historia har hur många bevis som helst på. Läkemedelsindustrin är sannerligen inte undantagen.

  Vad jag vet har svininfluensan idag samma dödlighet som vilken flunsa som helst, och hittills syns den vara obenägen att mutera till något farligare - men det kan förstås hända.
  Jag vill att vi håller huvudet kallt så att en kritisk granskning fortgår även i dylika paniklägen.

  SvaraRadera
 13. FLYTANDE GRUDÄMNE.

  Kviksilver har länge andvänts i vakcin.
  Detta grundämne är nu förbjudet och skall fasas ut på samtliga sektorer i sammhället!

  Kvikcilvret hade två funktioner dels som kocerverinsmedel. Men even som "dörröpnare" så de verksamma ämnet i vakcinet kunde pasera in i imunförsvaret.

  Vilka ämnen ersätter kvicksivret i dagens vakcin? Är de en förborgad hämlighet?

  Skolmedisinen närmar sig ett nytt paradigm (arbetsfällt). Det är frekvänsmedisin som sakterliga kommer.

  Det var denna teknik som Ryssana prakti-serade på sina astronater på de ibland "årslånga" rymdfärderna.

  Det var i omöjligt att där uppe i rymden andvända traitionella mediciner. Urinet
  från astronaterna ingick i ett kretsloppet och renades till driksvatten.

  Det var då omöjligt att filrera bort läkemedesräster. Rundgån skull då uppstå.

  Det var bl.a. därför som de ryska astronaterna fick praktisera frekvänsmedicin.

  Pluto

  SvaraRadera
 14. Stefan, du verkar vara insatt i det här med vinstintresset. Jag undrar vilka det är som tjänar på vaccinet, ja, jag förstår ju att läkemedelsföretagen gör det, men det skulle vara intressant att veta mer om processen, var den börjar, vilka som tar fram vaccinet och hur det säljs. Näringsterapeuten Bertil Wosk skriver om en ny amerikansk lag utfärdad av hälsoministeriet från juni i år som säger att vaccintillverkare och federala tjänstemän inte kan åtalas oavsett hur många som får biverkningar, permanenta skador eller dör av det nya influensavaccinet. Vad är det som pågår egentligen? Tacksam för all sann information som jag kan få.

  SvaraRadera
 15. Anonym, det är ganska rörigt med den brådska som nu råder. Vad jag har förstått kommer vaccintillverkarna att frias från ansvar om vaccinet visar sig skadligt, eftersom det inte är de som har så bråttom. Regeringarna pressar på - och varken de eller deras myndigheter är heller särskilt angelägna om att ta straff om det går fel.

  Jag vet inte tillräckligt mycket om vetenskapliga och juridiska aspekter för att kunna säga särskilt mycket mer än att det är en situation som knappast är ideal. Om man ska vaccinera ett helt folk bör man först se till att vara mycket säkra på att vaccinet är ofarligt. Det ser man inte ut att hinna med.

  SvaraRadera