tisdag 21 juli 2009

Idrotten gör massor för pengarna


I Expressen kritiserar Anders Rönnmark att idrotten via RF, Riksidrottsförbundet, får nästan två miljarder kronor i statliga bidrag. Men pengarna stannar inte hos RF, utan regnar ut till idrotten och dess utövare. Där gör de stor nytta.

Rönnmark menar att RF blivit en pompös organisation av högt betalda anställda, som slår ifrån sig kritik och i stället pratar maktspråk. Delvis kan han ha rätt, men det har inte mycket med de två miljarderna att göra.
Det allra mesta av de pengarna går ut till idrotten i förbunden och klubbarna, där de används för den livsviktiga verksamheten att hålla svenska folket i rörelse.

Och det är vansinnigt mycket vi får för pengarna, eftersom idrottsrörelsen i högsta grad är ideell. Barn, ungdomar och vuxna kämpar på ute i klubbarna, utan att få så mycket som en kopp kaffe för besväret.
Det är i detta ljus bidragspengarna måste ses: två miljarder låter mycket, men det leder till en väldigt omfattande verksamhet, eftersom den sker mest genom ideella krafter. Och de största pengarna till idrotten kommer direkt från de aktivas egna plånböcker.

Om Rönnmark får sin vilja igenom med ytterligare kontroller av vart pengarna går och vad de åstadkommer, då blir följden bara att alla dessa ideella krafter tyngs ännu mer av meningslös byråkrati i stället för att kunna koncentrera sig på idrotterna. Och RF:s redan nu ganska tilltagna kansli skulle behöva svälla ut, med ännu fler administratörer som skriver rapporter och pillar med statistik.
Det är ingen betjänt av.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

  1. Lillasyster Clannfear22 juli, 2009 02:41

    En ny bild!
    Den här bloggen blir bara bättre och bättre!

    SvaraRadera