onsdag 15 juli 2009

Litauen kör Wag the dog


Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves. Nu har Litauen gjort det olaglig att tala väl om bland annat “icketraditionell sexuell läggning”, för att skydda minderåriga. Men det enda som skyddas av dylika beslut är en reaktionär och hatisk sexualmoral.

Homosexualitet och bisexualitet hör till sådant som den nya lagen förbjuder positiva ord om. Men de är sannerligen traditionella sexuella läggningar, omtalade i historien ända sedan den allra äldsta boken vi känner till – eposet om Gilgamesh.

Litauens parlament kan inte räkna med annat än att med detta beslut omge sig med löjets skimmer. Under vilken sten låg de och kröp, och vad fick dem att krypa fram just nu, när det finns så många verkliga problem för politikerna att ta itu med – exempelvis finanskrisen, som slår särskilt hårt mot Baltikum?

Finanskrisen bakom?
Kanske är det just finanskrisen som indirekt ligger bakom det litauiska beslutet. I denna kristid känner sig parlamentet maktlöst att hantera de verkliga problemen och tar därför i stället entusiastiskt itu med rent nonsens.

Tror de verkligen att ett tilltaget sexuellt förtryck ska rädda ekonomin? Förmodligen inte. Men de hoppas nog att det ska avleda uppmärksamheten från problem som de inte har några lösningar på. Ett krig mot homosexualiteten kamouflerar politikernas inkompetens och får dem att framstå som handlingskraftiga – om än med en idiotisk agenda.
Om inte detta avleder uppmärksamheten från den krisande ekonomin kanske de startar ett riktigt krig i stället. Tänk filmen Wag the dog. Klassisk politik.

Här skriver DN, Svenskan, Aftonbladet och Expressen om Litauens beslut.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar