onsdag 8 juli 2009

Alex Schulman kastar sten i glashus


Egentligen borde man bara ignorera Alex Schulmans nya utspel, som påminner om alla föregående i att han blott underhåller medias intresse för honom genom att säga något spekulativt mot strömmen. Men han berör frågor om bloggosfären som är betydligt intressantare än han själv.

Alex Schulman har skrivit en debattartikel i DN där han hävdar att bloggar är meningslösa och deras betydelse vida överskattad. Det är särskilt komiskt när det kommer från honom, som blivit mediafigur just genom sitt bloggande.
Tala om att kasta sten i glashus. Dessutom är hans egen framgång bevis på att han har fel.

Han klagar på att tidningsredaktörer ängsligt inbillar sig att bloggar är viktiga, fast de är så marginella i jämförelse med gammelmedia. Men Schulman har i vanlig ordning inte brytt sig om att tänka särskilt mycket på saken.

Han påpekar själv att det finns cirka 60.000 aktiva bloggar i Sverige (enligt Bloggportalen) och förstår inte vilken väldig siffra detta är. 60.000 personer som regelbundet lägger upp sina tankar på internet, där de är tillgängliga för alla.
Det är en väldigt omfattande folkrörelse.

Jämför t.ex. med antalet journalister i Sverige: Journalistförbundet organiserar 18.000. Det finns förstås fler, oorganiserade eller i andra förbund, men knappast så att det ens kommer i närheten av ovannämnda 60.000 bloggare.
Sveriges Författarförbund, som organiserar de flesta svenska författarna, har 2.600 medlemmar.

Han påpekar också att det bara är 5% av svenskarna som dagligen läser bloggar (enligt en undersökning från Göteborgs universitet), vilket är var tjugonde svensk. Men det är inte lite. Uppemot en halv miljon människor. Det är få dagstidningar i Sverige som har lika stor läsarskara. Inte särskilt många TV-kanaler heller.

Och detta är i hög grad en generationsfråga. Unga svenskar vänder sig i stigande grad hellre till bloggar än till tidningar. Det är lätt att räkna ut vad detta kan leda till inom sådär tio år – och det är förmodligen vad gammelmedia redan har gjort, eftersom de är så noga med att flörta med bloggosfären (om än ofta på så enfaldiga vis som genom att låta Alex Schulman prata av sig igen och igen).

En god vän till mig är högstadielärare och frågade sina tonårselever om de läste dagstidningar. Det gjorde knappt någon. Däremot var det en majoritet av dem som läste bloggar med någorlunda regelbundenhet.
Ingen vetenskaplig undersökning men ändå mycket talande.

Jag tror inte att bloggar bara i sig är framtidens melodi, men med sin raka kommunikation, sin dialog och sin frihet från överhetens kontroll har de infört något väldigt viktigt i medialandskapet, som de nya generationerna i allt högre utsträckning kommer att kräva även på andra håll.

Det är inte med sin kvantitet som bloggarna utgör den största revolutionen, utan genom den nya kraft de har givit åt det fria ordet, som förr var förbehållet ett utvalt fåtal.

Se även DN:s artikel om reaktionerna på Schulmans text.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

6 kommentarer:

  1. Men sluta göda idioten för fan. Så länge han får uppmärksamhet så vinner han, vare sig det är "stofilmedia", eller "pöbelmedia" som hatar honom.

    SvaraRadera
  2. Robert T, jag hade mina bryderier - men som jag säger i ingressen är ämnet intressant. Dessutom delar Alex Schulman sin uppfattning med rätt många inom media.

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg!

    Robert T, tycker inte man "göder" någon genom att uppmärksamma dennes åsikter. Hur ska man annars kunna debattera saker?

    SvaraRadera
  4. ""Egentligen borde man bara ignorera Alex Schulmans nya utspel""

    Precis min tanke, håller med till 100 procent. vad spelar det för roll vad han tror eler tycker, förändrar det något? Har han rätt så är det inte mycket att orda om, har han fel (vilket jag tror) så förändras ju ingenting av att han påstår motsatsen. om Schulman påstår att jorden är platt i morgon, skall vi allihopa gå ut och demnetera?

    SvaraRadera
  5. För övrigt kan man inte kvantifiera tankars påverkan. Om det är något som har förmågan att välta stora lass, så är det små tanketuvor. En handfull klokt tänkande personer har makt att förändra världen.
    För övrigt kan jag inte inse att det gör något att Schulman får credit för sina utspel. Var och en har sin roll att spela; Schulman spelar sin. Inget konstigt i det.

    SvaraRadera
  6. För övrigt skrev jag för övrigt två gånger. ;-)

    SvaraRadera