tisdag 21 juli 2009
Internets historia är inget mot dess framtid
DN har satt igång en reportageserie om internet. Trevligt tema för sommarläsning. De första artiklarna handlar mest om nätets korta historia, som har sina anekdotiska poänger – men det är framtiden som är riktigt spännande.
DN berättar om pionjärtiden, som bara med tänjd fantasi kan sägas vara ett halvsekel borta. Det började inte blixtra till förrän 1969 med den experimentella föregångaren Arpanet. Varken då eller de följande decennierna var det många som gissade hur stort det skulle bli.
Först under 1990-talets andra hälft blev internet den massrörelse som idag knappt är överskådlig och i framtiden säkert kommer att överträffa våra förväntningar hur många gånger som helst.
Kortast skriver DN om internets framtid, fast det är den som är mest svindlande. Men framtiden är svår att sia om. Kanske vågar tidningen i kommande artiklar utveckla det perspektivet mer.
Omvälvande egenskaper
Jag är så gott som förtrollad av vad jag tror blir internets strålande framtid. Några av dess egenskaper är särskilt omvälvande, med långtgående konsekvenser:
Demokratiseringen genom internet gör det möjligt för alla att komma till tals, utan att först filtreras genom andras godkännande. Yttrande- och åsiktsfriheten har aldrig förr i historien varit så reell och omfattande.
Information, kunskap och kultur får en spridning som gör den tillgänglig för hela allmänheten, oavsett ekonomiska och andra resurser. Nu kan vi allihop uppleva kulturens rikedom och upptäcka vetenskapens landvinningar. Förr var det i realiteten förbehållet ett gynnat fåtal.
Specialisering är egentligen den största resursen hos internet. Människor med likartade intressen kan hitta varandra och dela med sig av sina erfarenheter. Ingenting är så perifert att det inte på internet kan bli en ymnig värld. Det har en lika omvälvande som oförutsägbar kraft. Specialisering och förgrening in absurdum kommer att medföra de allra största revolutionerna och sensationerna som internet bidrar till att åstadkomma.
Förädling
Visst är internet med sitt väldiga flöde av information en djungel, för att inte säga ett kaos – men det beror i hög grad på nyhetens behag och dess plötsliga framväxt. Nu befinner sig internet i en expansiv fas, men snart tilltar förädlingen.
I gyttret kommer mönster att bli skönjbara, sedan strukturer som är gediget användbara, och allt fler guldkorn kommer så gott som automatiskt att vaskas fram – dels för att kvalitet består och dels för att vi tränar upp oss i att både kräva och rota fram den.
Om inte hysteriska lagar från en föråldrad maktsfär sätter alltför många käppar i hjulet. Men de kan knappast åstadkomma mer än små fördröjningar och tillfälliga motgångar. De sköna resurser som internet erbjuder kan ingen tvinga mänskligheten att avstå ifrån.
DN:s första artiklar i serien om internet finns här, här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om internet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Visst, internet är fantastiskt! Ta bara som exempel Wikipedia.. Så mycket det har gjort för allmänbildningen.
SvaraRaderaTELLUS och JORDEPUNDET!
SvaraRaderaSmida medan järnet är varmt: är för ett klassiskt ordspråk som förknippas med industrialiseringen! Men hur är det igenligen
med IT samhället och datoriseringen.
Har vi innte här också ett "smide i mikroformat".
I de senaste datorernas prossesorer (hjärna)
finns det över en miljard transistorer. En enskild transistors fongtion är i prinsip att "hammra" 1.or och O.or. Så vad händer när man sitter frammför datorn och trycker på tangenterna? Är det då "hjärnan som glöder"? I detta perspektiv är globaliseringen ennu bara i sin linda.
Det fins många plan och dimentioner i den gudomliga skapelsen. En gån i tiden trodde människan att jorden var platt. Detta var inte helt galet för på ett elektromanetiskt plan är jordklotet platt! Vid den mangnetiska ekvatorn är de en binär skiva ett jordepund att förvalta som beskriver Nord och Syd.
Sin. Pluto
Debit och Kredit!
SvaraRaderaAtt vårt jord är klotrund viste redan de gammla gerkerna. Den utgick från att denna form är en gudomlig.
I denna IT våg som väller fram vill jag nämmna globen i stockolm. Denna anläggning har en astronom på stockholms universitet andvänt sig av för att bygga värdens största planetarium.
Flera av planeterna är utplaserade på en linje norut.
Ovanför ingången till naturhistoriska riksmuseet i Stockhholm är ex.v. vårt jordklot och månen i skalenliga mått plaserade.
Det är 40 år sedan den första människa landsteg på månen, eller hur var det?
Ufo och Ufo fennomen lär i de historiska
förloppet visat sig många gånger, de gamla grekerna kallade dessa tingestar för diskus.
Kosmiska modeller från historiska OS: och nutidens friidrott finns bl.a. "diskus, slägga som metor, kula som klot".
En klassisk bok angående utomjordingar och ufo feomen är Vänner i universum av
Rolf Telano
sing. Pluto
Boken Vänner i Universsum av Rolf Telano finns att gratis laddaner från nätet.
SvaraRadera