söndag 19 juli 2009

Register är farliga saker


Förslaget om ett särskilt abortregister har nått regeringen, där det bara är kristdemokraterna som är för. Med tanke på deras moraliska grundsyn är det skäl till ännu större betänklighet.

Jag har skrivit om Anders Miltons förslag om ett abortregister tidigare:
Abortregister inbjuder till förföljelse

Att just kristdemokraterna hejar på förslaget gör det hela ännu olustigare. Det partiet dräller av abortmotståndare och människor med en unken, stelbent sexualmoral. Om just de vill ha ett register måste vi allvarligt fråga oss varför – ty den angelägnaste frågan inför varje ny övervakning från myndigheterna är: hur kan det missbrukas?

Jag föreställer mig också att det blir obehagligt för kvinnor som vill ha abort, om de vet att det innebär att de registreras – men inte kan vara ett dugg säkra på hur de registeruppgifterna används, eller ens av vilka.

Bättre att låta bli. Det finns knappast så viktiga vetenskapliga rön att hämta i ett sådant register att detta överväger farorna med det.
Överlag tycker jag att politiker och myndigheter numera har ett besynnerligt sätt att förhålla sig till allt som har med datorer att göra. De behöver tänka om, från grunden.

Här skriver Svenskan, Aftonbladet, DN och Expressen om det.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

3 kommentarer:

 1. Det är solklart varför kristdemokraterna driver denna fråga. Det är ett smygsätt att via omvägar att "förbjuda" aborter.

  Vet man att man blir registrerad, och att det kan ligga en i fatet i framtiden, ex-vis vid jobb-ansökan så gör man inte aborten här i Sverige.

  Hur vore det ifall kristdemokraterna engagerar sig istället för alla barn som föds ovälkommna till världen.

  Ja, de finns även i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Du kanske vill skriva om Johan Liljeqvist? Kolla på www.gt.se om du vill läsa mer!

  SvaraRadera
 3. Printze, jag kände inte till fallet innan du nämnde det och vet inte mycket nu heller, men en sak kan jag säga med bestämdhet: Det är absolut nödvändigt för rättssäkerheten att det finns en separat myndighet som utreder polisers och åklagares eventuella maktmissbruk. Annars går rättvisan om intet.

  Se GP om saken här:
  Liljeqvists familj kräver ny utredning av polisingripandet

  SvaraRadera