torsdag 9 juli 2009

Flash mob för Michael Jackson

Igår blev det spontan dans för att hylla Michael Jackson på Sergels Torg i Stockholm, senare även på Centralstationen och Stureplan. Dansgruppen Bounce samlade frivilliga till en liten koreograferad happening. Ett härligt alternativ till högtidliga predikningar.

Bounce hade annonserat grejen på sin hemsida och samlat flera hundra frivilliga. Här är en videoupptagning av de korta överraskningsuppträdandena på Sergels Torg och Centralstationen:Sådana plötsliga aktioner i offentlig miljö kallas flash mob och har skett på flera håll i världen, till minne av Michael Jackson. Internet har gjort det möjligt att på kort tid samla folk för dylika manifestationer. Vi lär se mer sådant i framtiden – mycket mer.

Kan man hylla Michael Jacksons minne på något bättre sätt? Knappast. Fjärran från mediabruset och alla spekulationer om hans privatliv gjorde Michael Jackson mest intryck på miljoner unga människor som blev lyckliga och stolta av att dansa till hans musik.

Precis som hans dotter Paris återerövrade sin far genom sina korta och gripande ord på TV-galan, kan fansen på detta sätt ta tillbaka sin idol till just vad han innebar för dem.
Demokrati i praktiken.

Se också Aftonbladets upptagning av dansen på Sergels Torg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

8 kommentarer:

 1. Och här är något liknande, en underbar happening när ett par hundra människor plötsligt blev blickstilla på Grand Central Station i New York:
  Frozen Grand Central

  SvaraRadera
 2. Alldeles varm inombords blir man. Människan och vad hon förmår om hon sätter den sidan till...

  SvaraRadera
 3. Detta anknyter för mig till vår tidigare diskussion om musikens/konstens födelse och funktion. Namnlös konst med makt att skapa världen... är mer än en signerad artefakt.
  Stickade stolpvärmare och andra anonyma konstverk i det offentliga rummet har stor makt att förändra vår uppfattning om detsamma.

  SvaraRadera
 4. Varför hylla en person som har utnyttjat barn sexuellt och gjort upp i godo för att komma undan alltihop? Det undrar jag.
  Ärligt talat så var nog Mickael Jackson trött på livet, efter vad som har framkommit så dog han tydligen av en överdos av någon medicin eller drog av något slag.

  SvaraRadera
 5. Karpstryparn, hur vet du att han har utnyttjat barn sexuellt? Michael Jackson "kom inte undan". Även om han gjorde upp i godo så blev han granskad med lupp o man hittade faktiskt ingenting som tydde på att han var pedofil, inga bilder, nada. Det kan ju faktiskt vara så att det var Michael med sin naivitet och förmögenhet som blev utnyttjad av barnens föräldrar.

  Jag har en vän med en stor bamsebjörn till hund. Barnen på hans gård brukar ringa på och vilja klappa jycken. Min vän, som är en ensamstående man 40+, går då alltid ut på gården med hunden så de kan klappa den. In i hans lägenhet kommer barnen inte för han vill inte bli misstänkliggjord som ensam herre instängd med barn. Så ser det ut i dagens Sverige och lita på att det är värre i USA. Där är du ute på hal is om du helt oskyldigt badar badkar tillsammans med dina barn, utan att ha badkläder på.

  Jag bara älskade Bounce tilltag! Helt underbart! Och de har ju alltid haft "Beat it" som ett litet signum, så det här var extra kul.

  SvaraRadera
 6. Åh! Härligt! Jag ryser i kroppen. Varför var inte jag där... Rydman och resten av Bounce är grymma!
  Fridens,
  /Alexandra

  SvaraRadera
 7. Fick en tår i ögat när jag såg detta! Underbar hyllning! Önskade att det hade varit längre bara ;)

  SvaraRadera