fredag 17 juli 2009

Kyrkor i maskopi mot kärleken


Engelska biskopar protesterar mot att Svenska kyrkan ämnar viga homosexuella, och genast uttrycker flera svenska kristna oro. De hänvisar till ett avtal mellan diverse kyrkor, som om religion vore en affärsuppgörelse. En blek ursäkt för homofobin.

Borgåavtalet är en överenskommelse mellan olika kristna kyrkor för att nå samstämmighet i diverse religionsfrågor. Ett slags Nato för kristenheten. Den anglikanska kyrkan i England är också med där, och nu protesterar ett par av dess biskopar mot att Sverige ändrar attityd om homoäkenskap utan att först dra frågan i detta kyrkliga Nato.

Några svenska kristna representanter sjunger med i kören och varnar för att Svenska kyrkan kan bli isolerad mot den kyrkliga omvärlden. Märklig rädsla. Ska inte en kristen tåla omvärldens kritik? Ska inte en kristen vara beredd att bära korset, om övertygelsen kräver det?

De saknar förstås övertygelsen. De som skräms av den anglikanska kyrkans kritik håller egentligen med den. Det dräller av svenska präster och andra kristna som tycker att kvinnan ska tiga i församlingen och att kärleken ska förbjudas för homosexuella.

Denna ursäkt för att stoppa homovigslar är dock den blekaste hittills. Några biskopar i England morrar. So what? Den engelska kyrkan har knappast gjort sig känd för föredömlig kristenhet. Se bara hur den började...

När två människor älskar varandra är det skandal om inte den kristna religionen först av alla hyllar och stöder dem. Kärlekens religion behöver revision.

Svenska Dagbladet skriver om saken här, här och här. Aftonbladet skriver här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

25 kommentarer:

 1. Det är lite självmotsägelse i det hela. Å ena sidan ska kristna "bära korset" även om alla är emot dem, å andra sidan ska de böja sig för det mediala trycket i dagens sekulariserade Sverige där de mest högljudda rösterna för att ändra tron inte ens... ja.. tror!

  Jag håller däremot med om att svenska statskyrkan är mer eller mindre ett skämt som inte vågar gå ut och stå för något. Att läsa deras tidning är ju som att läsa sossarnas partiprogram. Inte undra på att så många människor saknar vägledning och antingen super ner sig varje helg, eller söker sig till flummiga alternativrörelser som inte kräver något av en.

  SvaraRadera
 2. Jag är mest förvånad över att representanter för kristendomen är så ivriga att predika intolerans.

  SvaraRadera
 3. Gud är det samme än igår och ska vara det samme, han ändrar inte sin åsikter

  lögn blir inte sanning även alla tro i lögnen och sanningen aldrig blir lögn även ingen ska tro i det

  SvaraRadera
 4. När politikerna i Kyrkomötet i höst ska fatta beslut i frågan, så vet man ju hur det går. Det gäller nämligen att följa moderpartiernas kanslier och vara PK. För partierna är det nämligen ingen teologisk fråga utan det handlar bara om att fånga in väljargrupper - så ingen annan gör det. Beklämmande - stackars Svenska Kyrkan !

  SvaraRadera
 5. Vad en eventuell gud må tycka vet vi inget om. Man kan förmoda att han gillar hela sin skapelse.

  SvaraRadera
 6. Ja, framför allt självmord och barnporr är han förtjust i. Inga paralleller i övrigt, ville bara punktera ditt argument. Som verkar vara det enda du presenterar.

  Hur vet du förresten att kristendomen är "kärlekens religion"? Och vad bryr du dig om den om Gud ändå är eventuell?

  SvaraRadera
 7. David, jag menar att ingen av oss kan veta vad en eventuell gud vill. Punkt.
  Jag bryr mig för att diverse kyrkor definitivt finns och ställer till alla möjliga problem.

  Kristendomens kärleksbudskap har betonats av dess främsta förespråkare ända sedan Jesus. Bästa sättet att leda det i bevis är genom Jesu egna ord i evangelierna, där han gång på gång betonade kärleken och förlåelsen som centrala i hans lära.
  Jag tror inte att någon enda teolog skulle beskriva det annorlunda.

  SvaraRadera
 8. Bra. Du bygger din bild av kärleksreligionen på Jesu egna ord i evangelierna. Vilket är den enda grund vi har för kristendomen.

  Då kanske vi kan vara överens om att kristendomen och dess kyrkor borde styras av just dessa "egna ord", och inte framför allt av rädslor och intolerans, eller politik och allmänna strömningar. Och jag tror absolut att det är de två sistnämnda som styr mest (även om du mest varnar för de två första).

  Varningsklockor borde iaf ringa när man tvingas plocka bort just ett jesusord från vigselakten när den ska bli könsneutral.

  Drar gärna ett streck här - det behövs ju en ordentlig diskussion, och det är nog inte någon av oss intresserad av.

  SvaraRadera
 9. Att vi homo- och bi-sexuella bojkottar den religiösa institutionen "äktenskap" är för mig en gåta.

  Fatta mig inte fel, det är en vinst att homoäktenskap är lagligt, men det hade varit en ännu större vinst om vi som är gay eller bi vägrade använda skiten.

  SvaraRadera
 10. "Att vi homo- och bi-sexuella INTE bojkottar den religiösa institutionen "äktenskap" är för mig en gåta.", ska det vara, givetvis.

  @David
  "Du bygger din bild av kärleksreligionen på Jesu egna ord i evangelierna. Vilket är den enda grund vi har för kristendomen."

  Hmm. Nej.
  Kristendomen består inte av Jesus, rätt och slätt. Katolicism är också kristendom, och de erkänner visserligen Jesus, men deras policy gentemot homoäktenskap t.ex. tas direkt ifrån GT:

  Leviticus 18:22 (Whole Chapter)
  Thou shalt not lie with mankind, as with womankind: it is abomination.

  Leviticus 20:13 (Whole Chapter)
  If a man also lie with mankind, as he lieth with a woman, both of them have committed an abomination: they shall surely be put to death; their blood shall be upon them.
  - Läs själv

  NT innehåller också en del sjuka grejjer, så som krav på att kvinnor ska bära slöja, men av nån anledning så har vi lagt detta synonymt med Islam. Kärleken kommer nog tvåa, strax efter att vi tryckt ner kvinnor i skorna och gjort henne mindre värd.

  Och denna institution vill folk alltså använda för att visa sin lycka? Helt otroligt.

  SvaraRadera
 11. Må svenska kyrkan våndas! Kappvändande måste ha sitt pris. Försöker man vara alla till lags men inte har modet att stå för det man verkligen menar och vill, då blir man till slut fullkomligt urkramad. Och är inte värd något bättre.
  Sagt av en icke-kristen, så att ingen tolkar det så att jag skulle föredra de reaktionära kyrkorna. Jag menar bara att ett försvar för homosexuellas rättigheter som bygger mer på politisk korrekthet än på verkligen övertygelse nog inte är så mycket värt. Dags för kyrkan att bekänna färg!

  SvaraRadera
 12. Stefan Stenud, var i Bibeln finner du stöd för homosexuella äktenskap?

  SvaraRadera
 13. Robert W, en rimligare fråga är var i bibeln homosexuella äktenskap uttryckligen förbjuds.
  När det gäller Jesus har jag det bestämda intrycket att han var mycket ovillig att fördöma kärleken. Han ville ju inte ens döma äktenskapsbryterskan.

  Bibeln är ingen formelsamling. Den tolkas olika i olika tider och kulturer. Även de som säger sig vara bokstavstrogna är bara det på vissa punkter och inte på andra - dessutom utifrån egna tolkningar av bibeln, vilka så gott som alltid går att diskutera.

  Det är rimligt - och ofrånkomligt - att en religion utvecklas med sin tid. Annars vore religionsutövning snabbt omöjlig.

  SvaraRadera
 14. Mitt inlägg mot svenska kyrkan blev kanske lite väl barskt. I själva verket bör det vara något positivt för densamma att den tvingas bestämma vilken fot den vill stå på. Måtte det bli den humanistiska!

  SvaraRadera
 15. Varför vill två personer av samma kön ingå ett avtal som alltid varit ämnat för en man och kvinna? De kan ju redan ingå partnerskap och få välsignelse i många kyrkor?

  SvaraRadera
 16. Samuel K, jag tycker att den viktigare frågan är: varför ska de inte få det?

  SvaraRadera
 17. Nej det är den utomstående som vill ändra på kyrkans stadgar och traditioner som ska motivera!

  En fördom som jag upplever mot kyrkan och kristna (som du verkar antyda) är att kyrkan har de åsikter de har om homosex därför att de drivs av hat och trångsynthet. I vårt sekulariserade land kan detta vara svårt att först: Det är kärlek som är drivkraften. Kärlek till Gud, Kärlek till Guds ord, Kärlek till kyrkans traditioner, men även kärlek och omsorg om samhället och, även om det låter konstigt, homosexuella. Självklart så kan man ha invändningar mot det men anklaga inte kyrkan och kristna för att hata. ( tyvärr finns det en del kristna som drivs av hat mot homosexuella som det gör i de flesta sammanhang. =( )

  SvaraRadera
 18. Samuel K, du syftar kanske på det gamla uttrycket att den gud älskar agar han.
  Kyrkan har bitvis haft märkliga sätt att manifestera sin kärlek - ofta så att det är alldeles för lätt att förväxla med hat.

  Vilket påminner mig om Kurt Vonneguts sensmoral i en av hans romaner: "Vi är vad vi låtsas vara, så vi måste vara försiktiga med vad vi låtsas vara."

  SvaraRadera
 19. Jag påstår inte att allt kyrkan gjort har varit av kärlek, verkligen inte!!! Men min uppfattnig är att de flesta missförstår vad det är som driver kyrkan och de kristna (främst svenskyrkliga och frikyrkliga där jag har mest erfarenhet) motiv i frågan. Och det finns många som både är okunniga och okänsliga. Många kristna vill bara väl, men det kan bli så fel.

  En klumpig och okänslig partner kan av kärlek överrösa den andre med gåvor av kärlek, men det uppfattas bara som att personen försöker dölja sin otrohet.

  SvaraRadera
 20. Samuel K, jag tror också att de flesta kristna bara vill väl. Det gäller de flesta människor, oavsett trosuppfattning.

  SvaraRadera
 21. Jag bara framföra att den rådande synen som finns om kyrkans attityd mot homosexuella inte stämmer.

  Det finns i andra sammanhang en mer hatisk stämning när pratar homosex-frågan än i kyrkan.

  SvaraRadera
 22. Samuel K, där är vi fullständig överens. Svenska kyrkan är föredömlig i jämförelse med många andra kyrkor, när det gäller öppenhet mot homosexualitet med mera.

  Mitt intryck är att de största fördomarna odlas inom vissa frikyrkor, såsom t.ex. Pingstkyrkan, som verkar ha en tradition av förstockad moral och intolerans. Jag har också intrycket att katolicismen i regel är mindre tolerant i sin lära än de flesta protestantiska kyrkor, och att islam i hög grad odlar en intolerant syn på t.ex. homosexualitet.

  SvaraRadera
 23. Det finns förstås också många grupper utanför de religiösa samfunden som har en väldigt intolerant syn på homosexualitet.

  SvaraRadera
 24. Känns inte riktigt som det jag vill säga når fram.

  Min poäng är att även de kristna sammanhang som pingst som du upplever som mycket intolleranta inte drivs av av hat eller negativa känslor mot homosexuella utan en äkta omsorg. Då man ser en homosexuell livsstil som något desktruktivt. Jag vet att du naturligtvis inte håller med om det. och att del upplever den "omsorgen" som ett hån.

  Men det är inte så enkelt att bara för att man inte ger efter för homosexuellas krav på rättigheter måste man vara en homofob och är helt oförstående för de orättvisor som homosexuella upplever.

  SvaraRadera
 25. Samuel K, självklart finns det pingstvänner som agerar uteslutande av människokärlek i dessa frågor - men jag menar att det också finns många som drivs av en intolerans och hatiskhet, som har väldigt lite att göra med den Jesus som träder fram i evangelierna.

  Överlag finns det hos rörelser som anser sig särskilt förenliga med något slags sanning en fientlighet mot utomstående och en förtjusning i att kunna döma och förbanna människor som inte lever som de.

  I synnerhet inom vissa religiösa och politiska rörelser odlas denna inhumana intolerans. Man ska leva precis som de, annars är man en dålig människa, värd förakt och fördömande.

  De drivs inte av att reformera andra människor, utan av att framstå som finare än de, övelägsna dem. Ett sätt att förgylla den egna personen genom att svärta ner andra, som egentligen är höjden av omoral.

  SvaraRadera