fredag 19 juni 2009

Religioner blir grymmare ju mäktigare de är

I DN har tolv kändisar skrivit på ett upprop för det sekulära samhället: att religion inte ska få kväva folklig frihet. Det är den ojämförligt angelägnaste frågan i vår värld just nu.

Det är bara några hundra år sedan Newton med sin celesta mekanik visade hur himlakropparna rör sig och därmed lade grunden för vad vi kallar den naturvetenskapliga revolutionen, som inte längre gjorde gud nödvändig för att förklara världens existens.

Något har säkert gått förlorat i och med guds detronisering, såsom en lyhörd ödmjukhet inför världens underverk och en längtan hos människan efter högre värden – men mest har vi vunnit på förändringen, faktiskt också på nyss nämnda punkter.

Politisk flathet
Det finns en ohygglig egenskap hos många religioner: ju mäktigare de är, desto grymmare blir de. När kyrkor kan styra över samhället går det mestadels åt fanders. Man behöver inte vara särskilt historiskt bevandrad för att konstatera det.
Och det är lika sant i dagsläget.

Ändå finns en tilltagande flathet hos den politiska makten gentemot religionerna och deras samfund. Mänskliga rättigheter som vi nyss slagit fast som självklara viftas bort bara för att några religiösa utövare skulle kunna bli förnärmade.
Det stiftas till och med lagar som ska skydda religionernas vansinnen mot offentlig debatt och kritik.

I Sverige sker detta mestadels för att politikerna är livrädda för att underblåsa främlingsfientlighet – men deras skydd av den hatiskhet som en del religioner visar det öppna samhället kan inte leda till annat än eskalerande konflikter och tilltagande fientlighet mellan olika befolkningsgrupper. Där den öppna diskussionen förbjuds tar förnuftet slut. Fördomar och hat kommer i dess ställe.

Det öppna samhället
Vi måste tro tillräckligt mycket på det öppna samhället och de medborgerliga rättigheterna för att inte begränsa dem under några som helst omständigheter. Annars kan vi inte få annat än förtrycket i retur och hatet ut på gatorna.

Den sorgliga situationen nu är att alla vet hur tokigt det går, men de flesta känner att de inte får prata om det. Den politiska korrektheten har blivit ett fängelse, rentav en tortyrkammare. Vi blir allihop offer. Politikerna aktar sig för att ta i dessa brännheta frågor och kallar det reform, kulturdebattörerna och journalisterna tävlar om att vara mest politiskt korrekta och kallar det radikalt.

Dumheter! Vi måste kunna prata om allt. Vi måste också kräva att samhället styrs av förnuft och medmänsklighet, inte av dogmer som det är förbjudet att ifrågasätta och som redan har bevisat att de leder käpprätt åt helvete.
Och då menar jag helvetet på jorden. Något annat vet vi inte om, men den jordiska varianten har vi alltför många konkreta exempel på.

Jag är övertygad om följande:
Religion ska inte under några omständigheter tillåtas påverka hur vi utformar vårt samhälle. Ej heller ska de tillåtas lägga munkavle på åsikts- och yttrandefriheten.

När vi ser oss om i världen är det lätt att konstatera att religioner antingen utgör roten till de svåraste problemen och de största hemskheterna i den, eller används som argument för dem. Sak samma.
Religion har för mycket länge sedan förverkat sin rätt att ha inflytande över samhället och dess medborgare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .


21 kommentarer:

  1. Jepp, håller med om det mesta. Men vi har hamnmat i ett läge när allt prat om "fördomar" har blivit en fördom i sig. Den som ser sig utan fördomar, är den som bär på de farligaste fördomarna. Det är min tes, och några psykologers.

    Och så går du och röstar på Piratpartiet Stefan? Jag väntar på när du blir "förlöst" som de gamla kommunistpamparna sade i det gamla "hederliga" Sovjet, he, he. Glad midsommar i alla fall ;-)

    SvaraRadera
  2. Vill länka ditt inlägg på min anspråkslösa blogg. Men får bli i morgon om det är ok för dig, Min whiskynivå börjar närma sig Lennart Hylands när han råkade köra i diket (någon som minns) alltså pi.

    SvaraRadera
  3. Glad midsommar på dig också!
    Självklart får du länka, om din procent sjunkit under pi till i morgon.

    SvaraRadera
  4. Ha , ha, ja tack. Promillen har definitivt sjunkit till i morgon, jag offrar inte en god natss sömn ens för whisky, åldertecken, tyvärr.

    SvaraRadera
  5. Kommer världen bli bättre av att du delar in den i en svart och en vit halva? Kommer världen bli ett mindre helvete av att folk skrattar åt andra männniskors tro? Jag kände mig utanför hela min uppväxt och blev dessutom retad för att jag inte var döpt... för att mina humanistiska föräldrar ville låta mig ta det beslutet själv. Hela min uppväxt kände jag mig halv och ifrågasatt både av andra och i sin tur av mina föräldrar som inte ville låta mig tro på Gud. När jag döpte mig för två år sedan gjorde jag självklart det som en personlig bekräftelse och inte som bara en religionstillhörighet, men jag är ändå glad att jag har den.

    Maktutövare av den hemska sorten finns i alla slags gemenskaper... politiska, religiösa, intresseorganisationer, Hells Angels, branschorg.. osv.

    Jag håller däremot med dig om att det är viktigt att vi pratar om allt och att politiker är alldeles för PK.
    Fridens,
    /Alexandra

    SvaraRadera
  6. PS. När du kan känna att Jesus, Buddha, Muhammed och Tao EGENTLIGEN är ett uttryck för samma sak i ditt hjärta och inkludera allt, så behöver du inte skriva fler såna här inlägg. Svaret är inte att välja mellan vetenskap eller religion. Svaret, för mig, är alltid både och. Läxan för mänskligheten är att fokusera på det som enar och förenar istället för det som skiljer. DS.

    SvaraRadera
  7. Alexandra, nog finns det en hel del som förenar vetenskap och religion - bland annat intoleransen.

    SvaraRadera
  8. Jag blir oerhört förvånad Alexandra av det du skriver, faktiskt. Du blev retad och kände dig utanför för att du inte var döpt? Jag trodde hela min uoppväxt att jag inte var döpt. Ingen frågade om det, ingen brydde sig, ingen tog någon som helst notis där jag växte upp vilka som var döpta eller inte. Ingen hade någon koll eller det minsta intresse vilka som var döpta eller inte. Jag har fortfarande ingen aning om vilka som är döpta eller inte på mitt jobb eller grannar, whatever.

    Nu är jag faktiskt döpt, fick reda på det strax innan min mor dog. Jagh blev döpt direkt efter födseln då jag tydligen var lite krasslig. Men det visste jag inte om förrän jag var 40 år gammal.

    SvaraRadera
  9. Själv har jag aldrig förlåtit mina föräldrar för att de döpte mig som spädbarn. Det borde inte vara tillåtet att döpa barn.

    SvaraRadera
  10. http://www.youtube.com/watch?v=kAIpRRZvnJg&feature=fvst

    /U

    SvaraRadera
  11. Se svar här:

    http://telluselle.blogspot.com/2009/06/religion-ar-politik.html

    Fridens,
    /Alexandra

    SvaraRadera
  12. Hemska tanke!!!!

    Vara ärkebiskop och på samma gång t ex statsminster i vårt land!

    Hemska tanke!!!!/thomas

    SvaraRadera
  13. Thomas, jag delar din fasa. Det är en stor poäng att hålla isär den sakrala och profana makten. Allra helst ville man se makten minska, var den än hör hemma.

    SvaraRadera
  14. Läs gärna Svenssons kloka ord om frågan och om DN-artikelns brister:
    Ateist - javisst.

    SvaraRadera
  15. "Polisstaten" skriver i sin blogg att religionerna har en latent grymhet som appliceras hårdare ju större de är:
    En himla massa
    Så måste det vara, eftersom grymhet knappast plötsligt upsptår vid en viss kritisk massa.

    Makt är förresten inte nödvändigtvis länkad till storlek. En liten religiös sekt kan ha väldig makt över sina medlemmar, och tenderar därmed att vara ogenerat grym mot dem.

    SvaraRadera
  16. http://www.youtube.com/watch?v=ZmhFniUTQIE

    SvaraRadera
  17. jag tror inte det har något att göra med religion att göra, det är bare helt enkelt så att ingen klara av magt i längden. Det samma gäller for nazisme, komunisme, socialdemokratisme, humanisme (nej de två sista är inte helliga) se här det trevliga lille danmark där jag kommer ifrån, där inte en enkelt person vill handla som samhället gör, flokkens mentalitet. http://www.information.dk/195833

    SvaraRadera
  18. Ole, jag tror att du har rätt: det är makten mer än religionen som är problemet. Kyrkor och den organiserade religionen skapar möjligheter till förtryck, som deras prästerskap och ledare snart faller för frestelsen att använda.

    I och för sig är religionerna särdeles tacksamma att använda för förtryck, eftersom de inte tolererar ifrågasättande och inte behöver förklara sig.

    SvaraRadera
  19. Jag har av bloggaren Stillsam uppmärksammats på att jag uttryckte mig orimligt kategoriskt i mitt inlägg ovan. Jag skrev:
    Religion ska inte under några omständigheter tillåtas påverka hur vi utformar vårt samhälle.


    Jag menade "diktera", inte "påverka". Självklart ska religiösa människor ha precis samma åsikts- och yttrandefrihet som alla andra. Vad jag vänder mig emot är när religiösa krav med automatik dikterar hur alla vi andra ska rätta våra liv.

    SvaraRadera
  20. Människor blir grymmare ju mäktigare de är. Religion kan användas/missbrukas för att ge enskilda människor eller folkgrupper ökad makt. Makt korrumperar.

    SvaraRadera