tisdag 2 juni 2009

Fildelning minskar inte DVD-försäljningen


Second Opinion har Jannike Runquist letat reda på siffrorna för DVD-försäljning. Tvärs emot den missuppfattning som tyvärr spritts i pressen har försäljningen ökat stadigt sedan tekniken introducerades. Trots fildelning.

I rättegången mot The Pirate Bay, och i den offentliga debatten, har upprepade gånger påståtts att DVD-försäljningen minskar till följd av fildelning. Det är inte sant. Statistiken från Sveriges Videodistributörers förening visar en stadig ökning sedan 1998.

Det är alltså fullt möjligt att fildelning i stället kanske till och med stimulerar DVD-försäljningen – genom att öka intresset för filmer. Någon skadeverkning återstår hur som helst att bevisa.

Branschen måste börja med att medge att varje piratkopierad film inte är ett köp som inte blev av. De flesta fildelare har helt enkelt inte råd att köpa alla filmer de vill se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

8 kommentarer:

 1. Helt rätt. De från skivbolag oberoende undersökningar som finns visar entydigt att ökad fildelning ger ökad försäljning. Att kunna provlyssna eller titta ökar intrssset och därmed viljan att köpa när amn hittar något bra. Köpa i blindo som man alltid tvigades till förr är ej längre så populärt, vilket alla utom de stora mediabolagen insett.
  /Another

  SvaraRadera
 2. Artikel i DN idag om hur Ifpi:s (musikindustrins branschorganisation) bryter mot god sed och möjligen även mot lagen när de skickar ut hotbrev till internetleverantörer. Jag kan fortfarande inte klistra in länken, men artikeln hittas under kultur och nöje/musik. Eller går att söka på ordet ifpi.

  SvaraRadera
 3. Här är artikeln om Ifpis metoder:
  Musikbranschen varnas...
  Ifpi kan göra sig skyldiga till olovlig marknadsföring när de försöker skrämma internetleverantörer till att stänga av fildelare.
  Det är inte vackert.

  SvaraRadera
 4. Att du faller för propagnada statistik. Gör din egen research Stenudd.. Dvd är bara en del av fildelningen..

  SvaraRadera
 5. ASA, självklart är jag medveten om att fildelning sker med annat material än det som finns på DVD.

  Men propagandastatistik är det knappast när det kommer från Sveriges Videodistributörers förening. Det är etter värre när massmedia slentrianmässigt upprepar falska uppgifter om att försäljning av DVD skulle ha minskat.

  SvaraRadera
 6. Hur många DVD-spelare fanns det 1998 och hur många fanns det 10 år senare?

  Om du tänker på det finner du det då konstigt att försäljningen har ökat?

  SvaraRadera
 7. Kalle, det är lite hönan eller ägget. Intresset för DVD har ökat, därför också försäljningen av DVD-spelare. Folk som har skaffat DVD-spelare vill förstås köpa fler DVD. Hur som helst - försäljningen ökar.

  SvaraRadera