torsdag 25 juni 2009

Femton sorters tomater i en sallad


Siesta på gamla Väster i Malmö är en av de restauranger jag oftast besöker numera – utan att behöva skriva om det, sedan jag slutade som Sydsvenskans hemliga krogrecensent Bong. Men på sin sommarmeny har de blandat till en sallad med cirka 15 olika tomater, som förtjänar några ord.

Tomaten är en flitigt använd men ändå sorgligt underskattad grönsak i svenska kök, av den anledningen att det är så himla svårt att hitta riktigt läckra tomater i butikerna. De må vara röda som stoppljus och stora som tennisbollar, men smakar ofta föga mer än vatten.

En tomat som fått slicka i sig ordentlig med solljus och växa i sin egen takt, som inte är föraktlig, har en klang i smaken och en ljuvlig sötma. Sådana tomater stöter man alltför sällan på i livsmedelsaffärerna.

De tomater jag minns med störst behag odlade jag själv på balkongen, när jag hade en lägenhet i söderläge, sju trappor upp i ett höghus i Brandbergen. Jag minns vilket sjå det var att hålla dem vederbörligt vattnade – men det hade sin belöning. Sådan friskhet och lustfylld sötma minns man länge.
Uppenbarligen, för det var sådär 25 år sedan.

Siesta har sina hyss för sig med maten. De lägger större besvär på råvaror, ingredienser och tillredning än man kunde begära – i synnerhet till de ganska modesta priserna. I sommarmenyn finns en tomatsallad, som blygsamt ackompanjerar gösen, och som innehåller runt 15 olika tomatsorter.

En fröjd för både gom och öga. Se bilden ovan, där salladen på min enträgna bön serverades i särskild skål helt för sig själv. Den har blandats med fläderblommor, chili, samt en apelsin- och gräslöksdressing, som förstärker friskheten och breddar smakupplevelsen.

Bredd är det i och för sig ändå på de olika tomaterna, som skiljer sig från varandra lika mycket i smak som i utseende. Ett riktigt spektakel för gommen, och hur mycket sommar som helst.

Klicka på bilden för att låta munnen vattnas av en förstoring.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

3 kommentarer:

 1. Jaha, då vet jag var jag ska äta middag imorgon. :)

  Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Tomater är det godaste som finns. De små (som smakar mer) tillhör favoriterna, men jag är ingen tomatexpert.

  SvaraRadera
 3. Johanna, det var några stora rackare i salladen som också smakade väldigt mycket. Jag tror att det framför allt handlar om hur de odlas.

  De kunniga på Siesta rådde mig att aldrig köpa plastförpackad tomat, vad det än står för tjusigt på etiketten. Tomater i lösvikt, gärna från en speciellt angiven odlare.
  Då kan det bli något.

  SvaraRadera