onsdag 10 juni 2009

Internet är en medborgerlig rättighet


Det franska författningsrådet sa nej till att folk ska spärras från internet utan domstolsbeslut. De konstaterar att det är en mänsklig rättighet att ha fri tillgång till offentliga tjänster online. Sannerligen!

Skönt att någon juridisk instans har integritet nog att strunta i bolagen och tänka på rättvisan.

Det är ingen struntsak att bli avstängd från internet, som är det medium där hela vår värld passerar revy numera.
Att det skulle kunna ske ens utan domstolsbeslut är en antidemokratisk styggelse, som Frankrikes president Sarkozy har drivit med stor iver – förmodligen mer som representant för den föråldrade överheten än för något slags rättvisas skull.

Nu fick han och det franska parlamentet bakslag i den franska varianten på lagråd, författningsrådet, som alltså slår fast detsamma som EU-parlamentet nyss gjort: att tillgång till internet är en viktig medborgerlig rättighet.

Straffet ska vara i proportion till brottet – det är en annan grundläggande rättviseprincip. Nu är det dags att myndigheter och regeringar medger att obegränsad tillgång till internet har blivit så angeläget i vår värld att det måste betraktas som en mänsklig rättighet.
Det kan inte stoppas med någon summarisk rutin utanför domstolarna, bara för att branschintressens girighet tar sig ton.

Skönt att något alltjämt fungerar i den franska staten, som en gång var vagga för själva upplysningen och därmed liberalismen och den moderna demokratin.

Här skriver DN, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen om det franska beslutet.

1 kommentar:

  1. Precis... fransmännen, kända för sin patriotism, har verkligen något att slå vakt om i arvet från upplysningen.

    Och vi påminns åter om värdet av en författningsdomstol. I dessa gungande tider skulle en sådan mer än någonsin behövas även i Sverige. Nåt för Piratpartiet att kämpa för!

    SvaraRadera