torsdag 18 juni 2009

Aporna lägger ner


Bröderna Schulmans bloggdomän 1000apor läggs ner. Det blev inte så mycket reklamintäkter som de tänkt sig. Ett sundhetstecken i bloggosfären.

Alex och Calle Schulman har fyllt 1000apor med en sorts humor som spekulerar närmast sociopatiskt i förnedring av kändisar och liknande simpelhet. I ett Sverige som annars är neurotiskt PK kan det ge en illusion av att vara befriande, men bara ett kort ögonblick. Sedan är det bara enahanda och parasitalt.

Vi slipper säkert inte herrarna omedelbart i den mediala karnevalen för det, men de torde härmed tyna bort så sakteliga. Gärna det.

Humor ska ha ett innehåll för att vara njutbar i längden. Humorister ska ha något att säga. Komedin är ett av de skarpaste vapnen som finns i den samhälleliga diskussionen, så det duger inte att bara panga vilt omkring sig.
Bröderna Schulman har ursäktat sig med något slags hipp nihilism, men det är svårt att se deras verk som annat än en cynisk ambition att sko sig på de lägsta mänskliga instinkterna.

Förhoppningsvis ska även gammelmedia, som hållit Schulmännen uppe med konstgjord andning, snart ledsna på dem. Tidningar och TV har i pur desperation exploaterat i synnerhet Alex Schulman ungefär lika mycket som han har utnyttjat dem och ett alltjämt jungfruligt internet.
Men korttänkthet kan inte hålla i längden.

Här skriver Aftonbladet, Expressen, DN och Svenska Dagbladet om saken.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

6 kommentarer:

 1. Jag tittade på sidan som kortast och det hela likande något ur en serietidning för barn/tonåringar -simpelt. Att läsa andras bloggar med några få hånmeningar som attraktion för reklamen skiter jag fullständigt i och många andra men shulman verkade missförstå att befolkningen inte enbart består av 15 åringar

  SvaraRadera
 2. Hurra! Tänkte jag när jag såg rubriken i tidningen. Jag hoppas det fortsätter att gå dåligt för dem. Mobbare är inte roliga även om deras försvar alltid är detsamma: "Jag skojade ju bara."

  SvaraRadera
 3. Så skönt! Men så har ju också Alex tonat ned sig lite på sistone eftersom han ska bli pappa och väl förhoppningsvis rannsakar sig själv. Då är nog detta bra på många sätt, både för de själva och vi som slipper läsa mobbinginlägg.
  /Alexandra

  SvaraRadera
 4. Ja, humor behöver ha ett innehåll..gärna baserat på en allvarlig grund..då blir den som bäst. Jag tror säkert 1000apor fyllt någon slags funktion men nu är det nog dags för annat...fast jag har läst AS blogg och skrattat ibland så kommer jag inte sakna den ......
  Komedin kan vara så bra. Tänker på Molière som är en komedins mästare. Det som en del komiker idag är rätt ytliga....

  SvaraRadera
 5. A S är en mobbare och det är skönt att försvinner från nätet!

  SvaraRadera
 6. Vem är Alex Schulman?

  En ordbajare bland många andra, som inte har något att komma med. Ingen idé att ens bemöda sig med att läsa vad sådana nada-karaktärer skriver.

  SvaraRadera