tisdag 9 juni 2009

Snitsig standup på Big Ben


Här om dagen var jag för första gången på Big Bens standupkväll, som hålls där varje söndag. En smedja för både ny och rutinerad standup, som jag gärna återvänder till. Det var överlag bättre än jag hade vågat hoppas.

Standup comedy är en svår konst, inte bara för att inget är så knepigt som att vara rolig. Dessutom behöver standup brännas. Det ska inte bara vara en kedja av skämt och roliga historier, för sådant blir lika enahanda som schlagerlåtar i längden. Standup ska vara en bredsida mot något av vårt samhälles många vansinnen. Det ska ha ett budskap, om än framfört med komikens kryptiska paradoxer.

Sådan var sannerligen Lenny Bruce, den legendariske komikern i USA på 1950- och 60-talet, som ideligen blev arresterad för vad han sa på scen. Han vågade tänja gränser som på den tiden var heliga. Nu skulle de knappast få oss att rynka våra pannor. Men det finns heliga kossor nu också, fast de betar på andra ängar än förr.

Ytterst få komiker vågar leta upp och ge sig på dem. I stället håller de tillgodo med att vitsa stereotypt om sex, diverse urtida fördomar och kändisar.

Inte heller på Big Ben var provokationerna särskilt långt ifrån vad som trots allt är PK, men de framfördes ofta frejdigt, ibland med viss bravur. Då och då hickade man faktiskt till.

Framför allt var det professionalismen som imponerade på mig. Även komiker som bara hållit på några månader visade snitsig timing och hade en del riktigt festliga absurditeter på repertoaren.

Bäst den här kvällen var tveklöst Tobias Persson (se bilden), som i och för sig är en av de mest rutinerade komikerna. Han kändes spontan och fritt improviserande, hur det än i själva verket låg till med den saken. Framför allt höll han med distinktion en spännande röd tråd rakt igenom sin föreställning. Dessutom snuddade han vid ämnen som kanske inte precis var hädelser men ändå rörde om i de sociala normernas lilla gröt.

Big Ben huserar varje söndagkväll från kl. 20 på Folkungagatan 97 i Stockholm. Den lilla scenen ligger i en för ändamålet passande källarlokal, där det är gott om öl men ont om luft.

Eldsjälen bakom dessa standupkvällar är Tomas Bonderud, som också var konferencier denna kväll. På cirka två timmar med paus hanns det med 15 komiker, alltifrån debutanter till mångårigt rutinerade proffs.
På deras hemsida finns en hel del videofilmer med pärlor bland framträdandena från diverse söndagskvällar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar