lördag 6 juni 2009

Manliga miljonärer gillar Gudrun Schyman


Gudrun Schymans parti FI har fått en miljon av Benny Andersson för en annonskampanj, som informerar om hur man röstar på dem där deras valsedlar saknas. En demokratiskt angelägen information – men sannerligen inte bara för FI. Och Gudruns maniska feminism är en återvändsgränd.

Den hemlige givaren är avslöjad. Gudrun kunde inte motstå att mot Benny Anderssons önskan namnge honom. På så vis fick hon massor av mediauppmärksamhet så här strax före valdagen.

Bennys tanke är god. Folk behöver upplysas om hur de kan rösta på ett parti vars valsedlar saknas i vallokalerna – en skamlig brist i rutinerna på vallokalerna, som staten förstås borde rätta till med iver och kraft. Men staten styrs av riksdagspartierna, som inte har det problemet.

Bennys tro på Gudrun Schyman är dock mer än lovligt naiv. Hon gör sig själv till hjältinna genom att hänvisa all världens elände till manssamhället. Sålunda säger hon t.ex. till DN om att hennes parti fått ganska lite mediauppmärksamhet inför detta val:
”Piratpartiet är mansdominerat, liksom Junilistan och Sverigedemokraterna. Partier som det skrivits mycket om.”

Heltokigt. Mediabullret om piratpartiet beror inte på dess könsfördelning, utan på att dess huvudfråga varit heta nyheter hur många gånger som helst det senaste året. Sverigedemokraterna är på frammarsch trots allt, och det ger en del nyheter. Junilistan skrivs det inte särskilt mycket om i år, eftersom det inte är mycket nytt med dem. Sammalunda med FI, som inför tidigare val har fått massor med skriverier, när det var något nytt med dem.
Media tänker nyheter, oavsett kön.

Klassamhället
Gudrun resonerar lika förenklat och felaktigt om snart sagt allting inom politiken. Den sortens feminism är inget annat än ett gynnat borgarskap som mörkar klassamhället och berättigar sina privilegier blott i kraft av sitt kön. Gudrun Schyman blundar för de riktigt stora orättvisorna i samhället, genom att gömma dem bakom betydligt mindre sådana.

Det är kanske därför Benny Andersson gillar hennes politik. Den är inget som helst hot mot hans privilegier och väldiga rikedom. Också vid valet 2006 fick FI en miljon av en manlig miljonär – Claes Decker. Gudrun Schyman utgör inget reellt hot mot mäns pengar och makt. Hennes rabiata feminism är i realiteten ett försvar av klassamhället.

DN skriver här, här och här, Svenska Dagbladet här, Aftonbladet här, här och här, Expressen här, här och här, om Benny Anderssons pengar till FI.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

15 kommentarer:

 1. Skrev kritiskt på sin blogg, nu åtalas hon. Läs själva:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5320788.ab

  Kan det hända i Sverige? JAVISST:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5321139.ab

  Det är just sådana här saker dom inte bryr sig om alls.
  Det är bara Piratpartiet som tydligt tar ställning i dessa frågor.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig. Björn och Benny lever i en drömvärld. Björn nämner jag i sammanhanget för sin öppet visade indignation mot fildelarna och barnsliga argumentation som går ut på att "ge mig mina pengar", punkt slut.

  Och Gudrun... Jag avstår från kommentarer. Rösta inte på henne, snälla människor!

  SvaraRadera
 3. Där försvann all min resepekt för Benny Andersson!

  Gudrun Schyman har bara konverterat den dammiga marxistiska klasskampsretoriken och bytt den mot dito genusretorik.

  I grunden går Marx teorier ut på att kapitalister är genuint onda varelser som finner sitt högsta nöje i att suga ut och plåga människor. Gudruns genusfeminism går i proncip ut på samma sak med skillnaden att det nu är männen som är de onda varelserna.

  SvaraRadera
 4. Nej inte alla kapitalister är onda men med kapitalism är det bara effektiv om man är girig *greed is good' för att dämpa arbets kostnader. Det är bara mänkligt och tänk på världens ekonomiskt kris nu ett resultat av rå girighet som kommer att leder till miljoners död i U länderna som har det svårt. Varken rena kapitalism (fascism) eller socialism (kommunism) är demokratiskt eller bra för att det är farligt att alla makt koncentreras till ett litet klik som behöver skapa ett totalitär polis samhället för att bevara deras makt.
  Det är naiv att tror på politiker eller affärs kretsen (Berlusconni). Det behövs ett balans av båda och ett kultur av aktiv medborgare som demonstrera och tänka fritt som i USA med ett folkstödde Grundlagen inte den demokrati dödande Lissabon fördraget som närmast ingen folk har fått rösta på för att eliten vet att folk ville INTE ha det.
  Sedan bygga man ett totalitär polis stat med FRA, Ipred lagen, 'trygghets kamera', hat och rädsla mot muslimerna som dagens judar och poff så har vi Hitlers dröm *FÄSTNING EUROPA'.
  Vakna till rösta Pirat Partiet det är ingen vänster högar frågar det är liv eler död nu och i den situationen så är det rätt plats för Gudrun. Här är hon bara jobbigt och dum i sitt överdrift men i den mans dominerade EU kommer hon kanske till nyttja?
  Till dig säga jag blir inte trångsynt jag jobbade på Wall Street i 1980-1 och visst är de giriga. Min chef ett miljardär betald mig minimun lön $ 3.35 per timmer medan på ett enda dag fick han 2 miljoner dollars så det behövs regler för att skydda de många från de få makt och girighet. Samtidigt behöver folk sitt eget och frihet och de som jobbar hårdare ska har mer men i rymliga mängden! Vlad-Drakul

  SvaraRadera
 5. ..tänk som man kan tycka olika, för mig är det faktisk första gång jag jag har märkt att Benny Anderson har gjort något bra..och Stefan du får ursikta mig, men du låter som Steven Seagal när du prater om Gudrun och helt så korkad är väl verken du eller hon?

  SvaraRadera
 6. ""”Piratpartiet är mansdominerat, liksom Junilistan och Sverigedemokraterna. Partier som det skrivits mycket om.”""

  Inför valet 2010 skrev det massvis om F!, det var braskande rubriker om att 25 % kan tänka sig att rösta på partiet o.s.v. jag har faktiskt aldrig varit med om att ett parti har fått ett sådant medialt genomslag från ingenstans. Ändå fick F! bara 0,8 procent av rösterna. Nu klagar hon återigen, hon inser att det inte blir några feta lönecheckar från parlamentet. Det är besvikelse och frustration som pyr ur henne. Se hur hon skriker och lever om vid de debatter hon deltar i. Hon för fram sitt budskap som en papegoja. Man får lära sig vid medieträning att man skall upprepa sitt budskap ofta. Men det blir rent parodisk och löjligt när Schyman gnager och gnager.

  SvaraRadera
 7. SD har ockå fått sina valsedlar bortsmusslade på enskilda vallokaler. De som kontrollerat lokalerna har gjort polisanmälan och påtalat problemet för valförrättaren. Problemen har snabbt rättats till. Normalt arbete för partimedlemmar, inget konstigt med det. Gudrun kallar de som till äventyrs gör ett handtag för sitt parti gratis "volontärer". I SD anses det var ett normalt arbete för medlemmar, att knäppa en o annan valförättare på näsan, en viss skillnad.

  SvaraRadera
 8. ""I grunden går Marx teorier ut på att kapitalister är genuint onda varelser som finner sitt högsta nöje i att suga ut och plåga människor""

  Jag har läst allt Marx skrivit, inklusive "Kapitalet" på 6000 sidor, och Marx lade absolut inte sådana subjektiva känslor hos kapitalister, det skulle varit honom helt främmande. hann rörde sig helt enkelt inte på det planet och han trodde sannolikt inte heller på en sådan sats. Han hade åsikter om systemet och dess effekter, inte enskilda indibider. Det påpgår en intellektuell förflackning i vårt land där man kan påstå vad som helst.

  SvaraRadera
 9. Robsten, jag håller helt med dig vad gäller Marx. Han pratade om stora sociala och ekonomiska mekanismer, inte om enskilda individers drivkrafter.
  Och hans rent vetenskapliga rön om samhällsmekanismerna, i synnerhet de ekonomiska, är fortfarande av stort värde.

  SvaraRadera
 10. Ole, jag känner mig inte särskilt mycket som Steve Seagal, fast vi båda har aikidobakgrund. Jag tror inte att Gudrun Schyman är korkad, men mitt intryck är att hon tillämpar ett feministiskt perspektiv rent fanatiskt, och att hon blott genom sitt kön anser sig höra till de missunnade och hjältemodiga.

  SvaraRadera
 11. Stefan, jag bara retas, jag tror inte jag skulle följa denne blogg om du var som Steven Seagal, han verkar sakna all finess och konstnärlighet. Däremot tycker jag att så länge män och kvinnor inte får lika lön for lika arbeta så behövs personer som Gudrun. Iövrigt är där ju inte så stor en skillnad på en eldsjäl och en fanatiker. Så egentlig tycker jag att det är bra när politiker kämpar fanatisk for sina ideer.

  SvaraRadera
 12. Ole, du har stora poänger med det. Min invändning mot Gudrun Schyman är att hon förfalskar problemen och därmed omöjliggör lösningarna.

  Självklart ska män och kvinnor ha likalön, men jag tycker också att de verkligt stora löneskillnaderna - mellan olika yrken och samhällsklasser - behöver motarbetas.
  Skillnaden i löner mellan könen är idag små, mindre än 10%, vilket kan förklaras på många andra sätt än via könsförtryck. De stora skillnaderna i löner är hundratals och t.o.m. tusentals procent.

  SvaraRadera
 13. Hur kan du kalla mansdominansen ett "mindre problem"...? Världen har ju hamnat i en kontraproduktiv cul-de-sac där hälften av världens befolkning systematiskt diskriminerar den andra hälften. Fler människor dör av mäns våld mot kvinnor än av krig. 75.000 kvinnor dör varje år för att de begår olagliga, farliga aborter.

  F! är världens första och största feministiska parti. Racka inte ner på dem med så taffliga argument som "Media tänker nyheter, oavsett kön". Jag rekommenderar samtliga som inte ser könsmaktstrukturerna i vardagen, från samhällsplanet ända ner på individnivå, att djupdyka i relevant forkning, alternativt att ta en genusvetenskapskurs på närmsta universitet.

  Gudrun Schyman lyfter enormt viktiga frågor. Hon har min självklara röst i europaparlamentsvalet.

  SvaraRadera
 14. Urban, har du tagit en titt på klassamhället?

  SvaraRadera
 15. Kvinnor är lika våldsamma. Men deras våld gentemot det manliga könet går ut på att snöpa småpojkar. Machismen bygger på det, att söner går sina mödrars ärenden.

  SvaraRadera