söndag 7 juni 2009

Gammal journalist tänker ungt


Så här på valdagen för EU-parlamentet är massmedias tunga elefanter ute och dansar. Jan Guillou skrev surt om fildelning. Nu kommer Staffan Heimerson, som är betydligt äldre i gården än till och med Guillou – men han röstar på piratpartiet.

Staffan Heimerson är något av en legend i svensk press, speciellt genom sina många år som utrikeskorrespondent. Han har varit verksam journalist sedan 1950-talet, då Guillou kämpade för att hävda sig på en snobbig privatskola.

Idag har han skrivit en krönika i Aftonbladet om varför han röstar på piratpartiet. Argumenten är friska och slående. Det märks att den gamle senioren hänger med och gläds över internet – i motsats till Guillou som verkar tycka att allt inom IT är larvigt, och fortsätter att knattra på sin gamla skivmaskin.

Läs Heimersons skarpa argument mellan champagneklunkarna. Han är ett härligt bevis på att man inte måste vara under 25 för att hänga med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

6 kommentarer:

 1. Heja heja... här är en tant som röstat... just på piraterna... Man måste inte vara under 25 för att hänga med...

  Här gäller det integritet och viktigare saker än etablerade författares "plånböcker"... tycker Skatan (60 ++)

  SvaraRadera
 2. Här är en annat tant, som applåderat Staffan Heimerson och dissat Guillou. Den senare sätter tydligen en ära i att snobba med sitt förakt för nätet.

  SvaraRadera
 3. Hejsan Skatan och farmor Gun! Själv är jag 55 och tycker också att det är en skön ny värld som internet har öppnat, och som Guillou och en del andra sura gubbar förmodligen är för självupptagna för att utforska.
  De vet inte vad de missar.
  Heimersson vet, uppenbarligen. Ålder är inget hinder på internet.

  SvaraRadera
 4. Lars Gustafsson förordade också piratpartiet och fick sig en rejäl skrapa av Guillou (i Aftonbladet?). Något surt om att ingen ändå läste Lars böcker (till skillnad från Guillous?) och därför gjorde det ju inget om han blev av med upphovsrätten.

  SvaraRadera
 5. Ja Guillou är bara putt för sin förlorade makt. Den som relativt sett går förlorad när det tryckta ordet får konkurrens för det digitala.

  SvaraRadera
 6. Heimerson är en av de koolaste korrarna som fortfarande är igång. Det glädjer mig mycket att han ser på saken på detta vis.

  SvaraRadera