söndag 7 juni 2009

Klassamhället i EU-valet


Fram till i fredags hade 750.000 svenskar poströstat i EU-valet. Det är 30% fler än förra året. Detta EU-val lockar fler än någonsin förr – och jag vågar påstå att det huvudsakligen beror på de frågor som piratpartiet har gjort till sina.

I EU-valet 2004 var det totalt 38% som röstade i Sverige. Det är ingen strålande siffra i jämförelse med riksdagsvalet, som brukar ha åtminstone det dubbla. Men det är inte heller konstigt. EU-frågorna har varit snåriga och avlägsna, debatten kryptisk och politikerna har stått för föga annat än skåpmat, oavsett parti.

Denna gång är det annorlunda. Myndigheter i såväl Sverige som andra EU-länder agerar maktfullkomligt mot internets öppenhet och medborgarnas integritet – långt ifrån bara när det gäller fildelning. Denna nya förtryckaranda väcker indignation hos breda folklager, som ser hotet och tar ställning.

Jag hoppas att de också kommer att betyda att ovanlig många unga väljare utnyttjar sin röst, fast de brukar vara svårflirtade på den punkten – säkert beroende på att få politiker bryr sig om ungdomar, annat än med några floskler utan förpliktelser just under valår. Om ens det.

Kanske ska vi även få se en ökad andel väljare från betongförorterna. Där röstas det alltid minst. Mindre än hälften så många i dessa förorter röstar, jämfört med de exklusiva överklassområdena, visar en ny undersökning som Svenska Dagbladet skriver om.
Rinkeby, som låg sämst till i Sverige, hade bara 41,7% som röstade i förra riksdagsvalet. I “fina” områden som Ålsten och Lidingö var siffran 93%. Det är skillnad det.

Och förklaringen är skrämmande tydlig. Det handlar om klassamhället, som så mycket annat. Överklass känner att de har mycket att vinna på vilka de väljer, medan underklass vet av bitter erfarenhet att det gör ringa skillnad för dem vilket parti de röstar på.
De som har, de får allt mer. De som har minst blir ständigt bestulna på det lilla de har.

Men alla har tillgång till internet, och där hägrar en annan värld, jämlik på riktigt – om än i tankeutbyte i stället för kronor och ören.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

1 kommentar:

  1. hej
    känner det är inte så många som ville rösta.

    SvaraRadera