tisdag 9 juni 2009

En utmärkt politiker oavsett parti


Christian Engström, piratpartisten som har valts in till EU, är en alldeles utmärkt politiker, som vore guld värd för vilket parti som helst. Han kan lyckas med mycket i EU, trots sin ensamhet.

Jag såg Aftonbladets TV-intervju med honom, där han med märkbart mjuk och sansad framtoning utvecklade kloka synpunkter på alla frågor han fick. Han svarade rakt och mycket uppriktigt, generöst och tillmötesgående, utan att för den skull snubbla på en enda frågeställning.

Det var rent virtuost, samtidigt som det kändes uppfriskande nytt i jämförelse med så gott som alla andra politikers retorik, som vi har hört till leda.

Från några miljöpartister och från några unga vänsterpartiser kan man ibland, men bara ibland, höra samma frigjordhet från det politiska käbblets klyschor, där alla låter likadant oavsett deras politiska hemvist. Men Christian Engström är det mest renodlade jag hört på den punkten.
Han talar från både hjärta och hjärna – samtalar i stället för att predika, lyssnar i stället för att skjuta vilt omkring sig.

Kanske är det internet som har lärt honom det. På nätet är dialog grejen – inte monolog. Och jämlikhet råder med digital automatik. Allas röster gör sig lika mycket hörda och kan ta lika stor plats.

Övriga politiker får skynda sig att lära samma läxa, för de framstår i jämförelse med Christian Engström som rena urtidsmonster – från ett förfärligt förflutet då yttranderätten i realiteten var förbehållen ett fåtal som fått OK av makten.

Denna härliga egenskap hos Christian Engström skulle göra honom guld värd i vilket parti som helst, men det är signifikativt att han finns i just piratpartiet, som har uppstått på internet och värnar om dess unika, gränslösa samtal.

Jag tror att han kommer att göra succé i EU-parlamentet – kanske inte så att det sprakar av tidningsrubriker, men så att det gör skillnad i parlamentets politiska arbete.

På sin egen blogg är han tyvärr ganska fåordig, men också det är förmodligen ett gott tecken. Tvärt emot så gott som varenda annan politiker vantrivs han med monologer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

1 kommentar:

  1. Tja, Amelia Andersdotter, med sin ungdom, och utan lika mycket "skygglappar" som vi "gamlingar" fått med oss i bagaget, under åren, kommer nog att komplettera Christian bra.

    Det lär nog också bli så heta diskussioner, har jag en aning om... :-)

    SvaraRadera