tisdag 16 juni 2009
Barn måste skyddas från indoktrinering
Regeringens inför inget förbud mot religiösa friskolor. I stället får dessa delvis stramare direktiv om hur religionen får förmedlas. Det räcker inte. Barn bör få odla sin religiösa grundsyn själva. Det är en privatsak.
Religiösa friskolor är tillkomna av ett enda skäl: att religiösa föräldrar ska kunna få sina barn metodiskt indoktrinerade i föräldrarnas religion. Det är omöjligt att hindra dem i hemmet – därför måste skolan vara en frizon från religiös propaganda.
Religiösa friskolor bör förbjudas.
Regeringen skärper direktiven, med bland annat förbud mot “konfessionella inslag” i undervisningen. En granskning av hur det respekteras är dock så gott som omöjlig. Skolan och dess lärare är religiösa, likaså föräldrarna – så vad annat är att vänta än en religiöst genomsyrad undervisning?
Eleverna blir även fostrade och styrda utefter religionens värderingar, utan att kunna ifrågasätta dem eller fritt studera alternativ. Det är så nära hjärntvätt man kan komma.
Regeringen tillåter dessutom allt möjligt “konfessionellt” utanför den ordinarie undervisningstiden – på morgonsamlingar, raster och så vidare. Det ska vara frivilligt för eleverna att delta, men vad har de för chans att avstå på en sådan skola – och med föräldrar som satt dem där?
Dessutom säger regeringens förslag att vad gäller små barn är det föräldrarna som bestämmer om de ska delta eller ej. Bara gradvis ska barnen själva få bestämma, egentligen inte förrän i tonåren.
Religionsfriheten måste också gälla barnen. De måste besparas propaganda för att fritt kunna ta ställning till om de vill ta över föräldrarnas religion eller ej. Många religiösa föräldrar vänder sig emot det – men det är till barnens skydd mot just sådana föräldrar som samhället behöver agera mot religiösa skolor.
Att tillåta religiösa friskolor är lika illa som att låta politiska partier skapa egna skolor. Skolan ska inte påtvinga eleverna en ideologi, vare sig den är religiös eller politisk.
Sveriges Radio skriver om saken här, DN här, här och här, Svenska Dagbladet häroch här, Aftonbladet här och här, Expressen här.
Läs även andra bloggares åsikter om friskolor, religiösa friskolor, religion, skola.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Du glömmer att även frånvaron av religion är påverkan av valet.
SvaraRaderaReligionsfrihet och religionsfritt är inte riktigt samma sak.
Patrik, självklart ska saklig och objektiv undervisning i religion ske på skolan - inte bara för att ge eleverna en chans att välja, utan också för att religion är en så stor del av vår historia och vår samtid.
SvaraRaderaMen det är väldig skillnad mellan religionsundervisning och mission.