torsdag 25 juni 2009

Forntiden dömer framtiden


Tingsrätten dömde till bokförlagens fördel, att namnet bakom en fildelande IP-adress ska lämnas ut. Ingen överraskning. När det gäller så gott som allt på internet står den gamla världen mot den nya. Rättsväsendet är gammalt så det förslår.

Det blir allt tydligare när det gäller fildelning och annat kopplat till internet, att forntidens principer slåss mot framtidens möjligheter. Det gamla systemet vill inte ha några som helst ändringar och kämpar emot utvecklingen, vägrar till och med att erkänna den.

Det håller inte i längden, alldeles oavsett vad domstolarna beslutar. Framtiden har aldrig i historien kunnat kuvas, så det lär inte ske nu heller. Det är en lika dålig strategi av skivbolag och bokförlag som av rättsväsendet att stå och kämpa emot. Bolagen riskerar att gå i graven, rättvisan riskerar att bli perifer och överspelad.

Varför kan inte makthavarna sätta sig ner och på allvar begrunda hur man skapar win-win av detta, en situation som alla kan gilla – i stället för ett utsiktslöst krig mot hela de kommande generationerna?
Därför att de har för många barn ihop, alla dessa samhällstoppar – i politiken och i näringslivet. De känner för varandra, men inte för den väldiga allmänhet som de blott odlar fördomar om.

Domstolarna dömer efter de lagar som regeringarna skriver. Vill vi ha en ändring så ska vi inte bry oss så mycket om dessa enskilda domar, utan välja en regering som stiftar lagar vi kan leva med.

Svenska Dagbladet skriver om domen här, här, här, här och här, DN här, Aftonbladet här, Expressen här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

8 kommentarer:

 1. Och Tomas Norström var inte jävig i TPB-rättegpngen. Detta skriver nu Expressen. Förvånande? Knappast...

  SvaraRadera
 2. "Framtiden har aldrig i historien kunnat kuvas"
  Jag skulle inte vara så säker. Enda anledningen att du säger det är nog att du aldrig har hört talas om det. Det betyder tyvärr inte att det inte har hänt...

  SvaraRadera
 3. Precis , en situation som kan gagna alla och inte bara de två grupperingarna , sälj allt till högstbjudande eller allt ska vara gratis.

  NetRunner

  SvaraRadera
 4. Mycket nytt bränsle på den politiska brasan. Nästa års riksdagsval blir för första gången på mycket länge intressant.

  SvaraRadera
 5. Michael Geist har nu visat på hur copyrightlobbyin i Kanada har finanasierat ett flertal s.k till synes "oberoende" organisationer, som alla har som mål att göra landets upphovsrättslagar till mer drakoniska, och de facto införa ett "tankeförbud".

  http://www.michalegeist.ca/content/view/4079/125/

  Man kan bl.a läsa om sambandet till "International Intellectual Property Association".

  Samma sak sker här i Sverige, kan vi konstatera ännu en gång.

  Finns det någon journalist/gräsrot här hos oss som kan granska hur motsvarande sker här i Sverige? Sådan ljusskygg verksamhet tål inte offentlighetens ljus.

  Som vinst blir du inskriven i historieböckerna.

  SvaraRadera
 6. Om IPRED: servern var dessutom sluten och lösenordsskyddad. Den maffialiknande privatpolis som politikerna skapat får tydligen begå dataintrång, ett brott som bör ses som bra mycket allvarligare än relativt trivialt upphovsrättsintrång.
  Och samma dag kom parodiskt nog den besynnerliga historien om domaren som satt i knäet på åklagarens intresseorganisationer, och ändå inte var jävig.
  Rättssäkerhet finns inte längre i Sverige. Domstolarna resonerar enligt principen ändamålen helgar medlen, och det är livsfarligt.

  --Ahrvid

  SvaraRadera
 7. Jag är också skärrad av två rättsvidriga tokigheter samma dag. Sannerligen forntiden mot framtiden.

  Anonym 15:19, jag kan förstås inte motbevisa det du säger - men jag tycker ändå att det finns ganska många exempel i historien på utveckling som de styrande har misslyckats att hejda.

  SvaraRadera
 8. Stefan, har du nån email? Har en idé ang. försäljning av böcker att pitcha :)

  patrik -at/ polisstat \dot- com

  SvaraRadera