måndag 22 juni 2009

Ännu en upphovsman som tänker med plånboken


I Aftonbladet skriver kolumnisten Ronnie Sandahl att piratpartiet vill ta ifrån honom hans levebröd. Han ignorerar ogenerat de kränkningar mot integriteten som är vad piratpartiet och många andra framför allt reagerar emot.

Sandahl hälsar på den döende bruksorten Hälleforsnäs och jämför med papperstidningarnas hotade bransch. Det är en spekulativt sentimental jämförelse.
Men Ronnie, det är inte fildelning som utgör det stora hotet mot papperstidningarna, utan själva internet, där aktuell information i väldig omfattning presenteras gratis, även av tidningarna själva.

Ytterligare lömskt är det av honom att kritisera piratpartiet för att de vill ha fri fildelning, men inte med ett ord nämna deras främsta anledning: det kusliga övervakningssamhälle som blir följden när man försöker stävja fildelning.

Därmed visar sig Ronnie Sandahl vara ännu en jämförelsevis framgångsrik upphovsman som struntar blankt i de mänskliga rättigheterna när det kommer till hans egen plånbok.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

9 kommentarer:

  1. Lysande sammanfattning av osanningarna i Sandahls kolumn. Han förverkligar den eviga sanningen om att man bara är humanist fram till den egna plånboken.

    En dementi från Aftonbladet torde väl inte vara att förvänta.

    SvaraRadera
  2. Så ung och så insnöad.

    SvaraRadera
  3. Förstår faktiskt inte vad du menar, det är väl ett faktum att det finns människor som laddar ner böcker (Ronnie skriver böcker) och film (Ronnies bok ska bli film).

    Till detta har Piratpartiet en väldigt mild inställning till fildelning. Han dkriver aldrig något om att Piratpartiets inställning till integritet, jag tror inte att han tycker att den har med saken att göra, och det tycker inte jag heller. Sakfråga.

    Papperstidningarna börjar nu runt om i världen att mer och mer ta betalt för sitt innehåll. Återstår att se hur detta kommer att märkas.

    SvaraRadera
  4. Andreas, jag tror inte det är riktigt att tidningarna mer och mer tar betalt för sitt innehåll på internet, om det är vad du menar. Det har gjorts sådana försök, och görs alltjämt, men det verkar inte fungera.

    Tidningarnas hopp står snarare till annonser på deras nätupplagor. Det ger inte så mycket pengar ännu, bl.a. eftersom annonsörerna lägger ner så mycket pengar på annonser i papperstidningarna. Om papperstidningar läggs ner (eller minskar i upplaga och därmed i annonspriser) kommer annonsörer att lägga mer annonspengar på internet.
    Föränderlighet.

    SvaraRadera
  5. Det är en myt att det bara är ungdomar som fildelar. Jag skulle tippa på att medelåldern, utslagen på samtliga fildelare, torde ligga runt 25-30. Samtliga jag känner laddar ner, och vi är allihop i 40-års åldern.

    SvaraRadera
  6. Andreas: Du menar alltså på fullt allvar att du inte tycker att integritetsfrågorna har något att göra med hur villkoren för framtidens internet ska formuleras? Förvånande - och jag drar mig inte för att säga enfaldigt - med tanke på att internet potentiellt är det kraftigaste instrument för övervakning som världen någonsin har skådat.

    SvaraRadera
  7. Man kan inte bryta ut integritet på det sätt som Piratpartiet gör. Samhället måste fungera och i ett demokratiskt samhälle är det inte o.k. att trampa på andra människors rättigheter. Immaterialrätten finns för att göra det möjligt med ett fritt informationsutbyte till samhällets fördel - i utbyte så garanterar då samhället kreatörernas kommersiella rättigheter. Eller det har garanterat. Alternativet är ett samhälle där alla håller på sina hemligheter och bara utvalda/pålitliga får tillgång till information. Morgondagens interet måste bli ett internet för alla - med demokratisk kontroll. Att behålla ett internet som monopoliseras av ett litet gäng servertekniker är inte acceptabelt. Speciellt som dessa tekniker nu snabbt blir överflödiga när datorkraft enkelt tillgängligt via vägguttaget.

    SvaraRadera
  8. Anonym, det finns andra sätt att ersätta upphovsmännen än via Antipiratbyråns åtgärder och diverse grova intrång i integriteten. Sådant tillämpas redan - se t.ex. biblioteksersättningen.

    SvaraRadera
  9. Anonym, det är en fråga om proportioner. Upphovsrätten är en fråga av långt mindre vikt än grundläggande rättsprinciper, som t ex inte bör tillåta att privata intressen bedriver spaning på folks virtuella vardagsrum. Vad så gäller upphovsrätten så är den beroende av den tekniska kontexten, och måste självklart förändras när denna förändras. Den diskussionen måste vi våga ta.

    SvaraRadera