måndag 8 juni 2009

En pirat kan kapa ett helt skepp


Piratpartiet kom in i EU-parlamentet. Christian Engström tar plats där, efter att partiet fick över 7% av rösterna. En enda plats i den väldiga församlingen kan verka futtigt, men som det heter i Tao te ching: Ett träd så brett som en mans famntag gror ur ett litet skott.

Christian Engström verkar vara en sansad och genomtänkt person. Han svarar ödmjukt på frågor om vad han kan uträtta i EU, och det är en utmärkt utgångsposition. Men det är en hel del som en enda person kan åstadkomma i en aldrig så stor och seg församling.


Han kommer med vassa och aktuella kunskaper i ett ämne som de flesta EU-parlamentarikerna vet så gott som ingenting om. Därför kommer de att lyssna på honom.

Han representerar en växande rörelse som i synnerhet engagerar mängder av unga människor, alltså framtidens väljare. Så representanterna för de gamla stora partierna, som alltmer tappar greppet om ungdomen, måste lyssna på honom.

EU-parlamentet är ingen maskin, utan en mängd människor som befinner sig i komplex dynamik med varandra och lägger väldig betydelse på det personliga intrycket. Partitillhörighet är bara en faktor, som de ofta ser som sekundär. Därför vill de lyssna på honom.

Dessutom är det i betydande grad personval som leder till EU-parlamentet, så politikerna där tar sig friheten att förhålla sig friare till partilinjen än vad som är brukligt i nationella parlament. De vill göra egna avtryck i EU och drar sig därför inte för att ingå diverse oheliga allianser.

Politik är att trassla sig igenom en tät djungel. De som vill komma någonstans alls behöver samarbeta med andra i ett mönster av ge och ta, men också av uppriktiga diskussioner i avsikt att nå fram till de förnuftigaste ståndpunkterna.

Då kan en enda människa som förstår att beskriva problemet och vet vägen till den enklaste lösningen vinna ett helt parlaments stöd.

Det går inte på ett ögonblick, men det går.

Pressen är förstås sprängfylld av artiklar om EU-valresultatet, t.ex. DN här, här och här, Svenska Dagbladet här och här, Aftonbladet här, här, här, här, här, här och här, Expressen här, här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

15 kommentarer:

  1. det kändes lite för mycket som en berättelse... typ "en gång i ett land lång långt..." ananrs bra faktagrund och perspektiv

    SvaraRadera
  2. Stefan, denna din så lysande och enkla basfakta om politikens grund borde översättas till alla de språk som nyttjas i Eus vardag!!!!

    Det som tynger den politiska grundfilosofin med en massa obegripligheter, ansar du ner till en begriplighet som tom ett söndagsskolebarn skulle förstå.
    Ditt avsikt är individens utgångspunkt, i en ständig dialog med omvärlden, och tron att egna tankar och funderingar kan göra skillnaden.

    När jag kommer till mitt arbete idag så ska detta printas ut och läggas i arbetslagets postlådor.

    Dina tankar om församlingsmiljön, här Eu, ställer sig direkt in i min egen som präst i Svenska kyrkans...

    Åter ett tack för klarsynthet med mått av stor ödmjuk respekt för människans egen förmåga!!!
    /Thomas

    SvaraRadera
  3. Anonym, det måste vara ett utslag av romanförfattaren i mig. Men verkligheten överträffar dikten.

    SvaraRadera
  4. Hej Stefan, vill du kolla in Ellen Hodgson Brown på youtube och sen återkomma till ekonomiskreform.se om du gillar hennes idéer om ekonomi och banker? Vi har en diskussionsklubb kring de här frågorna och du är välkommen som gäst. På ekonomiskreform.se hittar du lite kontaktuppgifter osv. Ni andra är förstås också intresserade om ni gillar Ellen, Zeitgeist, Money Reforms osv.

    Mvh Mats, Umeå.

    SvaraRadera
  5. Resultatet ger framförallt hopp om en vitalisering av politiken. En stor del av piratpartisterna hade förmodligen bojkottat valet dem förutan - jag hör själv till den gruppen. Det är ett nytt slags luft som kommer in. Övriga partier kommer säkert att ta efter piraternas retorik, men på internet kläs falska profeter skoningslöst av. Det blir till att genomgå en verklig förändring i lyssnande, ödmjuk och demokratisk riktning om de vill ha framtidsfolkets röster. Klarar de det? Isåfall har vi mycket att glädjas åt.

    SvaraRadera
  6. Vädigt värdig hemsida Ekonomiskreform. Och jag är Umeåbo med, det verkar finnas snillen i stan trotsallt :)

    Vars håller ni till i stan?

    Kikade bara ytligt och håller med om det mesta.

    Johan

    SvaraRadera
  7. Hej jag letade upp Arnolds Intervju han gjorde här om månaden, ni kan alltid lägga till denna för ärsktblod om Nytänkande och inte höger och vänter.

    http://digg.com/dialogg/Arnold_Schwarzenegger_1?FC=UATDRB3

    Tror detta var länken till filmen *

    SvaraRadera
  8. Mattias, man hör redan övriga partier prata om friheten på internet som om de menade det...

    SvaraRadera
  9. Intressant och bra.

    Jag funderar på att läsa journalistlinjen vid Strömbäcks Folkhögskola, http://www.strombackfolkhogkskola.se... har du hört något om den?

    SvaraRadera
  10. Stefan, kan du definera "friheten" det låter ännu en gång som du tar vatten över öronen och har sett något som du faller för men som du kanske inte förstår delarna av utan endast summan.

    Här är en ny artikel om Piratpartiets seriösa ställning till politik och förändring. Skrämmnade att du kan rösta på trams som egentligen är helt oseriösa, det är inget annat än maktlysta själva och får de mer utslag då har vi ett Sverige snart byggt på ologiska slutsatser.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5337619.ab

    Vad är din ställning, vad jag ser så är det makten som missbrukar något, men jag får inte klart för sig vad, eller vem, eller på vilket vis. Förklara gärna men du låter inte speciellt rationell i dina Piratpartiet inlägg, utan det verkar mer som du skrapar lite på ytan medans andra vill gå metodiskt och långsamt till väga, så vill du att "Piraterna" som i övrigt har barnsligt oseriöst namn ska ta "makten från makten" så att säga så vi alla får uttrycka oss som vi själva vill.

    SvaraRadera
  11. Stefan: Precis. Och de inser inte att de kommer att bli fullkomligt avklädda av en självständigt tänkande generation som kan det här med kommunikation sen barnsben.

    SvaraRadera
  12. ... ja med lite hjälp av gamfolk som Farmor Gun, Lars Gustafsson, Staffan Heimersson och du då...
    :-)

    SvaraRadera
  13. Simon, jag känner inte till den skolan, men jag har då och då snappat upp att några folkhögskolor klämmer ur sig en del dugligare journalister än högskolorna förmår. Go for it - men vet att branschen är trång, med många som fösöker ta sig in.

    Utbildning i all ära, men det bästa du kan göra är nog att försöka sälja in lite firlansjobb här och där. Det är inte heller fel att specialisera sig.

    SvaraRadera
  14. Falafaf, jag tycker inte att min ståndpunkt är särskilt otydlig i det jag skriver. Kortfattat: internet är den största framgången för det fria ordet i historien, och piratpartiet är hängivet att skydda det från inskränkningar.

    Andra partier skyller på allt möjligt när de strävar efter att bit för bit strypa internet och den genuina yttrande- och åsiktsfrihet det innebär.

    Frihet kan man prata länge om. Jag är inte alldeles rudis på begreppet och dess idéhistoria. När det gäller just yttrandefriheten har den varit en schimär genom århundradena sedan upplysningen, eftersom det bara har varit vissa som haft möjlighet att göra sig hörda.

    Piratpartiet må ha ett lustigt namn, men det kan sannerligen också sägas om en del andra partier. Vad sägs t.ex. om moderata samlingspartiet,folkpartiet och centerpartiet? Det enda raka vore kanske om de hade namn efter sina ideologier, men de gamla partierna har sedan länge övergivit dem, så de gjorde nog klokt i att byta namn också.

    SvaraRadera
  15. Ja att kalla Piratpartiet för ett enfrågeparti är rent löjligt. Dess vaktslående gäller demokratins och rättstatens grundvalar. Men visst... Fem myror är FLER än fyra elefanter.
    Men nog tycker jag att en stor grundläggande fråga uppväger en massa politisk småplock.

    SvaraRadera