onsdag 10 juni 2009
SVT har ingen journalistik värd att bevara
Stina Dabrowski skriver i DN att det är särskilt viktigt för journalistiken med fortsatt public service-TV, de statliga kanalerna, nu när papperstidningarna går mot sin död. Men det beror så på.
SVT har inte precis utmärkt sig för att ta det seriösa ansvaret att vara motpol eller i alla fall komplettera de kommersiella kanalerna. I stället har de i allt högre grad tävlat om tittarsiffror genom att göra förskräckande banal underhållning med föråldrat innehåll och idel uttjatade artister från schlagerbranschen.
Som alibi, och för att tillfredsställa all personal de samlat ihop genom inavel, kör SVT också en del kulturprogram, som är genomgjutet politiskt korrekta, lika fanasilösa som de är pompösa, med samma eviga ansikten i samma eviga dialog med varandra, där pretentionen är den enda ansträngningen för existensberättigande.
Detsamma gäller debattprogrammen, som dessutom är cyniska skandalmakare som inte drar sig ens för de lumpnaste tricken tillgängliga i TV-produktion, och aldrig strävar efter annat än buller och att väcka de lägsta känslorna hos publiken.
SVT:s nyhetsbevakning är sorgligt sömnig, trots resurserna, med det allra mesta materialet hämtat från tidningarna. Deras minimala analys och granskning av makthavarna stannar vid frågor som ska vara tuffa men bara är enfaldigt tjat av fördomar och förenklingar.
Lättjan har gått så långt att reportrarna inte längre letar upp experter och fakta, utan intervjuar varandra i egenskap av “kommentatorer”, som om det innebar att de bar sanningen.
Om det är allt vad public service förmår kan vi lika gärna lägga ner alltihop.
I alla fall finns det ingen anledning att ha två kanaler, som är identiskt lika varandra till både innehåll och svagheter. Och det är ett hån med en licensavgift man måste betala bara man har en TV, fast de allra flesta TV-kanalerna numera är självförsörjande.
Läs även andra bloggares åsikter om TV, SVT, Stina Dabrowski.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Du har rätt men drar fel slutsats. Public service behövs! Bra journalistik som är relativt oberoende behövs mer än någonsin. Däremot har du rätt i att public service av idag är undermåliga på den punkten. Men det gäller över hela linjen. Politisk journalistik i dagspressen domineras av kommentatorer. Skillnaden mellan en kommentar i dagspressen och en kommentar på en blogg är försvinnande liten. Ofta är blogginlägg av högre kvalité eftersom de klarar av att länka till källmaterial. (Stinas trasiga länk till "en framtid utan nyheter" illustrerar på sätt och vis vad jag menar).
SvaraRaderaBloggosfären har på ett nyttigt sätt blottlagt yrkeskommentatorernas bristande självinsikt. Tiden är förbi när yrkeskommentatorer kan referera till källor utan att länka till dem. Läs t.ex DN signerat Wolodarski som påstår att piratpartiet tog röster från sverigedemokrater med en olänkad hänvisning till en valundersökning av SVT. En enkel demografisk analys vederlägger Wolodarskis tes (stödet för PP är jämnt spritt över landet och det är inte stödet för SD). Man kan fråga sig om det brister i kvalitén på undersökningen SVT gjort eller om det brister hos yrkeskommentatorn Wolodarski.
Det behövs kvalitativa undersökningar. Det är dyrt. Där kan och bör public servic spela en stor roll. Analysen kan och bör många göra men den uppgiften kan spridas i debatter och dialog på nätet. Valundersökningen SVT gjorde kan inte bloggosfären ersätta. Den kan däremot ersätta ogenomtänkta analyser av undersökningsmaterialet.
Och äntligen avskaffas de politiskt tillsatta ordföranden och 1 suppleang för samtliga public service grenar.. då kanske vi kan få lite kaxigare public service när inte regeringens man är ordförande i publicservice kanalerna..
SvaraRaderaÄr inte särskillt politiskt oberoende om man har politiker i styrelsen?
SvaraRaderaDet ursprungliga iInlägget är skrivet av en kvinna som lyckas/försöker få diverse intervjuoffer att hoppa i TV. Grattis lilla Kickan, du lyckades med Khadaffi, men inte med en äkta dam - Margareth Thatcher. Du är lika seriös som Paradise Hotel. God natt!
SvaraRaderaSom utlandsboende borde jag hänga vid SVT på nätet och knarka information från hemlandet. Men det finns det överhuvudtaget inget som inbjuder till, med undantag av något enstaka sportevenemang.
SvaraRaderaBarnprogramen är mestadels bra, och särskilt vill jag dra en lans för UR.
Läs för övrigt på Newsmill Tom Hedrups analys och sågning av SVT:s valvaka, som tycks ha varit ett under av nonschalans och slapphet. "Under all kritik, SVT!" heter artikeln.
Mattias: Ja, Hedrups kritik är klockren på varenda punkt. Precis så illa var det. Och att Dabrowski precis efter ett sådant lågvattenmärke har mage att slå sig för bröstet med en hel artikel om hur jävla bra SVT är.. det är minst sagt skrattretande.
SvaraRadera"I alla fall finns det ingen anledning att ha två kanaler, som är identiskt lika varandra till både innehåll och svagheter."
SvaraRaderaSå skriver du och jag håller med. Jag har 22 kanaler men funderar på att kasta ut TVn. Den ger mig ingenting längre.
Hela denna medievärld som växer och sväller för varje år som går, men med SAMMA innehåll upprepat på längden och på tvären. TV, radio, tidningar, internet... Dygnet har fortfarande 24 timmar...
Vad gör människor med sina liv!
Stefan, jag undrar om jag får fråga dig om ett råd om en helt annan sak. Det är så att jag står i begrepp att registrera ett .se-domän. Är du nöjd med ditt webboende? Kan du tänka dig att rekommendera ett webhotell och allt som därtill hörer? Innehåller kommer att bli mycket enkelt, närmast av bloggkaraktär.
SvaraRaderaAtt läsa kommentarerna till Stina Dabrowskis artikel är minst sagt intressant. Tala om att vi står inför ett regimskifte på mediafronten! Jag kommer att tänka på Ceausescus tal till folket den där decemberdagen 1989... och hans häpnad när folket inte längre respekterade hans överhet.
SvaraRaderaLiknelsen är naturligtvis åtskilligt överdriven och Stina lär knappast få plikta med livet. Men att hennes och andra SVT-medarbetares arbetsmarknad inte ser särskilt ljus ut, den slutsatsen törs man nog dra.
(Kommentarerna i anslutning till artikeln var det jag syftade på. DN släpper numera fram sådana.)
SvaraRaderaHej allihop!
SvaraRaderaTack för de kloka synpunkterna. Vi verkar överens om att det vore bra med public service-TV om de bara kunde vara den sorts gedigna och seriösa journalister som vi längtar efter. Nu försöker de mest tävla med reklam-TV på precis samma premisser, och det blir bara dynga.
Mattias, beträffande en .se-domän kan jag tipsa om box.se, som är billiga och bra (de har till och med ett gratisalternativ). Annars kanske du helt enkelt ska skapa en gratis blogg med namnet du tänkt dig, även om det får suffixet blogspot.com eller liknande?
SvaraRaderaTack Stefan.
SvaraRaderaBinero är också bra och billiga.
SvaraRaderawww.binero.se