lördag 27 december 2008

TV-avgiften höjs fast fler betalar


Allt fler betalar TV-avgiften. Bara i år har skaran ökat med 23.000 personer. Ändå ska avgiften höjas nästa år. Jag tycker att den borde avskaffas helt.

Det var från början knasigt med denna avgift för något som snabbt kom att betraktas som självklar samhällsservice. Sådant ska ingå i skatten.
Det finns något snårigt resonemang om att den separata TV-avgiften ska vara en garanti för SVT:s obundenhet gentemot staten, men det är nys – särskilt eftersom det ändå är riksdagen som fördelar pengarna.

Och nu när vi har flera privata reklamfinansierade kanaler, dessutom ett antal kabelkanaler med egna abonnemangsavgifter – då är det absurt att alla som äger en TV måste betala, även om de kanske bara vill se reklam- eller kabelkanaler. Det är inte rimligt.

Vidare undrar jag hur många gånger som helst varför det ska finnas "public service"-kanaler, som ändå lägger det mesta av pengar och sändningstid på samma jönserier som reklamkanalerna erbjuder. Vad är skillnaden? Vad är det som i detta läge ska vara värt att betala över 2.000:- om året för?

Skrota TV-avgiften. Gärna också minst en av de två SVT-kanalerna, och diverse andra kanaler de har startat upp på sistone. Det finns ingen statsägd obligatorisk dagstidning, inte heller dito bokförlag eller filmbolag. Varför ska det finnas för etermedia, som dessutom sköter sin uppgift alltmer beklämmande?

Låt dem klara sig på frivilliga bidrag, som "Public TV" i USA, så får vi se hur efterfrågade deras tjänster verkligen är. Då måste de dessutom skärpa sig för att åstadkomma meningsfulla alternativ till de kommersiella kanalerna.

4 kommentarer:

 1. Och min skapare så grann, på ren småländska, sen!

  SvaraRadera
 2. *s Nej, inte SVT... Eartha Kitt!!!

  SvaraRadera
 3. Det de inte talar om att är att hela TV-avgiften inte går till "Husbondens Röst", SVT/SR, utan staten behåller en del, 25-40% går till att täcka statsfinanserna.

  Det är därför man höjer den, för att fylla hålen i statskassan.

  Amerikanska PBS, "Public TV" i USA, tillsammans med BBC producerar världens bästa dokumentärer.

  För att medierna verkligen skall fungera som den tredje statsmakten, så måste ett demokratiskt land ha en vaksam Konkurrensmyndighet, som tillser att konkurrensen mellan de kommersiella företagen upprätthålles.

  Här i Sverige kontrolleras alla stora medier av 3-4 maktsfärer, som Bonniers/MTG/SBS.

  Konkurrensverket verkar ha som uppift att titta åt sidan. De silar myggen, men sväljer elefanterna.

  Internet håller på och ändrar en hel del av det. Samtidigt som det nu pågår verksamhet till att omstöpa Internet till samma enkelriktade medium som gammelmedierna är.

  SvaraRadera
 4. Dennis, tack för de kloka orden. Så sant så.

  Makthavarnas kamp för att tygla och ta över internet är det största hotet mot yttrandefriheten i vår tid.

  SvaraRadera