söndag 28 december 2008

Bankerna är medskyldiga till finanskrisen


Idag skriver Per T Ohlsson i Sydsvenskan att de amerikanska bankerna “pressades” att låna ut pengar till hushållen, vilket ledde till dagens finanskris. Men det är alldeles uppåt väggarna. Bankerna var sannerligen inga hjälplösa offer – utan i högsta grad medskyldiga.

Så här skriver Per T Ohlsson angående den amerikanska bolånemarknadens kris:
"En välmenande men olycklig lagstiftning pressade banker att bevilja lån till hushåll med låg betalningsförmåga."

Pressade? Knappast.
Bill Clintons administration hade skapat en i och för sig lovvärd möjlighet för fattiga amerikaner att låna till husköp med staten som garant för lånet. Så långt allt väl.
Men banker och andra bolåneinstitut skyndade sig att exploatera detta förbi rimlighetens gräns, genom att låna ut och belåna i en hysterisk spiral, som dessutom drev upp huspriser och fångade mängder av amerikaner i en olöslig skuldfälla.

Bankerna var inte ensamt skyldiga, eftersom Clintons garanti gav möjligheter till sådant missbruk, men de skodde sig skamlöst på situationen och gjorde allt vad de kunde för att utnyttja den till det yttersta.

Marknaden är helt enkelt inte mogen att hantera sådana friheter. När Per T Ohlsson får det till att bankerna var offer måste han blunda med båda ögonen, och vara rent religiöst fäst vid idén om en fri marknad som allena saliggörande.

I verkligheten behöver marknaden – till och med i högre grad än allmänheten – styras av regler och lagar, för att den inte av snöd profithunger ska skapa helvetet på jorden.
Vi måste börja begära ett moraliskt ansvar av företagen, eftersom vi redan gör det av medborgarna.

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

  1. Ja det kan mycket väl stämma, speciellt om man ska tro på vad som sägs i den här filmen; http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912

    SvaraRadera
  2. Mm... men då vill det nog till att man ser över förhållandet mellan representation/ägande och ansvar avsevärt. För inte kan väl en abstraktion som ett företag hållas moraliskt ansvarig, bara juridiskt? Nog är väl moral något människor förbehållet? Har företag själ och karma? Vad säger taoisten Stefan?

    SvaraRadera
  3. Mattias, jag säger att företag leds av människor. De kan hållas ansvariga, vilket sker i på tok för liten utsträckning - fast de har mer än nog betalt för det.

    SvaraRadera