söndag 14 december 2008

Hela riksdagen har en grumlig demokratisyn


I Sydsvenskan skriver Per T Ohlsson att vänsterpartiet har en "grumlig demokratisyn" – men det gäller för hela riksdagen.

Otaliga gånger har riksdagen glatt röstat igenom förslag som även i strid mot grundlagens principer hugger mot de medborgerliga friheterna. Varje regering vi haft har lika glatt mörkat sådant som väljarna skulle reagera emot och manipulerat beslutsgången så att den demokratiska ordningen helt eller delvis har satts ur spel. I praktiken är det skralt med respekten för demokratins principer i vår riksdag.

Ett flagrant exempel i år är riskdagens beslut att godkänna Lissabonfördraget utan folkomröstning – bara för att de räknade med att väljarna skulle rösta emot det. Ändå innebär fördraget väldigt stora förändringar för hela EU och varje medlemsland.

Att vägra låta folket rösta om en sådan förändring, som dessutom påverkar svenskt självbestämmande stort, avslöjar sannerligen en "grumlig demokratisyn". Och det beslutet röstade vänsterpartiet emot (även miljöpartiet, men inga andra).

4 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, Stefan. Du har helt rätt i att de sju nuvarande riksdagspartierna i grunden har en grumlig demokratisyn i detta avseende. Även beträffande FRA-lagen, IPRED-lagen och liknande integritetskränkande lagar är detta ett faktum. Dock är även Sverigedemokraterna och Junilistan emot Lissabonfördraget, men de finns inte representerade i riksdagen.

    SvaraRadera
  2. Tobias, tack för din kommentar. Även om jag känner tveksamheter mot såväl Sverigedemokraterna som Junilistan är jag alltmer säker på att riksdagen behöver ruskas om - gärna med entrén av nya politiska partier i den.
    Allra mest skulle jag uppskatta om det fanns ett humanistiskt parti att rösta på.

    SvaraRadera
  3. Det är ju ett välbekant faktum att makt berusar och korrumperar vårt omdöme, oavsett hur goda intentioner man hade från början.

    Det har skett otaliga gånger i mänsklighetens historia, och vår regering och riksdag är inget undantag.

    Ett sätt att minimera risken för detta är att riksdagsledamöterna får inneha sin post max 2 valperioder. Vi får orädda och engagerade ledamöter som inte kommer sig styras lika mycket av partipiskan, för de får ju ändå inte sitta kvar efter 8 år.

    På det sättet förankras demokratin också på en stadigare plattform, som att fler personer får möjlighet att vara riksdagsledamöter än idag.

    Idag är posten som riksdagsledamot i många fall på livstid.

    SvaraRadera
  4. Dennis, du har en stor poäng i att begränsa riksdagsledamöters tid. De ska representera folket och folkviljan, men ju längre de sitter desto mer fjärmar de sig det.
    Jag tror också mer och mer på personval, eftersom de personligen måste ta ansvar för sina beslut och inte bara skylla på partilinje.
    Vi vet ju hur illa det går om folk bara lyder order...

    SvaraRadera